Borbély

Éva

Régi gabonánkat hozom ma el, elődeink asztalán gyakran helyet kapott, nem véletlenül. Szegények, módosak egyaránt kedvelték ezt a nagyon egészséges és finom gabonát. 

Életmód

Gondban vagyok, hogy minek nevezzem ezt a süteményt, mivel nem is sütemény, nem is keksz, bár ropogós, de máshogyan, mint ahogy a keksz ropog.  A müzliszelet és a keksz között helyezkedik el valahol, a formája kekszhez közelít, az állaga pedig leginkább a müzliszelethez hasonlít, csak ropogósabb. Nevezhetem bárminek, tény, hogy csodásan finom. 

Életmód

Sokkal több céklát kellene fogyasztanunk. Telis-tele van jó tulajdonságokkal. Mindamellett, hogy szervezetünk számára igen hasznos antioxidánsokat és vitaminokat tartalmaz, segít a rák megelőzésében, méregtelenítő, illetve zsírégető hatása van, vérnyomás- és gyulladáscsökkentő, hatékony gyógyszer a vérszegénység ellen, hogy csak néhányat említsek a jó hatásaiból. Imádom a céklát, mégis viszonylag ritkán készítek belőle valamit. Valószínűleg azért, mert hagyományosan savanyúságnak készítették, vagy tormához reszelték.

Életmód
A nagyhét a húsvétra hangolódás utolsó száz métere: a kereszténység legnagyobb ünnepére készülünk, de ez sohasem csupán lélekben történik, hiszen számos „földi” tennivalóval is jár. Mert azt láttuk édesanyánktól, nagymamánktól, hogy ilyenkor takarítanak, ablakot mosnak, tojást festenek, ajándékokról gondoskodnak, háromféle tésztát sütnek, nem utolsósorban ünnepi menüt varázsolnak az asztalra – többfogásosat, hogy aztán legyen mit mosogatniuk húsvétvasárnap. De vajon van-e idejük varázsolni a mai nőknek? Mit jelent ma a húsvéti készülődés? Erről beszélgetett néhány konyhatündér a Refo Caféban, biztosítva a fiatal édesanyákat, a munkával elhalmozott nőket: lehet ünnep a lelkünkben attól, hogy maszatos az ablak. Persze, néhány olyan gyors, elronthatatlan receptet is megosztottak, amellyel büszkén lehet locsolókat várni.
Életmód

Ha gyors és finom kis falatkákat szeretnénk tea, kávé mellé vagy csak úgy magában rágcsálni, ez a sütemény tökéletes választás. Egyszerű elkészíteni, illatos, és nagyon finom. Simán hozta a boltban vásárolt drága kekszek szintjét. Szeretem, ha mindig van itthon valami, amit csak úgy be lehet kapni, ezért gondoltam, kipróbálom ezt a kekszjellegű süteményt. Rögtön megbántam, hogy csak egy adagnyit sütöttem belőle, mert pillanatok alatt elfogyott. A gyermekek imádták, nekem éppen csak egy kóstolásnyi darabka jutott belőle. 

Életmód

Ez a kifli Pozsonyból indult hódító útjára. Kossuth Lajos ifjú ügyvédként ebben a városban Palugyay Jakab Vasforrás nevű vendéglőjében, az országgyűlési képviselők kedvenc helyén étkezett. A híres vendéglős és borkereskedő konyhájának étlapján mindig szerepeltek a táj jellegzetes ételei, így a diós és a mákos pozsonyi kifli is. A fáma szerint ennek a mandulás változatát szerette legjobban Kossuth, ezért viseli a nevét a Palugyay által kitalált kifli formájú mandulás sütemény is.

Életmód
Az 1848. március 15-i magyar forradalomnak a Pilvax kávéház az egyik ikonikus helyszíne. Ez a pesti kávéház volt az, amely központként, gyülekezőhelyként szolgált a forradalmat kirobbantó Petőfiék számára. A már több mint száz éve nem létező kávéház március 15-e előtt is a fiatal művészek törzshelye volt.
Életmód

Jó ideje a tavasz és a gombák járnak a fejemben. Kicsit még rettegek attól, hogy a februári tavasz után majd következni fog a márciusi hóvihar. Vihar szerencsére még nincs, de most az írás pillanatában szépen havazik. Hiányzik a kinti zöld, a langyos szellő és a gombaszedés. Ez utóbbira ugyan még várnom kell egy ideig, de az nem jelenti azt, hogy ne főzhetnék gombásat. Vásárlás közben ismét elkapott az akut gombahiány, ezért vettem egy doboz barna csiperkét.

Életmód

Több mint két hónapja elköltöztünk, de a holmink jó része még mindig nincs kipakolva. A könyvek egy része még halomban áll a fal mellett, más része még dobozokban, pedig szinte naponta pakolok egy-egy kicsit. Kezembe akadt az Erdély leírása ízekben. Erdélyi háziasszo­nyok összegyűjtött receptjei füzetszerű kiadvány, amelyet néhány évvel ezelőtt édesanyámtól kaptam. Ez a szám marosszéki recepteket tartalmaz.

Életmód

Ha könnyű, gyors, nem túl bonyolult, mégis különleges vacsorát szeretnénk, akkor jöhet a rákos pirítós. Friss rákból az igazi, bár a ráfordított idő nagy részét a rák megpucolása veszi fel. Pepecs munka, de mindenképpen megéri, főként, ha csupán néhány darabnak a megpucolásáról beszélünk. A nyers rák könnyen takarítható, a páncél könnyen leválik, gyorsan elvégezhető. 

Életmód
Mintha filmet néznék. Várom, hogy vége legyen, hogy megkönnyebbülten állhassak fel puha moziszékemből, a sötét teremből kilépjek a napsütötte, zajos utcára és lassan tompulni kezdjenek a látottak, visszarázódjak a szürke, hétköznapi életembe. Csakhogy ez most nem a képernyőn történik, a történetnek nincs vége, nem lehet kiszállni belőle.
Máskép(p)