Janovics Jenő 150 – kerekasztal-beszélgetés és könyvbemutató a magyar színházban

Janovics Jenő 150 – kerekasztal-beszélgetés és könyvbemutató a magyar színházban
Janovics Jenő születésének 150. évfordulója alkalmából december 8-án, csütörtök délután 2 órától a Kolozsvári Állami Magyar Színház emeleti előcsarnokában kerekasztal-beszélgetésre kerül sor, amely lehetőséget biztosít megemlékezni Janovics Jenő jelentős munkásságáról és életéről. Az eseményen bemutatják a Janovics Jenő – Egy élet a magyar kultúra szolgálatában, a színháztól a mozivászonig című könyvet is – derül ki a színház közleményéből.

Mint írják, a beszélgetés házigazdája Tompa Gábor, résztvevők Bartha Katalin Ágnes, Zágoni Bálint, Salat Zakariás Erzsébet és Ferenczi Szilárd. A budapesti FilmHungary által kiadott kötetet Kollarik Tamás és Zágoni Bálint szerkesztette, felelős kiadó Takó Sándor.

„Janovics Jenő színész, rendező, színházigazgató, producer és aktív közéleti szereplő, aki minden bizonnyal a magyar film és színháztörténet egyik legfontosabb alakja. Pályafutása játékfilmre kívánkozik, hatalmas életművel rendelkező izgalmas karakter, sorsán végighullámzik a tragikus XX. századi magyar történelem első fele. (…) Jelen kötet célja, hogy segítsen abban, hogy Magyarországon is jobban megismerjék Janovics Jenőt, hiszen »teljesítménye joggal emeli minden idők egyik legnagyobb közép-európai kulturális szervezőjévé, aki a színháztól a filmvászonig fáradhatatlan szorgalommal és példamutató alázattal szolgálta a magyar kultúra ügyét«” – olvasható a könyv fülszövegében.

„Janovics Jenő a Kolozsvári Magyar Színház történetének egyik legmarkánsabb egyénisége volt. Jelentős színészi és kimagasló rendezői tevékenysége mellett 28 évig volt a színház vezetője. Igazgatói éveinek kezdetén két színházépülettel gazdagodott Kolozsvár: 1906-ban avatták a Hunyadi téri színházat, majd 1910-ben a sétatéri színházi épületét, a kolozsvári magyar színjátszás második és harmadik hajlékát. Építő-teremtő-alkotó tehetségét a filmgyártás területén is sikeresen kamatoztatta: ő volt a magyar némafilmgyártás erdélyi úttörője. 1913-ban forgatta az első némafilmet Kolozsváron, majd 1920-ig ötvennel több film létrejötte fűződött a nevéhez. Szcenáriumíró, rendező és filmszínész is volt, mint ahogyan a színházigazgatás és az igen eredményes színházszervezés mellett nagyon modern szemléletű rendező, színész, kritikus, színháztörténész és színházelméleti szakember is. Életútja során – mint általában minden alkotó és újat kereső ember életében – váltakoztak a kimagasló sikerek és a hullámvölgyek” – részlet Zakariás Erzsébet könyvben szereplő írásából.

Az esemény mindenki számára nyilvános, előzetes regisztráció nem szükséges.