Elhunyt Pelé, a Fekete Gyöngyszem
Vissza

Elhunyt Pelé, a Fekete Gyöngyszem

Nyolcvankét esztendős korában elhunyt Pelé, háromszoros világbajnok brazil labdarúgó, a sportág és a sportvilág legendás alakja. A legendás brazilnál 2021 augusztusában diagnosztizáltak vastagbélrákot, állapota hol rosszabbodott, hol javult, csütörtök este azonban elveszítette a harcot a betegséggel szemben.

Pelé december elején került kórházba újra, és bár a nyilvánosságra került információk után családja rutinvizsgálattal nyugtatta a rajongókat, később a brazil sajtó arról számolt be, hogy a 82 éves ikon szervezete már nem reagál a kemoterápiás kezelésekre, így palliatív ellátásban részesül.

Ennek célja már nem a betegség gyógyítása, hanem a daganatos betegség gyógyíthatatlan stádiumába került betegek fájdalmainak csökkentése, megszüntetése, így ezen hírek alapján, már sejthető volt, nagy a baj.

Később Pelé családja cáfolta a betegsége súlyosságával kapcsolatos híreket, ám karácsony előtt rosszabbodott az állapota, kórházban maradt. Szenteste lánya már „még egy éjszaka együtt” felirattal tett fel képet a közösségi médiába, amiből sejthető volt, hogy a Fekete Gyöngyszem állapota válságos.

Kely Nascimento csütörtökön Instagram-oldalán rövid bejegyzésben közölte, hogy édesapja – az évek óta különböző betegségekkel küzdő Edson Arantes do Nascimento – elhunyt.

„Végtelenül szeretünk, nyugodj békében!” – írta.

Pelé a Santosban mutatkozott be a felnőtteknél, majd vált világklasszis játékossá, a csapatot közel húsz évig, 1956 és 1974 között erősítette. Pályafutását a New York Cosmosban zárta le, amelyben 1975 és 1977 között három idényben is szerepelt. Klubjaival szerzett trófeái mellett legnagyobb sikereit a válogatottal érte el, amellyel 1958-ban, 1962-ben és 1970-ben is világbajnok lett. Ez rajta kívül más labdarúgónak még nem sikerült.

Pelé 92 alkalommal lépett pályára a brazil válogatottban, ezeken 77-szer volt eredményes, ami a mai napig rekord hazájában. Neymar a katari vb-n érte utol a legendás elődöt, bár neki a 77 gólhoz 124 mérkőzésre volt szüksége. Pelének 67 győzelme, 14 döntetlenje és 11 veresége van, és a brazil csapat soha nem kapott ki, amikor ő és másik sztárjuk, Garrincha együtt a pályán volt.

Teljes pályafutását tekintve 1363 mérkőzésén 1281 (más számítások szerint 1284) alkalommal volt eredményes. Ezredik gólját 1969. november 19-én a nagy brazil rivális Vasco da Gama ellen, 80 ezer néző előtt szerezte a Maracana stadionban.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) az évszázad sportolójává választotta, míg a labdarúgás történetével és statisztikáival foglalkozó nemzetközi szervezet (IFFHS) neki ítélte az évszázad futballistája elismerést, illetve 2014-ben a sportág nemzetközi szövetsége (FIFA) tiszteletbeli aranylabdásnak nyilvánította, amit aktív játékos korában brazilként még nem kaphatott meg.

EZ ÉRDEKELHETI
SPORT ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Csecsemőhalandóság: először csökken ...
Hat embert lelőtt egy fiatal nő egy ...
Jelentősen nőtt az elektromos ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ