DNA-mérleg: húsz év alatt 15 ezer vádemelés
Klaus Iohannis agyondicsérte az intézmény tevékenységét
Klaus Iohannis agyondicsérte az intézmény tevékenységét
Vissza

DNA-mérleg: húsz év alatt 15 ezer vádemelés

Fennállásának eddigi húsz éve alatt mintegy 15 ezer személyt állított bíróság elé az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA), akik összesen 5,4 milliárd euró kárt okoztak az államnak, számolt be az Agerpres hírügynökség. A DNA a 20 év korrupció elleni küzdelem címmel szervezett eseményen ismertette kedden eddigi tevékenységének mérlegét. Az ügyészség létrehozásakor Románia „a közpénzeket elcsaló hálózatok fogságában élt”, jelenleg azonban a DNA erős intézmény, nem fog meghátrálni a korrupció elleni küzdelemben – jelentette ki kedden az intézményt vezető Crin Bologa. Az évforduló alkalmából tartott sajtóeseményen a főügyész elmondta: a korrupcióellenes vádhatóság 2002-es létrehozása „szükségszerűség” volt.

Az intézményi összesítés szerint a vád alá helyezett személyek között található 400 polgármester, 800 közintézmény- és államivállalat-vezető, 160 ügyész és bíró, továbbá 60 kormánytag (köztük két miniszterelnök), 40 megyeitanács-elnök és ezer rendőr is.

A tájékoztatás alapján 2300 vádlottat uniós pénzek elcsalása miatt állítottak bíróság elé; ők összesen 300 millió euró kárt okoztak. Az elmúlt tíz évben jegyzett ügyekben kenőpénzként adott, felajánlott, kért vagy kapott javak összértéke egymilliárd eurót tesz ki. A DNA közölte továbbá: 30 millió euró volt a legnagyobb összegű kenőpénz, amelyet korrupciós ügyben lefoglaltak;
 60 millió euró volt a legnagyobb összegű kártérítés, amelyet korrupciós ügyben megítélt a bíróság; ugyanakkor, legtöbb 22 millió eurót koboztak el nagykorrupciós ügyben. Ugyanakkor legtöbb 15 év és 8 hónap börtönbüntetést szabtak ki korrupciós ügyben.

A kezdeti nehézségek ellenére a DNA-nak sikerült jelentős előrelépéseket tennie, és mára európai szinten is modellértékűvé vált az intézmény – hangoztatta a sajtóeseményen részt vevő Klaus Iohannis államfő. Hangsúlyozta: csak az a társadalom lehet stabil, amelyben szigorúan küzdenek a korrupció ellen, és amelyre az jellemző, hogy senki nem érzi magát a törvény felett állónak.

„A romániai társadalom ma egészen másként nézne ki a DNA-nak a nagy- és a rendszerszintű korrupció elleni küzdelemhez való hozzájárulása nélkül” – emelte ki az államfő. Hozzátette: a DNA létrehozása volt az első jele annak, hogy Románia felvállalta a legmagasabb szintű korrupció elleni hosszú távú küzdelmet, és az azóta eltelt években jelentős átalakulásokon ment át az ország.

„Az emberek mentalitása is megváltozott, a román társadalom már nem tolerálja a méltánytalanságokat a közéletben” – tette hozzá Iohannis. 

Borítókép: presidency.ro


EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Csütörtöktől Janovics Napok az Erdély ...
Először helyeztek ki köztéri adventi ...
Csaknem 7 százalékkal nőtt a forgalomba ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ