CNCD: Nem szankcionálható Orbán Viktor tusnádfürdői kijelentéseiért
Vissza

CNCD: Nem szankcionálható Orbán Viktor tusnádfürdői kijelentéseiért

Elítélte az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) Orbán Viktor nyári tusnádfürdői beszédében elhangzott megjegyzéseit, amelyek “ellenséges, lealacsonyító, megalázó hangulatot keltettek különböző embercsoportokkal szemben faji alapon”, tájékoztat a g4media.ro portál. Bírságról azonban nem lehet szó, a magyar miniszterelnök ugyanis diplomáciai mentességet élvez Románia területén.

Orbán Viktort Alexandru Muraru liberális képviselő jelentette fel, aki szerint a miniszterelnök rasszista és ide­gengyűlölő kijelentéseket tett a június 23-ai tusnádfürdői „magánrendezvényen”, amelyen nem kormányfői minőségében vett részt, látogatása ugyanis nem szerepelt a román külügyi tárca hivatalos programjában, ilyenformán mentességet nem élvez.

A tusványosi rendezvény zárónapján elhangzott beszédében Orbán Viktor úgy fogalmazott: „Az internacionalista baloldalnak van egy csele, egy ideológiai cselvetése: az az állításuk, hogy Európában eleve kevert fajú népek élnek. Ez egy történelmi és szemantikai szemfényvesztés, mert összekever különböző dolgokat. Ugyanis van az a világ, ahol az európai népek összekeverednek az Európán kívül érkezőkkel. Na, az kevert fajú világ. És vagyunk mi, ahol Európán belül élő népek keverednek össze egymással: mozognak, munkát vállalnak, meg átköltöznek. Ezért például a Kárpát-medencében mi nem vagyunk kevert fajúak, hanem egész egyszerűen a saját európai otthonában élő népeknek vagyunk a keveréke. És amikor szerencsés a csillagállás, és jó a széljárás, akkor ezek a népek ráadásul egy ilyen hungaro-pannon mártásban össze is olvadnak, egy saját, új európai kultúrát hozva létre. Ezért harcoltunk mindig. Egymással hajlandóak vagyunk keveredni, de nem akarunk kevert fajúvá válni, ezért harcoltunk Nándorfehérvárnál, ezért állítottuk meg a törököt Bécsnél, és ha jól gondolom, akkor ezért állították meg a franciák még a régi időkben Poitiers-nél az arabokat. ”


EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

CFR 1907: vasutassiker öngóllal
Idejétmúlt a 8 óra munka, 8 óra pihenés?
Kolozs megyében apadt leginkább a ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ