Egymilliárd eurós beruházással épít napelemgyárat az AE SOLAR
Vissza

Egymilliárd eurós beruházással épít napelemgyárat az AE SOLAR

Romániában is napelemgyárat épít az alternatív energiaforrásokra szakosodott német AE SOLAR, a több ütemben megvalósítandó beruházás összértéke eléri az egymilliárd eurót - közölte a kormány, miután Nicolae Ciucă miniszterelnök találkozott a cég vezetőivel.

A projekt első, még idén elinduló szakaszában 2 gigawatt (GW) teljesítménynek megfelelő napelem gyártását tervezik, a teljes gyártósor meghonosítását követően pedig a romániai termelés eléri majd az évi 10 GW teljesítményt, ami az európai szükséglet egyharmadát teszi ki - részletezte a gyártó szándékait a kormány közleménye.

A kormány azt ígérte: megvizsgálja, hogy milyen európai uniós, vagy román költségvetési finanszírozási lehetőségek állnak rendelkezésre a projekt támogatására. A nagyszabású beruházás részeként - a gyártókapacitások mellett - egy tudományos park (kutatóközpont) is épül, amely lehetővé teszi a RUMN szakértőinek bevonását a további fejlesztésekbe.

"A beruházás révén Románia központi helyre kerül az európai napelemgyártásban, ami nemcsak energetikai függetlenségének erősítéséhez járul hozzá, hanem a környezetet is védi azáltal, hogy tiszta, megújuló energiaforrást felhasználva termel villanyáramot" - idézte Ciucăt a kormány közleménye.

A miniszterelnök hétfőn találkozott annak a - Kajmán-szigeteken bejegyzett, jordániai - Mass Global Energy Rom társaságnak a képviselőivel is, amely tavaly megvásárolta a fizetésképtelenné vált, fűtőanyagként mindeddig a Zsíl-völgyében bányászott szenet használó marosnémeti (Mintia) hőerőművet.

A találkozóról kiadott közlemény szerint az új tulajdonos egymilliárd eurós beruházással "Európa legnagyobb és leghatékonyabb gázüzemű hőerőművét" fogja létrehozni a Dévától tíz kilométernyire található Marosnémetin, legkevesebb 1500 megawatt (MW) beépített kapacitással. Az új berendezések alkalmasak lesznek arra, hogy (földgáz helyett) hidrogént használjanak fűtőanyagként - részletezte a következő három évre vonatkozó terveket a kormány.


GAZDASÁG ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Konferencia Liga: hosszú negatív ...
Ismét napirenden a kormányfőcsere
Áldozatok

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ

  • Ballagókhoz s nem csak
  • Elballagtak az Apáczai-líceum diákjai
  • Az iskola anyacsavar, recepteskönyv, ...
  • Magyarságfóbia
  • Elballagtak az Apáczai-líceum ...