Csecsemőhalandóság: először csökken ezer alá, mégis túl sok
Kevés ágy az intenzíven, ötvenéves gépek a szülészeteken
Kevés ágy az intenzíven, ötvenéves gépek a szülészeteken
Vissza

Csecsemőhalandóság: először csökken ezer alá, mégis túl sok

Lélektani határt sikerült meglépnie Romániának: 2021-ben először csökkent ezer alá az egyévesnél fiatalabb korban elhunyt gyermekek száma az országban. Kétségtelenül örömhír, ám ezzel az adattal sajnos még mindig az európai statisztikák végén kullogunk: az Európai Uniót tekintve csak Bulgáriában magasabb a csecsemőhalandóság, mint idehaza. Míg az Európai Unió 27 tagállamában mintegy 13 ezer csecsemő halt meg 2021-ben, csak Romániában több mint 900 (7,1%). Azért el kell ismerni, hogy nagy utat tettünk meg a rendszerváltás óta: évtizedenként nagyjából felére csökkent a csecsemőhalandóság. Mégis cselekvésre késztető aggodalommal kell a döntéshozóknak szemlélniük a statisztikákat, ugyanis más területeken is bőven akad tennivaló: a várandósok és gyermekágyasok mortalitása 2021-re egyetlen év alatt 60%-kal nőtt és a 15 évesnél fiatalabb korban anyává váló európaiak majdnem fele román állampolgár.

ÖSSZEFOGLALÓ

Több mint 13 ezer egyévesnél fiatalabb gyermek halt meg 2021-ben az Európai Unióban, a csecsemőhalandóság aránya 3,2 haláleset ezer élve születésre. Egy évtized alatt az unióban jelentősen javult ez az érték: míg 2011-ben ezer élve születésre 3,8 haláleset jutott, addig 2021-ben 3,2. Húszéves időszakot tekintve még szembetűnőbb a javulás: szinte felére csökkent a csecsemőhalandóság (1999-ben 6,2 volt).

Bár 170-nel kevesebb kisgyermek vesztette életét 2021-ben, mint egy évvel korábban, Románia esetében korántsem rózsás a helyzet. Csak Bulgáriában szomorúbb a statisztika: 2021-ben déli szomszédainknál 5,6 volt a csecsemőhalandóság aránya (5,6 egyévesnél fiatalabb gyermek halt meg ezer főre számolva), míg Romániában 5,2, az uniós átlag pedig 3,2. Ha visszatekintünk néhány évtizedet, egyértelműen látszik a látványos javulás – Romániának igazán volt honnan feltornáznia magát. A szocializmus utolsó évében majdnem 10 ezer egyévesnél fiatalabb gyermek halt meg az országban, egy évtizeddel később már „csak” 4360 – ez rendkívül látványos javulás még akkor is, ha tudjuk, hogy 1989-ig (és valamennyire alighanem azóta is…) minden statisztikát alaposan kiszíneztek, nehogy a népköztársaság teljesítménye túlságosan lemaradjon az imperialistákétól. Az 1999-es értéket aztán 2011-re már 1850-re sikerült javítani.

Nézzük kicsit az EU többi tagországát. A legalacsonyabb (ezer főre 1,8) a csecsemőhalandóság Finnországban, Szlovéniában és Svédországban. Ami az egykori szocialista államokat illeti: az érték 4,9 Szlovákiában, 3,9 Lengyelországon, 3,3 Magyarországon, 2,2 Csehországban. Érdekességként említhetjük Montenegrót (1,4-es aránnyal) és Albániát (8,4), valamint az alig kb. 38 ezres lakosságú Liechtensteint, ahol miután három évig egyetlen gyermek sem halt meg egyéves kora előtt a romániaihoz nagyon hasonló arányt jegyeztek 2020-ban (5,7) és 2021-ben (5,3) is.

A magas hazai csecsemőhalandóságot a Mentsétek meg a Gyermekeket Egyesület (Asociaţia Salvaţi Copiii – ASC) a szülészetek elavult felszereléseivel, az intenzív osztályok akut hiányával magyarázza. 2016-os kutatásukban azt találták, hogy még mindig léteztek a szülészeteken 1966-os gyártású újszülött-lélegeztetőgépek, 1967-ben gyártott inkubátorok, a legújabbakat is több mint két évtizeddel korábban (1994-ben) gyártották. Bár működőképesek, az orvosi berendezések technológiájának lendületes fejlődését tekintve technikailag addigra már réges-rég elavultak – gondoljunk csak bele, 1994-ben még számítógépeink sem voltak…

A legtöbb halálesetet egyébként a koraszülötteknél jegyzik, az ő szervezetük sokkal törékenyebb. Ők a terhesség 24–37. hetében jönnek világra, amikor a különböző szervek, életfunkciók még nem fejlődtek ki kellőképpen. Lemaradásuk behozásához hosszas orvosi felügyeletre, kezelésre van szükségük, amihez elengedhetetlenek a korszerű berendezések (inkubátorok, élesztéshez szükséges speciális asztalok, életfunkciókat monitorozó készülékek, speciális lámpák, radiológiai berendezések stb.). Esélyeiket – időre született társaikéval egyetemben – az is rontja, hogy kevés az ágy a szülészetek intenzív osztályain. Országosan 600 ágyra lenne szükség (30 ágy/1 millió lakos), de csak feleennyivel rendelkezünk.

Intenzív terápiás rohammentő újszülötteknek (Forrás: Facebook/Belügyminisztérium)

Az ASC közel másfél évtizede igyekszik az áldatlan állapotokon változtatni: 2010 óta korszerű berendezéseket adományoz a szülészeteknek és szociális-egészségügyi programokat szervez a hátrányos helyzetű közösségekből származó anyák és gyermekeik részére. Az országos gyermekhalandóság csökkentése érdekében az elmúlt tizenhárom évben 107 orvosi intézményt szereltek fel 1120 orvosi berendezéssel (8,7 millió eurós fejlesztés), ezzel oroszlánrészt vállaltak 140 ezer gyermek életének megmentésében. Az egyesületnél úgy vélekednek, hogy további támogatással a halálesetek harmada megelőzhető lenne.

Ennél jóval kevesebb is elég lenne ahhoz, hogy megelőzzük a tinédzserterhességeket. Például szakszerű és tabumentes szexuális felvilágosítás az iskolákban. Nálunk a legmagasabb ugyanis a tinédzser anyák száma és aránya. Romániában 2020-ban 198 ezer szülést jegyeztek, az anyák közül 731 tizenöt éves sem volt, további több mint 17 ezer pedig 15–19 évesen adott életet – ez azt jelenti, hogy minden tizedik újszülöttnek tinédzser az anyukája. Megdöbbentő adat, hogy az Európai Unióban a 18 éven aluli anyák 30%-át romániaiak teszik ki, a 15 éven aluli anyáknak pedig a 45%-a román állampolgár…

Az Országos Statisztikai Hivatal adatai szerint egyébként Romániában az anyai mortalitás ijesztő mértékben nőtt az elmúlt időszakban: míg 2020-ban a terhesség során vagy közvetlenül a szülés után ezerből 32 nő hunyt el, addig 2021-ben már 51, ami 60%-os növekedés, igaz, ebben nem kevés szerepet játszott a koronavírus-járvány. Ennek kapcsán a Mentsétek meg a Gyermekeket Egyesület arra figyelmeztet, hogy szülészeti és intenzív osztályok létrehozásán túl integrált programokra van szükség a veszélyeztetett közösségekben élő várandós nők egészségügyi szolgáltatásokhoz való hozzáférésének biztosítása érdekében.

(Borítókép: Salvaţi Copiii Egyesület)


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Magyarságfóbia
Iohannis közbelépése és a tárgyalások ...
Menetrendszerinti autóbuszjárat a ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ