Előrehozott választásokat is lehetne rendezni - véli Kelemen Hunor RMDSZ-elnök
Vissza

Előrehozott választásokat is lehetne rendezni - véli Kelemen Hunor RMDSZ-elnök

Kelemen Hunor szerint a kormányváltást négy-öt nap alatt le lehet bonyolítani, ha a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Nemzeti Liberális Párt (PNL) betartja az erről szóló megállapodást, de ha rajta múlna, inkább előrehozná a 2024 végén esedékes parlamenti választásokat.

A közszolgálati televízió hírcsatornájának adott, az Agerpres hírügynökség magyar kiadása által szerdán ismertetett interjúban az RMDSZ elnöke felidézte: a PSD és a PNL közötti megállapodás a miniszterelnök, valamint a pénzügyi, az igazságügyi, a szállításügyi tárca vezetője, az európai beruházások és projektek minisztere, illetve a kormányfőtitkár és a kancelláriavezető cseréjét írja elő.

Az RMDSZ-es tisztségviselők által vezetett tárcáknál nem irányoz elő váltást a koalíciós megállapodás - szögezte le Kelemen Hunor.

A médiában ugyanis felröppentek olyan találgatások, amelyek szerint a kormányzati posztokért kiújuló küzdelem közepette a két nagy román párt osztozkodásának akár a magyar érdekszövetség kormányzati súlya is áldozatul eshet.
Kelemen Hunor azonban támogatná azt az elképzelést, hogy kormányzati vetésforgó helyett inkább előrehozott parlamenti választásokat rendezzenek ősszel, a 2024-es választási év ugyanis szerinte másképp a „stagnálás” éve lesz. 

Jövőre önkormányzati, európai parlamenti és elnökválasztást is tartanak, a négyféle választás az egész év politikai agendáját meghatározza és - tapasztalata szerint - főleg a központi közigazgatás megbénul, „mindenki várja, mi lesz”.

A kormányban miniszterelnök-helyettesi tisztséget betöltő RMDSZ-elnök elismerte, hogy a rendszerváltás óta eltelt 33 évben még egyetlen kormányválságban sem sikerült előrehozott választásokat kikényszeríteni, de úgy vélte: Románia nem engedheti meg magának, hogy elvesztegessen egy évet, ezért kellő bátorsággal, többségi támogatással, minden lépést megtervezve el lehet jutni a választások előrehozatalához, ha az államfőt is sikerül megnyerni az elképzelésnek.

Kelemen Hunor leszögezte: nem támogatna a nagykoalíciós partnerek között színlelt „műbalhét”, a választások előrehozatalát nyíltan vállalva, alkotmányos módon is el lehet érni, mivel az ország érdeke azt kívánja, hogy a 2024-es választási évre már stabil többségre támaszkodó, legitim, működőképes kormánya legyen Romániának.

Borítókép: rmdsz.ro


EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Konferencia Liga: hosszú negatív ...
Ismét napirenden a kormányfőcsere
Áldozatok

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ

  • Ballagókhoz s nem csak
  • Elballagtak az Apáczai-líceum diákjai
  • Az iskola anyacsavar, recepteskönyv, ...
  • Magyarságfóbia
  • Elballagtak az Apáczai-líceum ...