Energetikai és közlekedési projektekről tárgyalt a román és a szerb miniszterelnök
Vissza

Energetikai és közlekedési projektekről tárgyalt a román és a szerb miniszterelnök

A Románia és Szerbia gázhálózatát összekapcsoló interkonnektor fejlesztéséről és a két ország közti gyorsforgalmi összeköttetés megteremtéséről tárgyalt egyebek mellett hétfőn Bukarestben Nicolae Ciucă és Ana Brnabic szerb miniszterelnök.

A találkozóról kiadott kormányközlemény szerint a kétoldalú párbeszéd élénkítéséről, a gazdasági együttműködésben rejlő lehetőségek "ambiciózusabb" kiaknázásáról egyeztettek a felek. Egyetértettek a közös energetikai projektek megvalósításának, illetve a Belgrád - Versecvát (Vatin) gyorsforgalmi út és a Temesvár és Temesmóra (Moraviţa) között megépítendő autópálya mielőbbi összekapcsolásának szükségességében.

Ami a Szerbiában élő román közösség helyzetét illeti, Ciucă jelezte: nagyon méltányolja a szerb hatóságok azon döntését, hogy "feltételek nélkül" átadják a román államnak a verseci Luceafărul épületkomplexum tulajdonjogát. A térség román elitje által 120 éve épített, 2400 négyzetméteres, eredetileg bankként működő, majd a román közösség kulturális központjává vált ingatlan átadásáról júniusi bukaresti látogatása alkalmával írt alá megállapodást a szerb és a román külügyminiszter.

A mai bukaresti találkozón a két kormányfő arról is egyeztetett, hogyan tudja segíteni a román fél Szerbia előrehaladását az európai integráció útján. Ciucă leszögezte: Románia elkötelezett támogatója Szerbia európai uniós tagságának, ugyanakkor az ügyintézési képesség erősítését, a reformok fontosságát hangsúlyozta.

A román kormányfő üdvözölte a Belgrád és Pristina között - a két éve tartó rendszámtáblavitában - európai uniós közvetítéssel született megállapodást. Az ukrajnai orosz agresszió körülményei közepette a felek kompromisszumképessége életbevágó a Nyugat-Balkán stabilitásának megőrzése szempontjából - szögezte le a bukaresti kormányközlemény.

(Fotó: www.gov.ro)


EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Idejétmúlt a 8 óra munka, 8 óra pihenés?
Kolozs megyében apadt leginkább a ...
Három milliárd lej napelemrendszerek ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ