Aurescu: A húsz éves alapszerződés a román-magyar kétoldalú kapcsolatok alapdokumentuma
Vissza

Aurescu: A húsz éves alapszerződés a román-magyar kétoldalú kapcsolatok alapdokumentuma

A román-magyar kétoldalú kapcsolatok alapdokumentumának nevezte aláírásának 20. évfordulóján a bukaresti külügy a román-magyar együttműködésről és stratégiai partnerségről szóló nyilatkozatot és a Temesváron 1996-ban aláírt román-magyar alapszerződést.

A minisztérium keddi közleménye értelmében a Románia és Magyarország közötti stratégiai partnerség a kétoldalú együttműködés új, modern alapokra helyezését célul kitűző alapvető diplomáciai eszköz.

A külügy szerint az elmúlt két évtizedben a román fél következetesen a nyitottságot és a pragmatizmust tekintette irányadónak a román-magyar államközi kapcsolatokban, és olyan konkrét együttműködési projektek megvalósítására törekedett, amelyek Románia és Magyarország összes polgárának érdekeit szolgálják, etnikai hovatartozástól függetlenül. A minisztérium emlékeztetett, hogy a stratégiai partnerség kiemelkedő eredményekhez vezetett a gazdasági kapcsolatok terén, a két ország kereskedelmének volumene 2021-ben elérte a figyelemre méltó 11 milliárd eurós szintet, és idén tovább növekedett.

A közlemény megemlíti, hogy Bogdan Aurescu külügyminiszter 2022. november 15-i budapesti látogatásán ismételten hangoztatta a román félnek azt a szándékát, hogy a magyar partnerekkel együtt új együttműködési és közös projektfejlesztési lehetőségeket tárjanak fel a kétoldalú stratégiai partnerség tartalmasabbá tételéhez.

“Románia továbbra is arra törekszik, hogy a román-magyar partnerség és a jószomszédi kapcsolatok dinamikusan fejlődjenek, olyan elvek alapján, mint a kölcsönös tisztelet és bizalom” - olvasható a külügyminisztérium közleményében.


EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Csecsemőhalandóság: először csökken ...
Hat embert lelőtt egy fiatal nő egy ...
Jelentősen nőtt az elektromos ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ