Bukarestbe vándorol tovább a Györkös 100 kiállítás
Vissza

Bukarestbe vándorol tovább a Györkös 100 kiállítás

A bukaresti Román Nemzeti Parasztmúzeum Új Galériájában nyitják meg a Györkös Mányi Albert festőművész munkásságát bemutató Györkös 100 kiállítást – Magyarország nemzeti ünnepéhez kapcsolódva – október 25-én, kedden. A kiállítás része az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület kolozsvári Györkös Mányi Albert Emlékháza és a Liszt Intézet sepsiszentgyörgyi központja által a festő születésének 100. évfordulójára szervezett kiállítás- és rendezvénysorozatnak. A tárlat eddig Kolozsváron, Marosvásárhelyen, Tordaszentlászlón, Sepsiszentgyörgyön és Baróton volt látható – közölte a kiállítást szervező Liszt Intézet bukaresti központja.

Kósa András László, a Liszt Intézet bukaresti központjának igazgatója az MTI-nek elmondta: az 1993-ban elhunyt művész elsősorban az erdélyi vidéket, tájat, falusi embereket festette, ilyen értelemben nem véletlen, hogy a parasztmúzeumot választották a tárlat helyszínéül. Bemutatják a művész ismert és reprezentatív alkotásait, de festői világának eddig ismeretlen árnyalatait és variációit is – tette hozzá az igazgató.

„Györkös Mányi Albert (1922–1993) festményei sajátos álomképek, művei a falusi táj és élet idilljét, alapvető emberi értékeit egyéni festői eszköztárral idézik meg. A mindennapi falusi élet alakjaira, motívumaira építkező varázslatos, álomszerű mesevilág tárul elénk. Statikus képeinek visszatérő állatmotívumai, emberalakjai, és az általa megfestett hangszerek mind egy idő nélküli világot, a kalotaszegi életet, a festő gyermekkorát tárják elénk átszűrve Györkös Mányi Albert sajátos, egyedi művészi közlésmódján” – olvasható a tárlat leírásában.

Györkös Mányi Albert 1922-ben született a Kolozs megyei Tordaszentlászlón. Gyermekkora meghatározó alapélménye lett későbbi festményeinek, a fiatalkorára való emlékezései, rövid mesejellegű írásai kiegészítik, érthetőbbé teszik műveit. 1948-tól a Kolozsvári Magyar Művészeti Intézet zenei fakultásán tanult, majd a zeneművészeti líceum klarinéttanára lett. 1962-ben feleségül vette Jakab Ilona festőművésznőt, ezt követően felébredt vonzalma a festészet iránt, és teljes energiáját a festészet tanulmányozásába fektette. 1963-ban állított ki először, rendszeresen szerepelt megyei, országos és külföldi tárlatokon.

A bukaresti kiállítást Virgil Nitulescu, a Román Nemzeti Parasztmúzeum főigazgatója, Kósa András László, a Liszt Intézet bukaresti központjának igazgatója, Kós Katalin, a Györkös Mányi Emlékház vezetője, valamint Szebeni Zsuzsa, a sepsiszentgyörgyi Liszt Intézet igazgatója, a kiállítás kurátora nyitja meg. A tárlat november 13-ig tekinthető meg.

(Borítókép: Györkös Mányi Albert - Bőgőt cipelő szamár, részlet)


EZ ÉRDEKELHETI
KULTSZÍNTÉR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

EURO-2024: Német–skót nyitómérkőzés, a magyarok a németekkel egy csoportban
Ciolacu: nyomkövető bilinccsel az ítéletre várók külföldre szökése ellen
Meghalt egy román–izraeli állampolgárságú túsz a Gázai övezetben

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ