Akadozik a népszámlálás személyes lekérdezéses szakasza
Megértésre és együttműködésre kéri a lakosokat az alprefektus
Megértésre és együttműködésre kéri a lakosokat az alprefektus
Vissza

Akadozik a népszámlálás személyes lekérdezéses szakasza

Alig két hét van még hátra a népszámlálás második, személyes lekérdezésen alapuló szakaszának végéig, a cenzus ugyanis július 17-én zárul. A hátralévő időszakban kiemelten fontos, hogy aki nem vett részt az önkitöltéses szakaszban, azaz nem volt még megszámlálva, fogadja a számlálóbiztost, figyeljen arra, hogy az hagyott-e kopogtatócédulát a postaládájában, és amennyiben igen, mielőbb egyeztessen vele időpontot – nyomatékosította Tasnádi István Szilárd, Kolozs megyei alprefektus hétfői, kolozsvári sajtótájékoztatóján. A tisztségviselő összegezte a folyamat eddigi eredményeit, beszélt a nehézségekről, esetleges buktatókról is. Elmondta: a népszámlálás második szakasza nagyon lassan halad, a megye lakosságának közel egyharmada még nincs regisztrálva. Emlékeztetett arra, hogy a cenzusnak nagy tétje van a közösség számára, ezért fontos, hogy odafigyeléssel, türelemmel viszonyuljon mindenki a folyamathoz, hiteles és érvényes népszámlálási kérdőíve legyen kitöltve.

A népszámlálás első, online szakaszának végéig Kolozs megyében összesen 477 779 kérdőívet töltöttek ki; ebből a lakosokra 442 328 adatlap vonatkozott, de sajnos csak 371 436 bizonyult érvényesnek, a többit a statisztikai hivatal nem fogadta el különböző okok miatt – mondta el Tasnádi István Szilárd hétfői sajtótájékoztatóján.

A megye lakosságának számlálása nagyon jó ütemben haladt a cenzus online szakaszában, a személyes lekérdezési fázis azonban igencsak nehézkesen zajlik: a megye becsült lakosságának egyharmada nincs még megszámlálva – tudatta az alprefektus. Megjegyezte, hasonlóan akadozva zajlik a cenzus több más magyarlakta megyében is, például Szatmárban, ahol a lakosságnak körülbelül 34, Marosban 31, Szilágyban és Biharban 29 százaléka nincs még számba véve. Kovászna és Hargita megyékben pedig még a népességnek nagyjából 26 százaléka vár megszámlálásra.

„Kár lenne, hogy az elkövetkező két hétben is ilyen gyenge ritmusban folytatódjon a népszámlálás Kolozs megyében, és elveszítsük azt az előnyt, amit az első szakaszban szereztünk. Ezért arra kérek mindenkit, fogadja a számlálóbiztost, és ha az kopogtatócédulát hagyott, mielőbb próbálja visszahívni” – emelte ki az alprefektus.

Hozzátette: ha esetleg nem sikerül elérni a népszámost, azt jelezni lehet az RMDSZ munkatársainak a 0740-010-678-as telefonszámon, akik segítenek majd felvenni a kapcsolatot a körzet számlálóbiztosával. Aki már online kitöltötte a népszámlálási kérdőívet, és a dovrec.insse.ro oldalon, a személyi száma alapján ellenőrizte, hogy a statisztikai hivatal érvényesítette-e az adatlapját, annak már nem kell újból választ adni a számlálóbiztosnak.

„Kérjük a lakosságot, legyenek megértőek és együttműködőek a számlálóbiztosokkal, akik most nagyon nehéz körülmények között, feszes tempóban dolgoznak, és bízzanak a lekérdezési folyamatban” – emelte ki Tasnádi István Szilárd.

Ugyancsak figyelni kell arra, hogy amikor a számlálóbiztos megérkezik, a háztartás minden olyan tagjára vonatkozóan töltsék ki a kérdőívet, akik a háztartásban éltek 2021. december elsején (akkor is, ha ideiglenesen külföldön tartózkodnak), és ne mulasszák el az etnikum, a nyelv és a felekezeti hovatartozás megjelölését. Előfordul, hogy a számlálóbiztos olyan háztartás ajtaján kopogtat, amelynek a tagjai már kitöltötték a kérdőívet. Ennek több oka is lehet, könnyen megeshet például, hogy a táblagépén rendszerhiba miatt nem frissítették megfelelően az adatokat. Ugyanakkor az is megtörténhet, hogy nem az ő készülékében van a hiba: esetenként, az online kitöltés során egy-egy fontos részlet kimaradhatott a kérdőívből, így az érvényesítése sem történt meg, ezért a személyesen érkező számlálóbiztos ezt a helyzetet korrigálhatja.

A magyar vezetésű közigazgatási egységek egyébként nagyjából jó ütemben haladnak, és a számítások szerint július 17-ig több településen sikerül a teljes lakosságot megszámolni. Ilyen helyzetben van például Szék, Körösfő, Bálványosváralja, Várfalva, Tordaszentlászló, Magyarszovát, Szentmihály és Búza. Vannak ugyanakkor községek, amelyekben – ha ugyanilyen lassú tempóban halad a cenzus – a szakasz végéig a népességnek csak az 50–60 százalékát sikerül majd számba venni; ezek közé tartozik Magyargorbó, Egeres és Kolozs is – figyelmeztetett az alprefektus.

A municípiumokban, Bánffyhunyad városban és a nagyobb községekben (Gyalu, Szászfenes és Kisbács) az ütem szintén kritikus; nagyon sok a körzet, naponta mondanak fel népszámosok, sok esetben nincs kivel helyettesíteni őket, és további jelentkezők sincsenek. Kolozsváron például még mindig van 43 olyan körzet, amely nincs lefedve, nincsenek számlálóbiztosok, és még nem tudni, hogy zajlik le majd ezekben a népszámlálás – mondta el az alprefektus. Hozzátette: kedden ül össze tárgyalni azoknak a közigazgatási egységeknek a polgármestereivel, amelyekben kifejezetten nehezen zajlik a cenzus, és megpróbálnak megoldásokat keresni a folyamat fellendítésére. A népszámosok lélekszámbeli hiánya mellett a tisztségviselő a felmerülő nehézségek sorában említette, hogy az alkalmazás a kitöltési folyamat során akadozhat, esetenként a népszámosokkal munkájának ütemével is gond adódik (például van olyan, amelyik még egyetlen kérdőívet sem töltött ki a megyei statisztikai hivatal igazgatósága szerint), illetve megtörtént az is, hogy az emberek türelmetlenek, és nem eléggé együttműködőek a számlálóbiztossal szemben.

ÖSSZEÍRÓPONTOKAT LÉTESÍTHETNEK A CENZUS SEGÍTÉSÉRE

Újdonságnak számít, hogy a központi népszámlálásért felelős bizottság egy határozattervezetet készít elő, amelyet várhatóan a héten hatályba léptetnek. Ennek megfelelően, a megyei közigazgatásnak fel kell mérnie a cenzus ritmusát a településeken. Ahol nehezen halad a lekérdezés, július 6-ig összeíró pontokat kellene létrehozni, amelyek naponta tíz órát üzemelnének. Ilyenképpen azok az emberek, akiket a népszámos nem talált otthon, mert például sajátos munkaprogrammal rendelkeznek, fel tudnák keresni ezeket a helyszíneket, és megszámláltathatnak – magyarázta Tasnádi István Szilárd. Értékes arány lenne, ha a megye lakosságának 95 – 96 százalékát sikerülne megszámlálni, állapította meg. Az elképzelés szerint ezeket az összeírópontokat könnyen hozzáférhető helyen kell létesíteni, és legalább egy számlálóbiztos lesz, akit ugyanolyan körülmények között fizetnek.

Borítókép: Rohonyi D. Iván (Tasnádi István Szilárd alprefektus a sajtótájékoztatón)


EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

„Biztosan nevetünk majd Katával, ha ...
VIDEÓ – Tűzijáték a Szent ...
VIDEÓINTERJÚ – Surányi Ildikó: a ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ