Beke Böjte

Anna

Mire való ma a házasságkötés? Csak az egyedüllétet szeretnénk elkerülni vagy valóban boldog együttlétben szeretnénk élni a párunkkal? Modern világunkban a házasság intézménye talán már nem annyira fontos, mint régen, mégis számtalan kérdés merül fel ezzel kapcsolatban. Az elképzelt, idealizált házasságok gyakorlati buktatóiról és mintázatairól Mészáros Andrea párkapcsolati terapeutával, a Randi Rendel párkapcsolati tréning kifejlesztőjével beszélgettünk a házasság hete alkalmából.
Máskép(p)
Mi nálunk, erdélyi magyar faluvidéken, semmi nem kelendőbb, mint a fáról le sem esett gyümölcs. Két útja lehet a szerencsétlennek: az ember által kedvelt csodaszernek vagy borkányokba megbúvó finomságnak keresztelik. Ideje sem volt leesni a magyar isten teremtette fáról, az asszony és az ember már azon eszik egymás életét, hogy mi kerül majd a viaszosvászon borította asztalra – amire még egy átlátszó fóliát is ráhúztak, mert biztos, ami biztos, nehogy folt kerüljön a pepita mintára, no meg aztán nálunk, falun így szokás.
Máskép(p)
A gyermeki lélek, oly törékeny, mint a víz tükre, amit zavarossá tesz egy molettnek sem nevezhető kislány először használt kék úszódeszkája. Ahogy áll a nagy medence mélysége mellett, mintha épp úgy rezegne, mint a víz, melyre deszkáját ráhelyezte. Ahogy felméri helyzetét, a víz tükre eltorzítja alakját, tényleg szélesebb a kelleténél. Védtelen, akár az aznap született kiskacsa, akit nem borít elég toll az ismeretlen mélység félelmei elől. Itt az igazság pillanata, ugrik vagy sem? Nincs idő hibázni. A medence széléről a gyermeki kacaj legádázabb formája hallatszik. Nincs olyan, hogy elfogadható, nincs olyan figyelmen kívül hagyás, hiszen minden pillanat egy újabb esély a bántásra. A lélek törékeny, talán még sose volt ennyire.
Máskép(p)
Ismerősnek tűnhet mindannyiunk számára az érzés, amikor a mindennapi történések, vagy éppen a „meg nem történések” feledtetik velünk szenvedélyünk iránti szeretetünket, motivációnkat. Frank E. Abney III animációs rövidfilmje, A festővászon (Canvas), oly módon próbálja átadni a főszereplő idős művész érzéseit, hogy egyszerre hat az érzékszerveinkre és az érzelmeinkre.
KultSzínTér
Az idei Vibe fesztivál Fashion Corner részlegén igen sok ember megfordult, ki azért, hogy megszépüljön, elsajátítson vagy megalkosson különböző divatcikkeket, ki pedig azért, hogy segítséget nyújtson az arra járóknak workshopok, előadások, illetve stílustanácsadás által. A meghívottak közt volt Fejér Henrietta is, aki az ékszerkészítés művészetébe igyekezett beavatni az érdeklődőket betekintést nyújtva saját munkásságának világába is. Vele, vagyis a Herjettsstuffs védjegy megalkotójával beszélgettünk.
Máskép(p)
Ahogy a hajszálak egyre csak kezdenek hasonlítani a frissen hullott hó ragyogásához, ahogy a szemek alatti ráncok mindinkább felveszik egy igen göcsörtös és kusza fa ágainak árnyékát, ahogy a test mozgásai ügyetlenné és egyre koordinálatlanabbá válnak, úgy válik az egész jellem egyre messzibbé és ismeretlenebbé. Kiváltképpen, ha hosszú idő után véljük felfedezni a szépkorúság visszafordíthatatlan jegyeit.
Máskép(p)
A 11. Kolozsvári Ünnepi Könyvhét szombati napja sok egyéb más program mellett, ösztönzést adott a hallgatóság számára önmaguk, érzéseik és a lelkükben megbúvó traumáik megismerésére, valamint azok átértelmezésére. A Bánffy-palota belső udvarában szétterjedő biztonságos légkört nem csupán az irodalom iránt érzett közös érdeklődés táplálta, hanem Orvos-Tóth Noémi klinikai szakpszichológus is, aki új, Szabad akarat című könyvének bemutatásán kívül szorongás levezető gyakorlatra tanította a publikumot.
Máskép(p)