Ciucă: büntetni kell a közbeszédben megjelenő antiszemitizmust és idegengyűlöletet
Vissza

Ciucă: büntetni kell a közbeszédben megjelenő antiszemitizmust és idegengyűlöletet

Nicolae Ciucă kormányfő szerint Románia sokat tett az utóbbi húsz évben a romániai holokauszt kutatása, megismertetése és felvállalása terén, s eltökélt szándéka, hogy nem hagyja büntetlenül a közbeszédben egyre inkább beférkőző antiszemitizmust és idegengyűlöletet, a háborús bűnösök kultuszát.

A miniszterelnök ma beszélt erről a bukaresti központi Templul Coral zsinagógában, ahol a holokauszt áldozatainak nemzetközi emléknapja, az egykori auschwitzi náci haláltábor felszabadulásának évfordulója alkalmából rendeztek megemlékezést. Ciucă felidézte: 1941 januárjában a bukaresti zsidók is egy brutális pogrom áldozataivá váltak, amikor a Vasgárda puccskísérletének napjaiban a legionáriusok feldúlták zsinagógáikat, kifosztották lakásaikat és üzleteiket, több száz embert megkínoztak. A véres eseményeknek legkevesebb 120 halálos áldozatuk volt.

A miniszterelnök szerint a történelem leckéje egyértelműen megmutatta, milyen következményekkel jár, ha a többség nem lép fel a mérgező eszméket terjesztő, gyűlöletet szító hangadók és csoportosulások ellen. Úgy értékelte: ez a veszély ma is fennáll.

„Az antiszemitizmus, a szélsőségesség, a gyűlöletbeszéd egyre inkább jelen van a közbeszédben. Mindez bemocskolja a holokauszt áldozatainak emlékét, a demokráciát és a jogállamiságot veszélyezteti. Nem lankadhat az éberségünk. Határozottan fellépünk azok ellen, akik továbbra is a háborús bűnösöket dicsőítik, nem tűrhetjük el a történelemhamisítást, a holokauszt tagadását. Minden eszközünk megvan arra, hogy megvédjük a demokráciát, és minden érintett hatóságnak teljesítenie kell kötelességét” - szögezte le.

A kormány 2021 májusában országos stratégiát fogadott el az antiszemitizmus, az idegengyűlölet, a radikalizálódás és a gyűlöletbeszéd megelőzése és leküzdése érdekében. Az állam csak a kétezres évek elején, az ország NATO-csatlakozása előtt, amerikai nyomásra ismerte el, hogy a Ion Antonescu vezette kormány felelős volt több mint negyedmillió zsidó meggyilkolásáért az 1941-44-es időszakban. Az ország korábbi vezetői tagadták a romániai holokausztot, és kizárólag Magyarország felelősségét hangoztatták az észak-erdélyi területekről deportált zsidók vonatkozásában.

(Fotó: www.gov.ro)


EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Csecsemőhalandóság: először csökken ...
Hat embert lelőtt egy fiatal nő egy ...
Jelentősen nőtt az elektromos ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ