Államilag támogatott meddőségi kezelési programot indított a kormány
Vissza

Államilag támogatott meddőségi kezelési programot indított a kormány

Államilag támogatott, országos meddőségi kezelési programot indított a román kormány kedden, hogy minél több családban gyerek születhessen.

A program ünnepélyes beharangozásán és a jogszabály alkalmazási normáinak aláírásán jelen volt többek között Nicolae Ciucă miniszterelnök, Marcel Ciolacu házelnök, Kelemen Hunor miniszterelnök-helyettes, az RMDSZ elnöke, valamint a román kormány több más tagja.

Kelemen Hunor elmondta, hogy az RMDSZ már 2011-ben kezdeményezte a meddőségi terápia állami támogatását, de akkor ez a program rövid működés után leállt, majd 2015-ben újraindult. Hozzátette: a most aláírt program kiterjeszti a támogatást, bővíti a kedvezményezettek körét, hogy minél több családban gyermek születhessen. "Kötelességünknek tartjuk, hogy támogassuk ezeket a családokat, hiszen egy ilyen beavatkozás komoly költségekkel jár" - fogalmazott Kelemen Hunor.

A programra azok a 20 és 45 év közötti családok vagy egyedülálló nők jelentkezhetnek, akiknek ehhez orvosi ajánlásuk van. Újdonság, hogy a kormány egy igénylő esetében az eddigi egy beavatkozás helyett hármat támogat 15 ezer lej értékben. A tervek szerint a jövő évben 10 ezer ember kap támogatást, jelentkezni december 5-től lehet.

Nicolae Ciucă hangsúlyozta, hogy a kormánynak felelőssége elősegíteni, hogy minél több gyerek szülessen, és emlékeztetett, hogy a kabinet bölcsődeépítési programot is indított, ami szintén a fiatal családokat segíti.

Gabriela Firea családügyi miniszter szerint Romániában minden ötödik fiatal pár meddőséggel küzd. Rámutatott: egy kezelés költsége elérheti a 3 ezer eurót is, amit nem mindenki engedhet meg magának, ezért van szükség az állami támogatásra. A miniszter szerint a program eddig csak Bukarestben működött, de most kiterjesztik az egész országra. Mint mondta, a román fővárosban eddig 560 gyerek született meddőségi terápiát követően.


EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Közösen látogatta meg a NATO romániai ...
Útmutató az energiakártyákhoz. ...
Ciucă: büntetni kell a közbeszédben ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ