Asztalos Csaba: mentelmi jog védi Orbán Viktort
Ciucă szerint lesz „tisztázó beszélgetés” a koalícióban
Ciucă szerint lesz „tisztázó beszélgetés” a koalícióban
Vissza

Asztalos Csaba: mentelmi jog védi Orbán Viktort

A miniszterelnök szerint lesz egy tisztázó beszélgetés a kormánykoalícióban Orbán Viktor Tusnádfürdőn elhangzott kijelentéseiről. Továbbá Asztalos Csaba a Szabadság kérdésére kifejtette, miért nem indíthat saját hatáskörben kivizsgálást a diszkriminációs-ellenes tanács Orbán beszédében elhangzottak miatt.

Nicolae Ciucă kedd este válaszolt az újságíróknak arra a kérdésére, hogyan vélekedik Kelemen Hunor állásfoglalásáról ebben az ügyben. Miután Klaus Iohannis államfő felszólította az RMDSZ-t, hogy tisztázza az álláspontját a magyar kormányfő –szerinte – fajelméletre épülő kijelentéseiről, az RMDSZ elnöke kifejtette: nem látja értelmét elmagyarázni, hogy az RMDSZ politikusai miért tapsolták meg Orbán Viktor beszédét.

Az Agerpres hírügynökség szerint a Nemzeti Liberális Párt (PNL) kedd esti vezetőségi ülése után Nicolae Ciucă elmondta, még nem volt alkalma személyesen tárgyalni Kelemen Hunorral erről kérdésről, és ez nem olyan téma, amit telefonon meg lehet beszélni. De a kormánypártok vezetői megegyeztek abban, hogy a koalíció következő ülésén lesz erről egy tisztázó beszélgetés – tette hozzá.

Arra az újságírói kérdésre, miszerint felmerülhet-e az RMDSZ kilépése a koalícióból Kelemen Hunor nyilatkozata után, a miniszterelnök kijelentette: várja a beharangozott tisztázó beszélgetést.

Ideológiai kisíklások„Nyilvánvaló, hogy az ilyen retorikai, sőt ideológiai kisiklásoknak nincs helye egy ilyen érzékeny kontextusban” – mondta Nicolae Ciucă a magyar kormányfő tusnádfürdői beszédére és az ukrajnai háborúra utalva.

Közben a PNL iasi-i szervezetének az elnöke, Andrei Muraru – aki egyben Nicolae Ciuca kormányfő tiszteletbeli tanácsosa – bejelentette, hogy feljelentést tesz az Országos Diszkrimináció-ellenes Tanácsnál (CNCD) Orbán Viktor tusnádfürdői beszédében elhangzottak miatt. 

Hasonlóképpen vélekedik Radu Carp, a Román Közszolgálati Televízió igazgatótanácsának liberális párti tagja is, aki egyben Asztalos Csaba CNCD-elnök lemondását kérte, mivel szerinte utóbbi nyilvánosan szolidarizált a magyar kormányfő rasszista kijelentéseivel, és megtévesztette a közvéleményt azzal a nyilatkozatával, hogy az általa vezetett testület nem indíthat saját hatáskörben eljárást az ügyben.

Még ennél is tovább ment a PNL szatmári szervezetének elnöke, Adrian Cozma, aki szerint az RMDSZ-t ki kellene zárni a kormányból, mivel szerinte a szövetség úgy viselkedik, mintha „nem a bukaresti, hanem a budapesti kormány tagja lenne”, minisztereik pedig naponta lojalitásukat fejezik ki Orbán Viktor irányába.

Asztalos Csaba: Orbán Viktort a mentelmi jog védelmeziEzzel szemben a Szociáldemokrata Párt (PSD) szóvivője, Radu Oprea az Adevărul bukaresti lapnak adott nyilatkozatában megismételte azon álláspontját, hogy továbbra is szükségesnek tartja a kérdés megvitatását a kormánykoalícióban, ám a diszkrimináció-ellenes tanácson belüli esetleges kivizsgálás lehetősége tekintetében visszafogottnak mutatkozott, és nem volt hajlandó azt kommentálni.

„Már elmondtam, hogy a nemzetközi közjog alapelve értelmében az államvezetők, a miniszterek, a kormányfők a külföldi állammal szemben mentelmi joggal rendelkeznek, amikor külföldön tartózkodnak. Függetlenül attól, hogy a külföldi magas rangú személy hivatalos vagy magánlátogatáson tartózkodik,  őt a mentelmi jog védelmezi. Ez a nemzetközi közjog alapelve.  Személyesen úgy vélem, hogy hivatalból nem lehet a magyar miniszterelnökkel szemben eljárást indítani. A hivatalból elindított eljárás csak azt jelenti, hogy elemzünk egy lehetséges diszkriminációt” – nyilatkozta a Szabadság kérdésére Asztalos Csaba, a CNCD elnöke. 


EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Csütörtöktől Janovics Napok az Erdély ...
Először helyeztek ki köztéri adventi ...
Csaknem 7 százalékkal nőtt a forgalomba ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ