EB: Bulgáriának, Romániának és Horvátországnak a schengeni térségben van a helye
Vissza

EB: Bulgáriának, Romániának és Horvátországnak a schengeni térségben van a helye

Az Európai Bizottság hétfőn ismételten hangsúlyozta, hogy Bulgária, Románia és Horvátország eleget tesz a schengeni csatlakozás valamennyi követelményének, és arra számít, hogy egyes országok ellenkezése dacára a tagállamok csütörtökön pozitív döntés hoznak erről - írja az EFE.

A spanyol hírügynökség beszámolója szerint az európai életmód előmozdításáért felelős biztos, Margaritis Schinas egy sajtótájékoztatón azt üzente azoknak a tagállamoknak, amelyek kételkednek az Európai Bizottság értékelésében, miszerint Bulgária és Románia felkészült a schengeni csatlakozásra, hogy felvételük a térségbe valójában nem kevesebb, hanem több és hatékonyabb határellenőrzéshez fog vezetni.

Schinas ezzel Ausztriának és Svédországnak a román és bolgár csatlakozással szembeni fenntartásaira, illetve Hollandiának arra a bejelentésére reagált, hogy meg fogja vétózni Bulgária felvételét a belső határellenőrzések nélküli térségbe. Közölte: maradéktalanul egyetért Ylva Johansson belügyi biztossal abban, hogy a három ország teljes mértékben megfelel a schengeni csatlakozás feltételeinek.

A belügyi biztos kijelentette: az Európai Bizottság Bulgáriát, Romániát és Horvátország esetében részletesen vizsgálatot folytatott és megállapította, hogy a schengeni tagság összes kritériumának megfelelnek. Johansson hozzátette: néhány tagállam kérésére, amelyeknek kétségeik' voltak Bulgáriával és Romániával kapcsolatban, magas szintű szakértőkből álló küldöttséget küldtek a két országba jelentést készíteni.

''A legújabb értékelés szerint Bulgária még több kritériumnak felel meg, mint az első értékelésnél. Bulgária és Románia is növelte a külső határok védelemének szintjét" - biztosította a közvéleményt a belügyi biztos.

Johansson hangsúlyozta: csütörtökön a Bel- és Igazságügyi Tanács asztalán lesz az összes olyan jelentés, amely egyértelműen bizonyítja, hogy Románia, Bulgária és Horvátország teljes mértékben megfelel a schengeni tagság követelményeinek. "És remélhetőleg ez lesz a csütörtöki szavazás eredménye is'' - tette hozzá.

Az EFE emlékeztet arra, hogy az EU Tanácsának ülésén a tagállamok belügyminisztereinek egyöntetű döntésére van szükség a három ország schengeni csatlakozásának jóváhagyásához.


EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Közösen látogatta meg a NATO romániai ...
Útmutató az energiakártyákhoz. ...
Ciucă: büntetni kell a közbeszédben ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ