Bejelentette lemondását Sorin Cîmpeanu oktatási miniszter
Vissza

Bejelentette lemondását Sorin Cîmpeanu oktatási miniszter

"Saját indíttatásból úgy döntöttem, lemondok az oktatási miniszteri tisztségről" - írta Facebook-oldalán Cîmpeanu. A távozó tárcavezető közölte, megtisztelőnek érzi, hogy elkezdhette a román tanügyi rendszer "gyökeres" reformját. Megjegyezte, hogy egy nehéz időszakban vette át a minisztérium irányítását.

Cîmpeanu emlékeztett arra, hogy a világjárvány miatti egészségügyi válság idején a jelenléti oktatás biztosításáért küzdött. Mint írta, mindig is arra törekedett, hogy növekedjen az oktatás finanszírozása, és ennek a jogi keretét is biztosította. Emellett szerinte a mandátuma alatt olyan változásokat sikerült elérnie, amelyek megalapozták a "Képzett Románia" elnevezésű tanügyi reformot.

A távozó miniszter az eredményei közül a következőket emelte ki: az integrált korai oktatás megvalósítása a bölcsődéknek a tanügyi rendszerbe való átvételével; az oktatási reformhoz fontos pénzügyi támogatást biztosító országos helyreállítási terv (PNRR) mérföldköveinek teljesítése; az iskolaigazgatói versenyvizsgák megszervezése; a diákösztöndíjak növelése; az olimpikonok érdemeinek elismerése a méltányos jutalmazás bevezetésével; a diákok ingázási költségeinek teljes megtérítése; a kerettantervek és a kapcsolódó tanterv reformjának megkezdése; az iskolai étkeztetési program kiterjesztése 150-ről 450 iskolára; a duális képzés bevezetése a felsőoktatásban.

Bejegyzésében Cîmpeanu felidézte, hogy hivatalba lépésekor a minisztérium költségvetése egymilliárd euró volt, most pedig csupán a PNRR 3,6 milliárd eurót irányoz elő az oktatásra. Megemlítette azt is, hogy mandátuma idején 1402 tanintézetben indult iskolaelhagyás-megelőzési program, és folyamatban van az egyetemek digitalizálási programja. Emellett a minisztériun kidolgozta, közvitára bocsátotta és véglegesítette a "Képzett Románia" projekten alapuló új tanügyi törvények tervezetét. "Az az ember vagyok, aki épít, nem rombol" - fogalmazott bejegyzésében a politikus.

Közölte azt is, hogy a továbbiakban egyetemi oktatóként, rektorként és szenátorként támogatni fogja az új tanügyi törvények elfogadását.

Nicolae Ciucă miniszterelnök elfogadta Sorin Cîmpeanu oktatási miniszter lemondását.

A kormányfő egy csütörtök esti Facebook-bejegyzésben köszönetet mondott Cîmpeanunak az eddigi együttműködésért és az oktatási rendszer javát szolgáló projektjeiért.

"Romániának továbbra is stabilitásra és koherenciára van szüksége ahhoz, hogy véghez tudjuk vinni a mindannyiunk által óhajtott, fenntartható oktatási reformot" - fogalmazott. Hozzátette, egyeztetni fog liberális párti kollégáival és a koalíciós partnerekkel, majd "rövid időn belül" elküldi Klaus Iohannis államfőnek az új oktatási miniszter kinevezésére vonatkozó javaslatot.


 


EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Csütörtöktől Janovics Napok az Erdély ...
Először helyeztek ki köztéri adventi ...
Csaknem 7 százalékkal nőtt a forgalomba ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ