Csütörtöktől Janovics Napok az Erdély TV-ben
Vissza

Csütörtöktől Janovics Napok az Erdély TV-ben

Janovics Napokkal tiszteleg a 150 éve született színész, rendező, színházigazgató, forgatókönyvíró előtt december 8. és 11. között az Erdély TV: ebben az időszakban a mozialapító, producer és filmgyáros Janovics Jenő emlékére különkiadású műsorokat, dokumentum- és játékfilmeket tűz műsorra a tévécsatorna – derül ki a közleményükből. Az Erdélyi Magyar Televízió különösen kötődik Janovics Jenő személyéhez, hiszen az intézményt működtető alapítvány az ő nevét viseli – fogalmaznak.

Mint írják, Janovics Jenő nemcsak az erdélyi, hanem a magyar kultúrának is kiemelkedő egyénisége, a kolozsvári színjátszás történetének egyik legjelentősebb alakja. Kolozsvári színigazgatóként fontos szerepet játszott a Hunyadi téri színház építésében, illetve a nyári színkör kőszínházzá alakításában, ugyanis Janovics vezetése idején épült meg a Kolozsvári Nemzeti Színház. Az első világháború előtt és alatt a magyar filmgyártás egyik úttörője volt filmgyártó és mozitulajdonos vállalkozóként, filmesztétaként, rendezőként és forgatókönyvíróként.

December első hetében az Erdély TV teljes arculata Janovics-jelleget ölt, audiovizuális elemek révén mutatja be a színész, rendező, színházigazgató és forgatókönyvíró munkáit és terveit, amelyek azóta is egyedinek számítanak Erdély-szerte – fogalmaz a közlemény.

A Janovics Napok kiemelkedő időszaka december 8-ra, a névadó születésének 150. évfordulójára esik, amikor két magazinműsor tematikája is a megemlékezésre épül. A 18.15-kor kezdődő Mozaik teljes mértékben az évfordulós kultúremberről szól, a műsor vendége pedig Szebeni Zsuzsa színháztörténész lesz. Miben rejlett Janovics Jenő zsenialitása egy rendkívüli történelmi korszakban és hogyan tudjuk ápolni az emlékét? – ezt a kérdéskört járja körül a 21 órakor kezdődő Kultúrcsepp. A magazinműsorokat megelőzően 18 órától kerül adásba Zágoni Bálint Az elveszett kolozsvári Bánk bán című dokumentumfilmje, amelyből kiderül, miért volt fontos a kolozsvári színházigazgató számára a Bánk bán filmrevitele, milyen rangos stáb dolgozott a felvételeken, illetve hogyan fogadta a kritika a filmet. Műsorra tűzik 21.30-tól Zágoni Bálint Janovics, a magyar Pathé című portréfilmjét is: a néző betekintést nyer a kezdetekbe, amikor még az ősi magyar kultúra gyökereihez vitte vissza a közérdeklődést színházi darabok által, szó esik az I. világháború alatti meggazdagodásáról, forgatás alatti halálesetekről, ideggondozói intézetbeli tapasztalatairól, hirtelen halálának körülményeiről.

December 9-én, pénteken két újabb, Janovics Jenő nevéhez köthető filmmel jelentkezik az Erdély TV. A stúdiójában készült A métely című 1918-as némafilm bemutatja a kor társadalmi szemléletét és az orvostudomány felkészültségét a szifiliszt illetően. E játékfilm 18 órától követhető, majd 22 órától kerül adásba A Sárga csikó nyomában című film, amely Janovics Jenő színháztársulata és a francia Pathé filmgyártó cég közös munkája – ennek sikerén felbuzdulva nyitotta meg Janovics kolozsvári filmstúdióját.

December 10-én, szombaton két némafilmet tekinthet meg a tévénéző: 15.30-tól A toloncot, amely Janovics Jenő forgatókönyve alapján, valamint 18.30-tól A kancsuka hazájában címűt, amely Janovics Jenő gyártásában készült. A jubileumi napok december 11-én, vasárnap zárulnak, amikor Az utolsó éjszaka című játékfilmjével tiszteleg az Erdély TV az intézményt működtető alapítvány névadója, Janovics Jenő előtt. A produkciókat a Filmtett Egyesület, valamint a Magyar Nemzeti Filmarchívum jóvoltából tűzi műsorra a tévécsatorna.

Borítókép forrása: Erdély TV


EZ ÉRDEKELHETI
KULTSZÍNTÉR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Közösen látogatta meg a NATO romániai ...
Útmutató az energiakártyákhoz. ...
Ciucă: büntetni kell a közbeszédben ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ