Drónokat és lőszert szállítana Peking Oroszországnak
Vissza

Drónokat és lőszert szállítana Peking Oroszországnak

Amerikai tisztségviselők hírszerzési információ alapján Peking azt fontolgatja, hogy drónokat és lőszert küld Moszkvának, hogy segítse az oroszok előrejutását Ukrajnában – értesült a brüsszeli Politico hírportál, amelyet a Hirado.hu idézett.

Mint ismeretes, az orosz-ukrán konfliktus első évfordulóján a világ vezető gazdasági hatalmának pozíciójára törekvő Kína is a tárgyalásos megoldást szorgalmazza. A pekingi külügyminisztérium 12 pontos memorandumot adott ki, amelyben az Ukrajna és Oroszország közötti béketárgyalások azonnali újraindítását követeli. Ennek ellenére két meg nem nevezett, „az ügyet és az értesüléseket ismerő” forrást idézve számol be a kínai szándékokról a Politico. Peking a lap szerint kézifegyvereket is küldene az oroszoknak.

Joe Biden ukrajnai látogatása egy eddigieknél súlyosabb kihívásra hívja fel a figyelmet Amerika számára: az Egyesült Államok és nukleáris vetélytársai – Oroszország és Kína – közötti egyidejű és néha egymásba fonódó konfrontáció új korszakára – áll az amerikai CNN tévécsatorna weboldalán megjelent elemzésben.

„Még nem láttuk, hogy élet kioltására alkalmas fegyverekkel segítették volna Oroszországot, de azt is észrevettük, hogy ezt a témát nem vették le a napirendről” – idézik Pat Ryder tábornokot, a Pentagon szóvivőjét.Washington egyre inkább aggódik a kínai fegyverszállítások megvalósulása miatt, amiről az elmúlt hónapokban hírszerzési információkat gyűjtött. Amerikai tisztviselők lefokozták ezen információk minősítési szintjét, hogy megosszák azokat a szövetségesekkel szerte a világon, így próbálva nyomást gyakorolni Pekingre, hogy vonja vissza az Oroszországnak való fegyverszállításra vonatkozó terveit. A lap hozzáteszi: ha Kína fegyvert küld Oroszországnak, az megváltoztathatja az erőviszonyokat a harctereken.Antony Blinken külügyminiszter korábban, a müncheni biztonsági konferencián közölte Vang Jivel, Kína vezető diplomatájával, hogy egy ilyen lépés súlyosan rontaná a Washington és Peking közötti diplomáciai kapcsolatokat. Az Egyesült Államok a hónap elején számos kínai céget szankcionált az orosz agresszió támogatása miatt, köztük a Spacety nevű műholdas vállalatot, amely a kormányzat szerint olyan műholdas felvételeket szállított Moszkvának, amelyeket a Wagner-csoport használt fel.

(Borítókép: Az esetleges kínai fegyverszállítások megváltoztathatják az erőviszonyokat a harctereken.Vlagyimir Putyin és Hszi Csin-ping)

 


EZ ÉRDEKELHETI
KÜLPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Erdély számos településén megemlékeznek ...
Brassai-ballagás: „Legyetek ...
Árvadások Argeş és Vâlcea megyében

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ