Év végéig a Schengen-övezet tagja lehet Románia és Bulgária
Vissza

Év végéig a Schengen-övezet tagja lehet Románia és Bulgária

Uniós tisztségviselők és európai parlamenti képviselők is kiálltak Románia és Bulgária Schengen-övezethez való csatlakozásának időszerűsége mellett az Európai Parlament (EP) strasbourgi plenáris ülésén zajlott vitában.

Mikulas Bak cseh EU-ügyekért felelős miniszter kiemelte: az Európai Unió (EU) Tanácsának cseh elnöksége törekedni fog arra, hogy a decemberi csúcstalálkozón megszülessen az egyhangú döntés Románia és Bulgária schengeni csatlakozásáról. Az Európai Bizottság (EB) alelnöke, Margaritis Schinas azt mondta: az uniós végrehajtó és döntéshozó testület teljes mértékben támogatja Románia, valamint Bulgária schengeni csatlakozását. „Decemberben lehetőségünk nyílik ennek a történelmi döntésnek a meghozatalára” – nyomatékosította.

Mikulas Bek cseh miniszter felszólalásában rámutatott: az EU cseh elnöksége alapvető fontosságúnak tartja a schengeni övezet bővítését, és elkötelezett amellett, hogy előmozdítsa a két ország csatlakozásának ügyét. Hozzátette: az európai szakértők jövő héten látogatást tesznek Romániában és Bulgáriában.

Az EB alelnöke emlékeztetett: a két ország már 2011-ben teljesítette a schengeni térséghez való csatlakozás technikai feltételeit. „Románia és Bulgária több mint 11 éve vár az Európai Tanács döntésére. Szeretném kifejezni elismerésemet a román és bolgár partnereknek azért, ahogyan az ukrán menekülthullámot kezelték az Európai Unió külső határainál” – fogalmazott Schinas.

Ugyanakkor rámutatott, az európai szakértők látogatása nem azt jelenti, hogy újraértékelik a két ország felkészültségét; ez csak egy alkalom a tagállamok számára, hogy friss információkhoz jussanak a schengeni szabályok romániai és bulgáriai alkalmazásával kapcsolatban.

Az EPP zöld jelzést kér a csatlakozáshoz

Az Európai Néppárt (EPP) európai parlamenti képviselőcsoportjának vezetője, Manfred Weber szintén azt hangsúlyozta, hogy Románia és Bulgária a schengeni tagság elnyeréséhez szükséges valamennyi feltételnek eleget tesz.

„Románia és Bulgária már 11 éve vár. Ez elfogadhatatlan, nincs objektív ok arra, hogy a két ország a Schengenen kívül maradjon. Az Európai Néppárt folyamatosan azért küzdött, hogy ez a két ország csatlakozzon a schengeni térséghez, s arra kérjük a tanácsot, hogy adjon zöld utat ehhez” - hangsúlyozta a német képviselő.

A szocialista frakció vezetője, Iratxe García Pérez szintén szorgalmazta, hogy az EP fogadja el a két ország csatlakozásáról szóló nyilatkozatot, s ezzel „közvetítse világos üzenetét a tanács felé.”

A Renew Europe képviselőcsoporthoz tartozó holland Sophia in'T Veld azt mondta: 11 évvel azután, hogy megszületett az ajánlás a két országnak a belső határellenőrzéstől mentes schengeni övezethez való csatlakozásáról, „szégyelli magát” a román és bolgár polgárok előtt, akik joggal érzik úgy, hogy a többi uniós polgárhoz képest eltérő bánásmódban van részük.

„Követelem a holland miniszterelnöktől, hogy tartsa tiszteletben a törvényt, s támogassa a két ország schengeni csatlakozását” – fogalmazott a politikus.

A Zöldek EP-frakcióját képviselő Tineke Strik szintén azt mondta, az EU-nak is érdeke, hogy Románia és Bulgária csatlakozzon a schengeni övezethez, de „politikai beavatkozásoktól mentes, kizárólag az érdemen alapuló, objektív döntést” sürgetett.

ID-frakció: „Románia Európa vadnyugata”

Ezzel szemben az Identitás és Demokrácia (ID) frakciót képviselő német Guido Reil a két ország Schengen-felvétele ellen foglalt állást. Meglátása szerint a két országnak az EU-ba való felvétele is hiba volt.

„Az elmúlt évben többször is jártam Romániában, és finoman fogalmazok, ha azt mondom, hogy Románia Európa Vadnyugata. Ukrajnában is sokkal jobb az infrastruktúra, mint Romániában. Nincs szükségünk Romániára és Bulgáriára sem az Európai Unióban, sem Schengenben” – nyomatékosította.

A tervek szerint az EP-ben október 17–20-i plenáris ülésén szavaznak a két ország csatlakozásáról szóló állásfoglalásról.


EZ ÉRDEKELHETI
KÜLPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Csaknem 7 százalékkal nőtt a forgalomba ...
Térrendezésről és épületvásárlásról ...
Felmentették a számvevőszék ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ