Elfogadta a szenátus a tanügyi törvényt
Vissza

Elfogadta a szenátus a tanügyi törvényt

Döntő házként, 79 támogató és 28 ellenszavazattal elfogadta a szenátus a felsőoktatási törvény tervezetét.

Felszólalásában Ligia Deca tanügyminiszter (képünkön) azt mondta, a tervezet része a Képzett Románia projektnek, és koherenssé és kiszámíthatóvá teszi az oktatás folyamatát.

A jogszabályban szereplő reformok hozzájárulnak, hogy a fiatalok megvalósítsák álmaikat, megfelelő karriert válasszanak és a demokratikus Románia aktív polgáraiként éljenek. Az új törvény csökkenteni hivatott az egyetemi lemorzsolódást, és második esélyt teremt a fiataloknak a továbbtanulásra. Ezen kívül jelentősen nemzetköziesíti a hazai felsőoktatást - sorolta Deca.

A törvénytervezet egyik fő célja a fiatalok felzárkóztatása a munkaerőpiachoz, ezért bevezetik a duális képzést a felsőoktatásban. Ezt az intézkedést nagy várakozás előzte meg a versenyszférában, és jelentős uniós támogatásban is részesül.

A tervezet több, a tanárok támogatását szolgáló intézkedést is tartalmaz, például azt, hogy az egyetemek a jóváhagyott költségvetési keretek között növelhetik az alapfizetéseket a tanárok tevékenységének és teljesítményének függvényében. A tanügyminisztérium konzultatív bizottságaiba a legnagyobb létszámú felsőoktatási szakszervezet is delegálhat egy-egy képviselőt. Azok a cégalkalmazottak, akik a duális felsőoktatási programokban vesznek részt, mentesülnek a jövedelemadó befizetésének kötelezettsége alól - mondta a miniszter.

A jogszabály ugyanakkor szigorúbb etikai szabályokat vezet be az akadémiai szférában, többek között kötelezi a doktoranduszokat, hogy megvédése előtt 90 nappal tegyék közzé egy országos platformon a doktori dolgozatukat. Így elkerülhető lesz a dolgozat eredetiségének utólagos megkérdőjelezése - magyarázta Ligia Deca.

Az oktatás színvonalát javítani, a funkcionális analfabetizmus arányát csökkenteni hivatott jogszabálycsomag egyebek mellett az iskolai erőszak megelőzését és büntetését célzó országos terv kidolgozását is előírja, ismét lehetővé teszi, hogy elküldjék az iskolából a súlyos kihágásokat elkövető diákokat, választható érettségi tantárggyá teszi a vallást a középiskolák humán szakos osztályai számára, lehetővé teszi, hogy a keresettebb gimnáziumok felvételi vizsgát szervezzenek a meghirdetett helyek felére, a többit a nyolcadik osztályos záróvizsgán, az úgynevezett országos képességfelmérőn szerzett osztályzat alapján osztja ki egy számítógépes rendszer.

A felsőfokú oktatást szabályozó tervezet szerint a rektorok mandátuma ötéves lesz, és legfeljebb egyszer lehet újraválasztani őket, a (sok közéleti szereplő esetében plágiumbotrányok témájává vált) doktori disszertációk nyilvánosak lesznek, a doktori címekről pedig nem lehet egyoldalúan lemondani.

Az oktatási törvények elfogadását az RMDSZ is a tavaszi parlamenti ülésszak legfőbb célkitűzésének minősítette, és előkészítése során azt tartotta szem előtt, hogy az anyanyelvi oktatás hatályos szabályozásai ne szűküljenek. A szövetség a képviselőházi elfogadást követően úgy értékelte: kisebbségi szempontból előrelépés a mostani reform.

Az RMDSZ a pozitívumok közé sorolta, hogy a minisztériumnak külön országos program beindításával kell majd segítenie a kisebbségi diákokat abban, hogy elsajátítsák a román nyelvet, hogy a törvény többletforrásokat biztosít a létszámhiányos kisebbségi iskolák számára, így a 300-nál kisebb diáklétszám esetén is biztosítják a szórványiskolák működéséhez szükséges teljes forrást, és a törvény szerint a kisebbségi oktatás megszervezése nem lehetőség, hanem kötelezettség ott, ahol erre igény van.

A többletfeladatot elvégző óvónők esetében a román nyelv oktatását ezentúl a tanítókhoz hasonlóan különóraként fogja fizetni a minisztérium a kisebbségi tanintézmények esetében. A felsőoktatásban újból elérhetővé válnak a dupla szakosítások, amelyekkel a tanárhiányt lehet majd ellensúlyozni, és a törvény szövegébe bekerült az a kitétel, miszerint a diákok azon a nyelven felvételizhetnek az egyetemre, amilyen nyelven tanultak a középiskolában, ez alól csak a nemzetbiztonsági szakok kivételek - sorolta az RMDSZ közleménye.

Az oktatási reformcsomag ezek után a Művelt Románia projektet kezdeményező Klaus Iohannis államfőhöz kerül kihirdetésre.

Az új közoktatási és felsőoktatási törvény elfogadását beárnyékolta az, hogy a tanügyi szakszervezetek hétfőn határozatlan idejű általános sztrájkot hirdettek. 

Az USR és az Orban-féle FD ellene szavazott 

A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) és a Jobboldal Ereje (FD) megtámadja az alkotmánybíróságon az új oktatási törvényeket - jelentette be hétfő este az USR elnöke, Cătălin Drulă.

Közleményében az ellenzéki párt vezetője emlékeztetett a pedagógusok általános sztrájkjára, és azzal vádolta a kormánypártokat, hogy az új jogszabályok alkalmatlanok a tanügy megreformálására.

'Klaus Iohannis Romániájában ma üresek voltak az iskolák, mert a tanárok tisztességes fizetésekért küzdenek. Az új törvényekkel esélyünk lett volna változtatni az oktatási rendszeren, de a PSD és a PNL elutasított minden reformot. Jelenlegi formájukban ezek a törvények csak súlyosbítják a tanügy helyzetét, ezért fordulunk az alkotmánybírósághoz' - idézte a pártelnököt a közlemény.

Az USR szerint a közoktatási és a felsőoktatási törvény sérti a jogegyenlőség elvét, illetve korlátozza a tanuláshoz, a magánélethez és a köztulajdonhoz való jogot. A közlemény szerint a két ellenzéki párt azt is kifogásolja, hogy törvények nem tesznek eleget a jogbiztonság követelményének, szerkesztési és terminológiai hibákat tartalmaznak, és az elfogadásuk során sérült a jogalkotási eljárás.

Az USR szenátorai hétfőn a szenátusban a két törvény ellen szavaztak, arra hivatkozva, hogy nem javítanak az oktatás minőségén, hanem ellenkezőleg, rontanak rajta. Többek között azt kifogásolták, hogy a középiskolai felvételi bevezetése előnyben fogja részesíteni a jómódú családokból származó diákokat azokkal szemben, akik nem engedhetik meg maguknak a magánórákat, és nem fogja megoldani az iskolaelhagyás problémáját.

Az ellenzéki párt szerint az új oktatási törvények 'növelik a romániai iskolák politikai ellenőrzését, és nem biztosítják a tanári szakma presztízsének növekedését'. Emellett ezek a jogszabályok 'szemérmetlenül védik a plagizátorokat és a szélhámosokat, az egyetemeket pedig politikai védencek által ellenőrzött hűbérbirtokká változtatják'.

Borítókép: Facebook


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Újabb amerikai F-16-os harci repülők ...
Kelemen Hunor: a bizalmatlansági ...
Kórházépítés 740 millió euróval ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ