Zakariás

Erzsébet

1949. március 15-én, amikor még dúlt az egy évvel azelőtt kirobbant forradalom és szabadságharc, a Kolozsvári Nemzeti Színház bérletszünetet tartott, és ünnepi előadást szervezett. A fennmaradt színlap alapján az egy évvel azelőtt, 1848. március 15-én történt eseményekről emlékezett meg a Szákfi József és Gyulai Ferenc által vezetett társulat. A színlap fejlécén olvasható „Nemzeti öröm ünnep kettős kivilágítással” a rendezvény ünnepélyességére és jelentőségére igyekezett irányítani a közönség figyelmét.

KultSzínTér
Február 20-án lesz 180 esztendeje annak, hogy Kolozsvár legendás színészóriása, Szentgyörgyi István Diósjenőn, a jegyző fiaként megszületett. A híres debreceni Cantusban tanult, és már itt magára vonta a tanárai figyelmét, mint afféle „hangos gyerek”.
KultSzínTér
Február 14-én lesz 180 esztendeje annak, hogy meghalt Kolozsváron Kótsi Patkó János, az erdélyi színészet kezdeti évtizedeinek legkiválóbb egyénisége, az első Hamlet Kolozsváron.
KultSzínTér
Kótsi Patkó János, Jantsó Pál, Pergő Celesztin, Székely József, Székelyné Ungár Anikó, Néb Mária, Déryné Széppataki Róza, Jászai Mari.
KultSzínTér
Az első magyar kőszínházban, az egykori Farkas utcai épületben 1821. március 12-én és 13-án tartották az ünnepélyes megnyitót, két előadással.
KultSzínTér