Kénesi

Kinga

Ha az ember Kolozsváron él, a szülővárosa meg kétszáz kilométerre van, akkor bizony elkerülhetetlen a folytonos utazás. Ezek az utazások pedig igen sok dologra jók lehetnek. Minden utazó különböző, így mindenkinek bevált módszerei vannak arra, mivel töltse el az utazásra fordított időt. Van, aki unatkozik utazás közben, van, aki olvas, zenét hallgat, alszik, na meg persze van olyan utazó is, aki folyton telefonál. Ez csupán akkor zavaró, ha a telefonáló utazó úgy dönt, pontosan a hátad mögött lévő üres széket szeretné elfoglalni, hogy a következő 3-4 órában több száz beszélgetést kényelmesen lebonyolítson. Persze a telefonálónak fogalma nincs arról, hogy az előtte ülő lány otthon felejtette a fülhallgatóját, és kénytelen végighallgatni az összes beszélgetést, melyek során a röhögőgörcstől az idegrohamig minden köztes lelkiállapoton átmegy.
Máskép(p)
Miért van az, hogy advent beköszöntével nemcsak a karácsonyra való várakozás veszi kezdetét, hanem a megfelelési kényszer, a tökéletességre való törekvés is? A ház fel legyen díszítve, a karácsonyi menü kitalálva, majd mindenki talpig ünneplőben mosolyogva, énekelve bontogatja tökéletesen becsomagolt ajándékait. Ha visszagondolok az előző évek karácsonyaira, azok a dolgok, melyek elsőre eszembe jutnak közel sem tökéletesek, mégis meghatározó elemei a közös ünneplésnek, együttlétnek.
Máskép(p)
Szilágyi Márton az ELTE egyetemi tanára, tanszékvezető, az MTA doktora, ismert irodalomtörténész, októbertől a Babeş–Bolyai Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának vendégtanára. Legújabb kötete a Kalligram Kiadónál jelent meg, Arany János születésének 200. évfordulója alkalmából „Mi vagyok én?” Arany János költészete címmel. A szerző szívesen mesélt a Szabadságnak munkájáról, az újragondolt Arany-képről, a régi szövegek újszerű megközelítéseiről, életművek arcainak megváltozásáról. A beszélgetésből az is kiderül, hogy milyen kincseket rejt Kolozsvár egyetemi könyvtára, és mindez hogyan változtatja meg az Aranyról eddig kialakult képünket. Szilágyi Márton az újraindult Arany János kritikai kiadás résztvevője, amely formabontó jellegével a magyar nyelvterületen megjelent kritikai kiadások megújítója lehet.
KultSzínTér