Bode: jövő hét végéig véglegesülhet a kormány összetétele
Két tárca és egy kormányfő-helyettesi tisztség az RMDSZ-nek?
Két tárca és egy kormányfő-helyettesi tisztség az RMDSZ-nek?
Vissza

Bode: jövő hét végéig véglegesülhet a kormány összetétele

Bármilyen összetétele lehet a hónap végén megalakuló kormánynak, az is lehetséges, hogy a Nemzeti Liberális Párt (PNL) veszi át a fejlesztési minisztérium irányítását – jelentette ki ma Lucian Bode belügyminiszter. Értesüléseink szerint a hétvégén, a jövő hét elején folytatódnak a tárgyalások a pártok között.

„Mivel az összes minisztériumot újratárgyaljuk, bármi lehetséges. A PNL elegendő jól képzett humánerőforrással rendelkezik ahhoz, hogy átvegye bármelyik minisztérium, így a fejlesztési minisztérium vezetését is” – nyilatkozta a sajtónak a PNL főtitkára.

A politikus elmondta: az új kormányprogram kidolgozása is folyamatban van. Elmagyarázta, hogy ez a dokumentum voltaképp a jelenlegi kormány programjának egy frissített változata lesz, amelyet reményei szerint a jövő hét elejére véglegesítenek.

Bode közölte azt is: ha a koalíciós tárgyalásokon a Szociáldemokrata Párt (PSD) a liberálisokkal kötött korábbi megállapodás módosítását kéri, akkor a PNL a minisztériumok számának csökkentését és „az összes tárca nulláról történő újratárgyalását” fogja igényelni. Ez utóbbi forgatókönyv szerint a minisztériumok száma 18-ra csökkenne.

Melyik párt mennyi tárcát kap?„Tizennyolc minisztérium esetén az RMDSZ-nek két minisztere és egy kormányfő-helyettese, a PNL-nek pedig nyolc minisztere és egy kormányfő-helyettese lenne, illetve átvenné a kormányfőtitkárságot. A PSD megkapja a miniszterelnöki tisztséget, lenne nyolc minisztere, egy kormányfő-helyettese, és átvenné a kancellária irányítását” – részletezte Bode, aki szerint a jövő hét végéig várhatóan véglegesül az új kormány összetétele.Az RMDSZ-nek a 2020-as választások óta négy tagja van a kormányban, akik megőrizték tisztségüket azt követően is, hogy 2021 őszén a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) kilépésével felbomlott a választások után alakult PNL-USR-RMDSZ jobbközép kormánykoalíció, és a PSD kormányra lépésével nagykoalíció alakult.

A Nicolae Ciucă PNL-elnök vezette jelenlegi kormányban Kelemen Hunor RMDSZ-elnök miniszterelnök-helyettesi tisztséget tölt be, Cseke Attila a fejlesztési minisztériumot, Tánczos Barna a környezetvédelmi tárcát, Novák Károly Eduárd pedig az ifjúsági és sportminisztériumot vezeti.
   
A 2024. év végi parlamenti választásokig érvényes nagykoalíciós megállapodás szerint a PNL és a PSD felváltva tölti be a kormányfői tisztséget, így Nicolae Ciuca várhatóan jövő hét végén lemond a miniszterelnöki tisztségről, hogy átadja helyét Marcel Ciolacu PSD-elnöknek.

A megállapodás több miniszteri poszton is “politikai vetésforgót” irányoz elő, ezért a kormányzati tisztségek elosztásáról újabb tárgyalások kezdődtek, a média pedig hetek óta azt találgatja: vajon kiszorítják-e a roman pártok az RMDSZ-t a kormányból, hogy a 2024-es választási év előtt “megszerezzék” maguknak az RMDSZ-es tisztségviselők által vezetett, jelentős forrásokkal rendelkező minisztériumokat.


EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Újabb amerikai F-16-os harci repülők ...
Kelemen Hunor: a bizalmatlansági ...
Kórházépítés 740 millió euróval ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ