label_szabadsag
1 USD 3.93  1 EUR 4.5  100 HUF 1.43
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Múltidéző Kitekintő
Az Ön híre

MŰVELŐDÉS ESTEK - MEGHÍVOTT ELŐADÓ: DR. FARKAS GYÖRGY   [2016. április 30.]
Nagyítható
UTAK ÉS ÖSVÉNYEK A TERMÉSZETFÉNYKÉPEZÉSBEN címmel DR. FARKAS GYÖRGY egyetemi oktató, amatőr fotográfus tart előadást a MŰVELŐDÉS ESTEK keretében, 2016. MÁJUS 5-ÉN, CSÜTÖRTÖKÖN, 18 ÓRÁTÓL a Györkös Mányi Albert Emlékházban (Kolozsvár, Majális/Republicii u. 5.).

Az előadáson többek között szóba kerül, hogy mire és milyen felszerelésre van szükség a természetfotózáshoz, milyen fényképészeti beállításokat érdemes használni a siker érdekében, mire kell figyelni a természeti fotók elkészítésekor, hol és mikor érdemes fotózni a természetet. De szóba kerül a természetfotók célirányos válogatásának a kérdése, valamint a természetfotók értékelése és felhasználásuknak a lehetőségei is.

Az rendezvény interaktív, az előadó szívesen fogad bármilyen, a témával kapcsolatos elképzelést, jó ötletet.

Az est házigazdája DÁNÉ TIBOR KÁLMÁN, a MŰVELŐDÉS FOLYÓIRAT főszerkesztője.

Szeretettel várunk mindenkit!

www.muvelodes.net
www.facebook.com/muvelodes?fref=ts

www.emke.ro
www.facebook.com/emkegyorkoshaz

NYITOTT SZEMMEL: HALLÓ, SZERETET!   [2016. április 24.]
Nagyítható
Meghívott: SAJÓ NORBERT teológus, a Telefonos Szeretetszolgálat alapítója
***
Gondolták volna, hogy egy telefonos szeretetszolgálat ugyanúgy hatékony lehet terepen, mint az éterben? Adventi szeretetvendégséget, hátrányos helyzetű gyermekek táboroztatását, termékbeli adományok raktározását és a rászorulók igény szerinti segélyezését egy klasszikus segélyszervezet tevékenységi körében inkább el tudjuk képzelni, SAJÓ NORBERT teológus azonban ennél is nagyobbat, meghatóbbat álmodott: az Erdélyi Szociális és Információs Központot szeretné létrehozni. Karitatív szervezetének önkéntesei ugyanúgy ennek megvalósításán ügyködnek, mint azok a támogatók, akik felismerték a kezdeményezés jelentőségét. A szervezet ökumenikus jellegét hangsúlyozza, hogy az erdélyi történelmi egyházak ugyanúgy a kezdeményezés mellé álltak, mint a különféle civil szerveződések, művészek vállalják az üzenet célba juttatását, adományozók segítik munkájukat. Terveiket ma már a Román Kereskedelmi Bank és az OMV-Petrom is támogatja. Munkájuk lényegét a magunk részéről így összegeznénk: „a meghallgatott panasz, a kinyújtott kéz, a megosztott kenyér emberségünk hétköznapi próbája”.

A Györkös Mányi Albert Emlékház (Kolozsvár, Republicii/Majális u. 5.) NYITOTT SZEMMEL c. beszélgető sorozata ezúttal szíveket is kíván nyitogatni, amikor a Telefonos Szeretetszolgálat megálmodóját, Sajó Norbertet látja vendégül egy kiadós, HALLÓ, SZERETET! címet viselő beszélgetésre.

A 2016. ÁPRILIS 28-ÁN, CSÜTÖRTÖKÖN, ESTE 6 ÓRÁTÓL sorra kerülő est házigazdája LACZKÓ VASS RÓBERT.

Mindenkit szeretettel várunk!


www.emke.ro
www.facebook.com/emkegyorkoshaz

SÁROSPATAK FESTŐJE, MOLNÁR IRÉN KIÁLLÍTÁSA   [2016. április 24.]
Nagyítható
SÁROSPATAK FESTŐJE, MOLNÁR IRÉN alkotásaiból nyílik kiállítás 2016. ÁPRILIS 27-ÉN, SZERDÁN, 18 ÓRAKOR a Györkös Mányi Albert Emlékházban (Kolozsvár, Republicii/Majális u. 5.).
Megnyitja CSATLÓSNÉ KOMÁROMI KATALIN, a sárospataki A Művelődés Háza és Könyvtára igazgatója.
Közreműködik: VERESS GÁSPÁR zongoraművész.
A kiállítás megtekinthető folyó év május 20-ig, hétköznapokon 13-17 óra között.
A Sárospataki Képtár, a sárospataki A Művelődés Háza és Könyvtára és a Györkös Mányi Albert Emlékház szervezésében sorra kerülő eseményre szeretettel várunk mindenkit!
***
Az alábbi linkre kattintva Molnár Irén nagybányai kiállítás-megnyitójáról láthatnak beszámolót:
https://www.youtube.com/watch?v=gsTLCG_IqdI

www.emke.ro
www.facebook.com/emkegyorkoshaz

XXIV. Nemzetközi Gépészeti Találkozó (OGÉT 2016), Déva, 2016. ápr. 21-24.   [2016. április 18.]

Az Erdélyi Magyar Műszaki Tudományos Társaság 2016. április 21-24. között Déván szervezi meg a XXIV. Nemzetközi Gépészeti Találkozót (OGÉT 2016).

A konferencia célja:
Lehetőséget teremteni az erdélyi, magyarországi, illetve más államokbeli magyar szakembereknek tudományos eredményeik bemutatására, szakmai kapcsolatteremtésre.

A konferencia rövid programja:

Csütörtök, április 21.
Érkezés

Péntek, április 22.
Egész napos kirándulás a Déva-Vajdahunyad-Brád-Haró-Kéménd-Nagyrápolt-Marosillye-Déva útvonalon.

Szombat, április 23.
Tudományos konferencia
Helyszín: Megyei Tanfelügyelőség “Spiru Haret” terem (Str. Gh. Barițiu nr.2)
9.00 ünnepélyes megnyitó
9.30 plenáris előadások

Helyszín: Téglás Gábor Elméleti Líceum (Str. Anemonelor nr. 57/A).
15.00-19.30 szekció-előadások (Általános gépészet, Fogaskerékhajtások, CAD, Járművek, Anyagtudomány és technológia, Minőségbiztosítás és környezetvédelem, Mechatronika és finommechanika témakörökben).

Vasárnap, április 24.
Elutazás

Minden érdeklődőt szeretettel várunk a konferenciára!A kolozsvári Minerva sajtófotó-archívum bemutatása   [2016. április 12.]
Nagyítható
Befejeződött a kolozsvári Minerva sajtófotó-archívum digitalizálási projektje, amelyet a Romania One Alapítvány finanszírozott, és amelynek partnerei a Tranzit Alapítvány, illetve a Minerva Művelődési Egyesület kolozsvári szevezetek voltak. Ennek nyomán, bemutatásra kerül az az internetes honlap, amely a közönség számára korlátlan hozzáférést biztosít az egykori Făclia és Igazság kolozsvári napilapok teljes sajtófotó archívumához.

Az archívum lehetővé teszi, hogy diákok, kutatók és a széles közönség tagjai szabadon hozzáférjenek az említett lapok fotóriporterei által 1960 és 1990 között készített felvételekhez, megnyitva ezáltal a gyűjtemény tudományos feldolgozásának és értelmezésének a lehetőségét.

A honlap bemutatására 2016. április 14-én, csütörtökön, 19 órakor, a kolozsvári Malom (George Barițiu) utca 16. szám alatti Tranzit Házban kerül sor, a projektben résztvevő valamennyi partner jelenlétében.

Kelemen Lajos Műemlékvédő Társaság közgyűlés   [2016. április 11.]
Nagyítható
A Kelemen Lajos Műemlékvédő Társaság 2016. április 16-án, szombaton 10:30 órai kezdettel tartja kiállításmegnyitóval és díjátadással összekötött évi közgyűlését.

I. KÖZGYŰLÉS – 10:30

• Elnöki köszöntő
• Beszámoló a KLMT 2015. évi tevékenységéről
• Pénzügyi jelentés, kiegészítések
• A tiszteletbeli tag cím odaítélése
• Tevékenységi terv 2016-ra
• Fiókszervezetek beszámolója
• Hozzászólások
Szünet
II. KIÁLLÍTÁSMEGNYITÓ – 12:30

• Lőrincz Lehet pasztell-kiállításának megnyitása (kurátor: Takács Gábor)
• Dr. Gaal György köszönti a résztvevőket

• Németh Júlia műkritikus megnyitó beszéde

III. DÍJÁTADÓ ÜNNEPSÉG

• A tiszteleti tag méltatása és az oklevél átadása

• A Kelemen Lajos Műemlékvédelmi Díj átadása

(Díjazott: Hegedüs Csilla, az RMDSZ kultúráért felelős ügyvezető alelnöke, volt művelődésügyi miniszter)

ÁLLÓFOGADÁS

Helyszín: Magyarország Főkonzulátusának rendezvényterme (Kolozsvár, Főtér 23. szám)
Kérünk minden tagot és műemlékpártolót, hogy vegyen részt a közgyűlésen. Új tagok jelentkezését várjuk. A tagdíjak kifizetésére lehetőséget biztosítunk.

Játsszu(n)k újra! Zenés beszélgetés a '70 -es, '80 -as évekről, Zenés karavánokról, lemezekről, könyvekről   [2016. április 08.]
Nagyítható
Romániában 1968 és 1972 között viszonylagos ideológiai lazulás következett be, vagy legalábbis sokan akarták azt hinni. Ez nagyjából egybe esett a varsói szerződés tagállamainak a Szovjetunió által vezetett – a „prágai tavasz“ nak véget vetni hivatott – csehszlovákiai katonai beavatkozásától, a Román Kommunista Párt főtitkárának 1971 ben Észak-Koreában és a Kínai Népköztársaságban tett látogatásáig terjedő időszakkal.

A Román Rádió bukaresti magyar adása (1945), a Romániai Magyar Szó (1947), a Művelődés (1948), a Falvak (Dolgozó) Népe (1951), a Jóbarát (1950 1967 között Pionír), a Munkásélet (1957) mellett 1969 végén kezdik sugározni a Román Televízió (bukaresti) magyar adásának műsorait, 1970 ben pedig megalakul a Kriterion Könyvkiadó és A hét c. hetilap.

Kik népesítették be ezeket az intézményeket? Hogyan válhattak az 1969 1970 ben létrehozott intézmények az RKP legmagasabb rangú vezetőinek orra előtt, rövid idő alatt, a romániai magyarság egész életét jótékonyan befolyásoló szereplőjévé? Mit takart a "hazai magyar folk-pop-rock"? Milyen volt a páncélautók és fegyveres járőrök által őrzött utolsó romániai magyar rockfesztivál?

Ilyen és ehhez hasonló kérdésekkel faggatja majd vendégeit SZÉP GYULA, az est házigazdája 2016. ÁPRILIS 14-ÉN, CSÜTÖRTÖKÖN, 18 ÓRÁTÓL a Györkös Mányi Albert Emlékházban (Kolozsvár, Republicii/Majális u. 5.).
Meghívott beszélgetőtársak: BOROS ZOLTÁN, CSUTAK ISTVÁN és H. SZABÓ GYULA. Közreműködik a GARABONCIÁS – WANDERING MAGICIANS EGYÜTTES ÉS KOLOZSVÁRI BARÁTAI.

Az est keretében vetítésre kerül egy rövid összeállítás a JÁTSSZUK ÚJRA! c. műsorból, amelyet a Román Televízió bukaresti magyar szerkesztősége készített Boros Zoltánnal és Csutak Istvánnal (Garabonciás).

Szeretettel várunk mindenkit!

www.emke.ro
www.facebook.com/emkegyorkoshaz

EMBER ÉS TERMÉSZET KOLLÉGIUM – ENERGIAGAZDASÁG: JELEN ÉS JÖVŐ   [2016. április 08.]
Nagyítható
Az EMBER ÉS TERMÉSZET KOLLÉGIUM következő meghívottja DR. NÉDA TAMÁS fizikus, a Sapientia egyetem adjunktusa, aki ENERGIAGAZDASÁG: JELEN ÉS JÖVŐ címmel tart előadást 2016. ÁPRILIS 13-ÁN, SZERDÁN, 18 ÓRÁTÓL a Györkös Mányi Albert Emlékházban (Kolozsvár, Republicii/Majális u. 5.).

Az energiagazdaság jelenlegi helyzetéből kiindulva, a előadó áttekinti a használt energiaforrásokat, figyelembe véve hatékonyságukat, környezeti hatásaikat, rámutatva a jelenlegi rendszer tarthatatlanságára. A jelenlegi rendszer lehetséges alternatívái is bemutatásra kerülnek, úgymint a megújuló energiaforrások illetve a fúziós kutatások jelenlegi állása.

Az est házigazdája DR. FARKAS GYÖRGY.

Szeretettel várunk mindenkit!

***
Az előadóról részletesebben itt olvashatnak: http://kt.sapientia.ro/hu/oktatok/dr-neda-tamas

***
www.emke.ro
www.facebook.com/emkegyorkoshaz

Kvízverseny a Bulgakovban!   [2016. április 07.]
Nagyítható
A négy országban és huszonegy városban jelen lévő ingyenes QuizNight nevű kocsmakvízt 2016. április 18., hétfőn 20 órától Kolozsváron is játszhatod!

Jelentkezni a www.quiznight.hu oldalnak az Asztalfoglalás menüpontja alatt lehet. Infók a QuizNight Kolozsvár Facebook-oldalon. A helyek száma korlátozott!

A Kárpát-medence több városában szervezett rendezvény során közel 3 ezer játékos ugyanabban az időpontban játszik, ugyanazokkal a kérdésekkel.

A játékok egy bajnokságban, őszi és tavaszi fordulókkal zajlanak, a végén egy döntővel, a csapatok pontjait és a top listát pedig a www.quiznight.hu honlapon folyamatosan nyomon lehet követni.

A QuizNight egyszerre jelenti a közösséget, a tudást, a sikert, az izgalmat, hétről-hétre teljesen új tartalmat, új emberek megismerésének lehetőségét, izgalmas csapatépítőt és egy mindenkit megmozgató országos versenyt.

Tehát: találkozunk 2016. április 18., hétfőn 20 órakor a Bulgakov-Macskaházban. Ne feledj regisztrálni a www.quiznight.hu oldalnak az Asztalfoglalás menüpontjánál!

XVIII. Nemzetközi Bányászati, Kohászati és Földtani Konferencia, Brassó, 2016. április 7-10.   [2016. április 04.]
Az Erdélyi Magyar Műszaki Tudományos Társaság (EMT) 2016. április 7-10. között Brassóban a Transilvania Egyetem - Konferencia Központjában szervezi meg a XVIII. Nemzetközi Bányászati, Kohászati és Földtani Konferenciát (BKF).

A konferencia célja:
Lehetőséget teremteni az erdélyi, magyarországi, illetve más államokbeli magyar szakembereknek tudományos eredményeik bemutatására, szakmai kapcsolatteremtésre.

A konferencia rövid programja:

Csütörtök, április 7.
Érkezés
Péntek, április 8.
Egész napos szakmai kirándulások
Szombat, április 9.
Tudományos konferencia
9.00 konferencia megnyitó
9.30 plenáris előadások
11.30-19.00 szekció-előadások, poszterbemutatók (Vízföldtan, Geokémia és teleptan, Talajtan, Felszínalaktan és üledékföldtan, Tudománytörténet, Öntészet, Metallurgia és képlékeny alakítás, Bányászat témakörökben).

Vasárnap, április 10.
Elutazás

Minden érdeklődőt szeretettel várunk a konferenciára!

Köszönettel és üdvözlettel:
Pap Tünde,
programszervező  « Első oldal    1   2   3   4   5   6   7   8   9   10   ...»    Utolsó oldal »  


Blogok
VIDEÓK, FOTÓRIPORT – Hosszú hétvége a barátságos, zöld Genfben
- Kiss Olivér - május 03. 16:15
Semmi
- Kerekes Edit - április 29. 18:10
SZÉKELY ZSEJKE FÉLÓRÁS EBÉDJE
- Szabadság gasztroblog - február 16. 14:42
Double Bind – Nem szabad kihagyni!
- Köllő Katalin - május 16. 17:50
Lapunk munkatársainak blogbejegyzései nem minden esetben tükrözik a Szabadság álláspontját. Az írások a szerzők véleményét fejezik ki.

Az Ön híre
MŰVELŐDÉS ESTEK - MEGHÍVOTT ELŐADÓ: DR. FARKAS GYÖRGY
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Musai-Muszáj: Emil Boc még mindig nem válaszolt kérvényünkre
FOTÓRIPORT - Több mint segélycsomag: törődés
VIDEÓRIPORT – CERT: Humanitárius segélyakció és terepjárózás
Új típusú kvízverseny indul a Bulgakovban
VIDEÓINTERJÚ - Otthonunk feldúlása negatív pszichológiai hatásokkal jár
(Román nyelvű interjú)
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Ön látta a Saul fia című, Oscar-díjjal kitüntetett filmet?
Még nem, de szándékozom megnézni
Igen
Nem vonz
Eddigi szavazatok száma:249
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.
1. Interjú – „Szeretnék mindinkább emberré válni”
2. Mentor – „Nagy álmom posztulátumokra alapozva fényre szabni a fizikát”
3. Állás
4. ÁLLÁS
5. Tudomány testközelből: első taps Néda ZoltánnakÜzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: razvannetu, Emőkeb, ekron_mark, martonj, ildi28.
Regisztrált tagok száma: 4086.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 1
Vendég: 781
Bejelentkezett felhasználók: krisztabb.
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap