Szász

Zsófia

Mióta anya vagyok, nem igazán értem a gyermeknapot. Nem azért, mert a gyermekeimre nem a világ legtökéletesebb, legdrágább és legszeretetre méltóbb embereiként gondolok. (Azok, ez nem kérdés). Hanem mert valójában egy kicsit minden nap gyereknap. Persze nem az a vattacukorfelhőbe burkolt, arcfestéssel színesített, ugrálóváras, fagyis, „mindent is szabad” nap. Ilyen tényleg kevés van. De mióta anya lettem, minden egyes napomat az határozza meg, hogy gyerekem van. Minden nap gyereknap, mert minden nap az a célom, hogy a gyerekeimnek jó napja legyen.
Máskép(p)
Emlékeznek még arra a reklámra, amelyben egy gyermek a tévé előtt ugrálva kiabálta: Apa, kezdődik? Most pedig emlékezzenek arra, amikor a saját csemetéjük kiabálta ugyanezt a füzetek és tankönyvek kupaca előtt. Meglepődnék, ha (gyakran) fordult volna elő ez. Valószínűbb inkább az, hogy hamarabb hangzik el a szülőktől – persze úgy, hogy a gyerek ne hallja – egy visszafogott/megkönnyebbült „végrekezdődik!”
Máskép(p)
Rátalálni a figurára és kilépni egy szerepből, pályaválasztás és női vezetők a színház világában, nyelvi korlátok a színművészetben – és még sok minden másról faggattak színházkutatók színésznőket kedden az Erdélyi Múzeum-Egyesület (EME) székházában, egy őszinte és nyílt beszélgetésen.
KultSzínTér
Bűvésztrükkel indult a Művelődés folyóirat szerkesztősége és a Györkös Mányi Albert Emlékház közös szervezésében zajló sorozat Kolozsváron, a Művelődés Estek legutóbbi, „A Facebook árnyékában” című előadása. A meghívott Szász István Szilárd, a Babeş–Bolyai Tudományegyetem Magyar Néprajz és Antropológia Intézet, Hungarológiai Tudományok doktori iskolájának doktorandusza, lapunk egykori munkatársa volt. A csütörtöki est házigazdája Dáné Tibor Kálmán, a folyóirat főszerkesztője volt, aki egy kérdéssel adta át a szót a meghívottnak: áldás vagy átok a Facebook?
Közhír
A magyarországi Glamour magazin minden évben díjazza az év nőit a Woman Of The Year (WOTY) gálán. Idén a nagykárolyi Karin Dragoşra is szavazhatunk Az év közösségi média sztárja kategóriában. A bűbájos lány – állítása szerint – átlagos életet él, leszámítva hogy igényes sminkvideóit a Youtube-on közel 100 ezren, mindennapjait pedig Facebookon közel 20 ezren, Instagrammon pedig 40 ezren követik. Tehetségének köszönhetően tavaly megnyerte a NYX márka Face Awards kreatív smink versenyét, amivel Los Angelesbe utazhatott. Karin segítségével most betekinthetünk a Youtube világába.
Életmód