„Csodaszép az új óvoda, olyan, mint egy ékszer!”
Felavatták az újonnan épült napközis óvodát Magyarpéterfalván
Felavatták az újonnan épült napközis óvodát Magyarpéterfalván
Vissza

„Csodaszép az új óvoda, olyan, mint egy ékszer!”

Magyarpéterfalván, a Fehér megyei településen június 2-án adták át a magyar kormány támogatásával épült új napközis óvodát. A magyar népi építészeit jegyeit magán viselő, Székely Ágnes építész által tervezett épület szépsége mindenki tetszését elnyerte. Az óvónő abban bízik, hogy ezentúl a településről minden magyar gyerek ide fog járni. Balázsfalva román polgármestere megköszönte a teljesen külső forrásból megvalósított projektet.

A Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Program keretében építési munkálatokkal járó beruházásokat a megyében Magyarpéterfalván kívül Nagyenyeden, Felenyeden és Vajasdon végeztek, több településen pedig játszóteret hoztak létre, és nagy értékű eszközbeszerzések is megvalósultak. Az előző évek tapasztalatai azt mutatják, hogy ezek a beruházások ténylegesen hozzájárulnak ahhoz, hogy a szórványban magyar óvodába, majd magyar iskolába írassák a szülők a gyerekeket, remélhetőleg így lesz ez Magyarpéterfalván is.

A szülőkön múlik a magyar oktatás sorsa

A Balázsfalvától mindössze két és fél kilométerre fekvő Magyarpéterfalva közel 600 fős lakosságának mintegy 90 százaléka magyar és református. Közigazgatásilag a falu Balázsfalvához tartozik, így csupán az összlakosság 5 százalékát teszi ki.

Az egyik legnagyobb gondot a településen a napközi hiánya jelentette. Sok szülő emiatt választotta a városi tanintézményt, annak ellenére, hogy Bartha Enikő Márta óvónő önkéntesen, négy-öt éve, minden nap fél négyig maradt bent az óvodában, a gyerekek étkezése és a délutáni alvás is biztosítva volt. Az óvoda az elemi tagozattal közösen működött, ősztől viszont már mindkettőnek meglesz a saját épülete és egy második pedagógust is alkalmazni fognak, ezzel biztosítva a program hosszabb távon való működtetését. Jelenleg 12 gyerek van beíratva az óvodába, szinte fele vegyes házasságból származik. „Csodával határos, ami itt történt” – mondta az új óvodáról Bartha Enikő óvónő, aki abban bízik, hogy ezentúl minden magyar gyerek ide fog járni.

Az eseményen jelen volt a Fehér megyei kisebbségekért felelős tanfelügyelő, Nagy Tímea, akitől megtudtuk: a 2023-24-es tanévtől kezdődően, a péterfalvi napközi fogadja a Balázsfalváról és környékéről érkező gyerekeket is, akiket kisbusszal szállítanak majd otthonról az óvodáig és haza. „Újdonságnak számít ebben a vonatkozásban az is, hogy ősztől Balázsfalván újraindul a magyar ötödik osztály, amelyet a 2020-21-es tanévben függesztettek fel” – osztotta meg a tanfelügyelőnő az örvendetes hírt a Szabadság olvasóival.

Az új óvoda alapkőletétele szinte napra pontosan ezelőtt két évvel történt meg, az esemény fontosságát pedig kihangsúlyozták azzal, hogy a Fehér Megyei Magyar Napok programjába iktatták.

A péterfalvi a legszebb óvodák egyike a környéken

„Csodaszép az új óvoda, olyan, mint egy ékszer!” – mondta elámulva egy Fehér megyei óvónő, aki elsők között érkezett az avatóünnepségre.

Az épület eleve úgy volt tervezve, hogy napközit is létrehozhassanak benne. A Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége (RMPSZ) közreműködésével megvalósított beruházás értéke közel 140 millió forint. Ebből az összegből megvásároltak egy telket, lebontották a rajta levő, rossz állapotban levő házat, majd felépítették az új óvodát, amelyet korszerűen felszerelték és játszóteret is kialakítottak. A mintegy 200 négyzetméteres beépített területen csoportszoba, multifunkcionális terem, orvosi rendelő, konyha és két mosdó kapott helyet, azaz minden adott ahhoz, ami egy napközis otthon engedélyeztetéséhez szükséges.

„Mindig jó érzés, amikor az ember a rajzból életre kelt épülettel szembesül” – vallotta Székely Ágnes kolozsvári építész, aki a távolság miatt csak a fotókat látta eddig. „Remélem, hogy majd amikor beindul az oktatás, megtelik még több élettel és kisugárzással az óvoda” – mondta. 

A magyar népi építészet jellemzőit felhasználó, tornácos, tulipán- és szívmintázatokkal egyedivé varázsolt épület egyből magára vonja a tekinteteket. „Jól eltalálta az építész a színeket és a formákat, ritka az az óvoda, amelyik ilyen szépre sikerült, reméljük, hogy majd idecsalogatja a gyerekeket” – jegyezte meg Oláh Sándor óvodafejlesztés beruházási programkoordinátor.

Burus-Siklódi Botond, az RMPSZ elnöke, a Szabadságnak elmondta: „Nagyon fontosnak tartom kiemelni, hogy a szülők kérése válik itt és most valósággá, ráadásul nagyon szépre sikerült az épület. Van egy megállapodásunk az önkormányzattal, hogy átadjuk ingyen és bérmentve, azzal a kikötéssel, hogy mindig magyar nyelvű oktatói-nevelői tevékenység valósuljon meg az ingatlanban.”

Az újonnan felavatott óvodát a balázsfalvi önkormányzat veszi át, működtetése pedig a városi óvodahálózat keretében fog megvalósulni.

Példaértékű eredmény a szórványban

A csodaszép óvodát ünnepélyes keretek között adták át. Az esemény konferálója, Lőrincz Helga, Nagyenyed alpolgármestere üdvözölte az egybegyűlteket, kiemelve: „A jövőbe vetett bizalom jele az, amikor új óvodát építünk, mert ezzel azt üzenjük: itt vagyunk, itt születtünk és itt maradunk. Jó, jobb magyarnak lenni Erdélyben!”

Az eseményt megtisztelte jelenlétével Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkár, aki kihangsúlyozta: nem véletlenül vállalta, hogy jelen legyen az alapkőletételnél és az átadáson is, mert példaértékűnek tartja, ahogyan a román többségű környezetben kitartott hagyományai, identitása és református hite mellett a magyarpéterfalvi közösség.

„Ez példaértékű a szórványban élő más magyarok számára is. Sosem szabad feladni, ha van összefogás, akkor lehet eredményeket elérni és meg lehet tartani a magyar identitást. Június 4-e, a nemzeti összetartozás napjának alkalmával nincs szebb, mint egy új óvoda átadása, amely jelképezi a nemzeti összetartozást és összefogást” – hangsúlyozta az államtitkár.

    Potápi Árpád János felidézte, hogy a Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Program 2016 decemberében indult, jelenleg már a negyedik üteme zajlik. Összesen csaknem 900 beruházás valósul meg a programban, 155 új óvoda és bölcsőde épül, illetve kerül kialakításra. Kifejtette, 725 esetben már működő óvodai intézményben valósul meg beruházás: 528 esetben bővítés, felújítás, fejlesztés, illetve eszközbeszerzés, 197 esetben játszótér kialakítása, fejlesztése. Ismertette: már befejeződött 828 beruházás, fejlesztés, és folyamatban van további 52 beruházás. Erdélyben összesen 478 intézmény létesül vagy újul meg: 90 óvoda építése és 388 fejlesztése, bővítése.

Az államtitkár  megköszönte Balázsfalva polgármesterének a jó együttműködést, amelyhez hasonlókban reménykedik Erdély-szerte, hozzátéve, hogy a pozitív eredmények elérésében fontos szerepe volt az RMDSZ-nek is.

Felszólalásában Gheorghe Valentin Rotar, Balázsfalva polgármestere kihangsúlyozta: szinte húsz éve dolgozik az önkormányzat élén (2004-2008 között alpolgármester, 2008-tól polgármester – szerk. megj.), de mindeddig nem volt egyetlen olyan projektjük sem, amely teljes mértékben külső forrásból származott volna, tehát őt illeti az, hogy megköszönje a segítséget. Kihangsúlyozta: a településen nincsenek etnikai feszültségek, ez pedig a normalitás jele, mint ahogyan az is, hogy az új óvodában a gyerekek 21. századi körülmények között tanulhatnak, anyanyelvükön.

Burus-Siklódi Botond, az RMPSZ elnöke ismertette a magyar kormány óvodafejlesztési programjának erdélyi vonatkozásait, megköszönte a támogatást és a helyiek pozitív hozzáállását. Úgy vélte: jó ötlet volt Deák-Székely Szilárd Levente, a Fehér megyei RMPSZ egykori elnökének részéről, hogy Magyarpéterfalvára javasolta az új óvoda megépítését, majd az őt követő Szabó Csilla Erzsébet kitartott a terv mellett, hiszen „itt a jövőbe tekintünk”.

Makkai Dénes magyarpéterfalvi református lelkipásztor a „Ha az Úr nem építi a házat...” kezdetű 127. Zsoltárt idézte és megáldotta az új óvodát.

Végezetül a türelmesen várakozó óvodások kis műsorral kedveskedtek és boldogan vették birtokba az új óvodát. Ezt követően a résztvevők átvonultak a kultúrotthonba (az egykori Láday-kúriába), ahol a Hanga Néptánccsoport középső tagozata magyarpéterfalvi, a nagyok pedig palatkai táncokkal örvendeztették meg a közönséget.

 


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Újabb amerikai F-16-os harci repülők ...
Kelemen Hunor: a bizalmatlansági ...
Kórházépítés 740 millió euróval ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ