Boldog szülőket a gyermekeknek!
Vissza

Boldog szülőket a gyermekeknek!

Mióta anya vagyok, nem igazán értem a gyermeknapot. Nem azért, mert a gyermekeimre nem a világ legtökéletesebb, legdrágább és legszeretetre méltóbb embereiként gondolok. (Azok, ez nem kérdés). Hanem mert valójában egy kicsit minden nap gyereknap. Persze nem az a vattacukorfelhőbe burkolt, arcfestéssel színesített, ugrálóváras, fagyis, „mindent is szabad” nap. Ilyen tényleg kevés van. De mióta anya lettem, minden egyes napomat az határozza meg, hogy gyerekem van. Minden nap gyereknap, mert minden nap az a célom, hogy a gyerekeimnek jó napja legyen.

Igyekszem megtenni mindent ezért, figyelek a szükségleteik kielégítésére, a szórakoztatásukra, a nevelésükre, a fizikai, lelki, szellemi fejlődésükre, s még hosszan sorolhatnám. A legtermészetesebb, a legszebb és legnehezebb feladat ez.

A szülőség nemcsak játék és mese. Éppen ezért azt kívánom a gyerekeknek, őszintén és tiszta szívből, hogy boldogok legyenek a szüleik. Mert csak a boldog szülő tud „igazán” adni a gyermekének figyelmet, szeretetet, időt. Elcsépelt, de ha anya, apa boldog, akkor a gyerek is az. Mert egy sokkal türelmesebb és kedvesebb szülővel töltheti a napját. Ha anya a kisbaba mellett néha-néha eljár sportolni, olvas, beül a barátnőivel egy kávéra, foglalkozik magával, az nem önzés, hanem énidő. Ha anya és apa – kihasználva a nagyszülői, baráti vagy éppen a bébiszitter segítségét – kettesben is időt tölt, az nem a gyerekek „lepasszolása”, hanem egy egészséges párkapcsolat fontos pillére. Mindez nem úri huncutság, hanem valahol feladat is. Hiszen, ha a gyerekeink a legfontosabbak a számunkra, ha mindent megadnánk nekik és megtennénk értük, akkor kutyakötelességünk tenni azért is, hogy nap mint nap legjobb formánkkal találkozzanak. Vekerdy Tamás pszichológus is számos alkalommal hangsúlyozta, hogy csak a boldog anya tud boldog gyereket nevelni.   

Úgyhogy a gyermeknapi programdömping mellett jusson időnk egy kicsit magunkra és igazán a gyerekeinkre. Megvár a mosogatás, a mosógép is pihenhet, az asztalra is kerülhet gyorsan elkészíthető étel, a gyerek is mehet a játszótérre gyűrött pólóban. S tegyünk egy kicsit magunkért, hogy napról napra többet s jobban tudjunk tenni a gyerekeinkért is.

Egy kis házi feladat még neked, kedves szülő, nagyszülő, pedagógus, jóbarát, aki nap mint nap teszel azért, hogy a körülötted lévő gyermekek jól legyenek. Állj fel, vegyél egy mély levegőt! Tedd a jobb tenyeredet a bal válladra és ütemesen kezd el paskolni. Ha jól csináltad, ez egy vállveregetés volt. Megérdemled!

Borítókép: Mák Krisztián

 

 

 


EZ ÉRDEKELHETI
MÁSKÉP(P) ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Újabb amerikai F-16-os harci repülők ...
Kelemen Hunor: a bizalmatlansági ...
Kórházépítés 740 millió euróval ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ