Forró

Ágnes

Balázs László szülői örökségét viszi, hordozza magában. Édesapja Balázs Péter festőművész, édesanyja Kőrösi Ibolya textil- és batikművész. A kolozsvári Kányafő Galériában megnyíló egyéni kiállítása immár a tizennyolcadik – tudtuk meg Bibza Gábor lelkipásztor-esperestől, aki méltatta a tárlat anyagát.
KultSzínTér
Forró Antal-centenáriumot ünneplünk idén: a festőművész-grafikus, az erdélyi pasztell-reneszánsz képviselője 1924. március 7-én született Kézdimartonoson, sokgyermekes családban. Már gyermekkorában elkezdett rajzolni, tehetségére a falu tanítója figyelt fel, aki a kézdivásárhelyi rajztanár, Földi István figyelmébe ajánlotta az ifjút, a tanár volt az első tanácsadója.
KultSzínTér
Talált vászon címmel festménykiállítás nyílt meg február utolsó napján az Apáczai Galériában. Szélyes Panna tizenegyedik osztályos apáczais diák egyéni tárlatára számtalan érdeklődő volt kíváncsi. A zsúfolásig megtelt díszteremben Vörös Alpár István Vita, a líceum igazgatója üdvözlőbeszédében kifejtette, hogy az elmúlt harminc év közel háromszáz kiállítása után ez a mostani egyedi.
KultSzínTér
Xantus Géza festőművész Fénykereső című egyéni kiállítása február 13-án nyílt meg a kolozsvári Művészeti Múzeum emeleti termeiben. A megnyitóra korábban érkeztem, a kiállítótér ajtaja még zárva volt a látogatók előtt, üveges ajtó választotta el a Fénykeresőt az esős és hideg februártól. A festőművész négy évvel ezelőtti, szintén februári tárlatát ugyanitt, a Bánffy-palota termeiben láthatták a kolozsváriak.
KultSzínTér
Lét(ezés) címmel szerda délután, farsang utolsó napján megnyílt Nemes András Csaba szobrász kiállítása a Bánffy-palota emeleti termeiben.
Zoom
Informális gyakorlatok címmel látogatható még, 2024. február 25-ig az Aluvial kiállítótérben (Jókai/Napoca utca 16.) válogatás Deák Ferenc fotóművész által a hatvanas, hetvenes években közismert kolozsvári személyiségekről, írókról, színészekről, képzőművészekről, orvosokról, tudósokról készített portréiból, valamennyi a Minerva Fotóarchívum fotótékájából, Ehhez a témakörhöz kapcsolódnak Benczédi Sándor szobrászművésznek a tárlaton szintén kiállított terrakottaszobrai, amelyek a Csíki Székely Múzeum archívumában találhatók. Szintén a kiállítás része Szabó-Reznek Eszter kutató összeállítása a kolozsvári magyar színház archívumában őrzött, Jordáky Lajos irodalmi titkár által láttamozott kérdőívekből, amelyekben a színészeknek saját művészi tevékenységüket kellett értékelniük. A kiállítás negyedik eleme Alexandru Polgar filozófus felfüggesztett háromdimenziós alkotása, kézzel írott háromnyelvű esszéjének térbeli megjelenítése.
KultSzínTér
Mese, monda, mitológia címmel február 1-jén megnyílt az év első kiállítása a kolozsvári Apáczai Galériában, amely Benedek Elek és Móra Ferenc emlékét idézi. Az Erdélyi Magyar Művészpedagógusok Egyesülete által meghirdetett pályázatra idén harmincnégy művésztől negyvennyolc alkotás érkezett.
KultSzínTér
Az Ars Sacra Claudiopolitana Egyházművészeti Kiállítótér decemberi tárlatának meghívottai Raul Ciosescu, Starmüller Géza festő- és Kun Árpád György szobrászművészek voltak december 19-én délután. A Hármashangzat című kiállítást Forró Ágnes képzőművész nyitotta meg, Lădar Maria közreműködésével, aki akusztikus gitáron játszott.
KultSzínTér
Szokatlan időpontban, szombat délben, a „jó estét kívánok” köszönésekkel nyílt meg a Bánffy-palotában a Képzőművészek Országos Szövetsége Kolozs megyei fiókjának éves tárlata, az Éves Művészeti Szalon a Művészeti Múzeum, a Kolozsvári Polgármesteri Hivatal és a Kolozs Megyei Tanács szervezésében.
KultSzínTér
A 7. Ars sacra kiállítást követően november 14-én a Szentegyház utcai egyházművészeti galéria újabb eseményre hívta meg a képzőművészetet kedvelőket, városunk ismert grafikusának megnyitójára, Horváth Szőke Gyöngyvér egyéni tárlatára. Nagy Emőke, a kiállítás kurátora köszöntötte a művészt, aki végre elfogadta a meghívást, hisz a galéria másfél éve tervezi ezt, de a művész egészségi állapota miatt ezt nem lehetett hamarabb összehozni.
KultSzínTér
Hűvös kolozsvári reggelek után, éjszakai nem alvás után észre sem veszed, hogy átrepülted a Földközi-tengert. Kicsit aggódsz magadért indulás előtt. Egyedül a nagyvilágban?
Életmód
Hetedik alkalommal rendezték meg Kolozsváron az Üzenet a szakrálisból 7. kiállítást az Ars Sacra rendezvénysorozat keretében a Szent Mihály-plébánia Szentegyház utcai egyházművészeti termében, amelyen szakrális jellegű festményeket, grafikákat, szobrokat, textíliákat tekinthetünk meg. Idén 35 képzőművész alkotásait láthatja az erre fogékony művészetkedvelő látogató.
KultSzínTér