label_szabadsag
1 USD 3.97  1 EUR 4.44  100 HUF 1.44
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Kitekintő
Az Ön híre

XVI. Földmérő Találkozó   [2015. május 13.]
A kolozsvári székhelyű Erdélyi Magyar Műszaki Tudományos Társaság (EMT) Zilahon, 2015. május 14-17. között szervezi meg a XVI. Földmérő Találkozót.
A konferencia célja kapcsolatteremtés a bel- és külföldi szakemberek és intézmények között, a hazai szakemberek ismereteinek, tájékozottságának bővítése a jelen és jövőbeli szakmai megoldásokba való gyors és hatékony bekapcsolódása, a változó szakmai követelmények nyomon követése, valamint a szakembereink jelen piaci körülmények közötti érvényesülési esélyeinek, a szakmai etika szükségességének és hatásainak elemzése.
A konferencia munkálatai szombaton, május 16-án zajlanak a Városi Kultúrházban, 9.00 órai kezdettel.

A találkozó témái:
Új szakmai irányok és lehetőségek a 3D és 4D kihívásai
Már valóság a 3D-s és 4D-s termékek iránti kereslet
Az új szakmai irányokat támogató technikai és informatikai megvalósítások
Próbálkozások, eredmények

Bővebb információk az EMT titkárságán tel./fax: +40-264-594042, +40-264-590825, mobil: +40-744-783237. Kapcsolattartó személy: Pap Tünde (emt@emt.ro).

MŰVELŐDÉS ESTEK - KOLOZSVÁRI SÉTATÉR: SZABADIDŐ, SPORT   [2015. május 23.]
Nagyítható
A MŰVELŐDÉS SZERKESZTŐSÉGE és a GYÖRKÖS MÁNYI ALBERT EMLÉKHÁZ új programsorozatot indít MŰVELŐDÉS ESTEK címmel.
A bevezető rendezvényre 2015. MÁJUS 27-ÉN, SZERDÁN, 18 ÓRAI KEZDETTEL kerül sor az Emlékházban (Kolozsvár, Republicii/Majális u. 5.), amelynek alkalmával KILLYÉNI ANDRÁS sporttörténész, a Művelődés folyóirat több közérdekű írásának szerzője tart előadást KOLOZSVÁRI SÉTATÉR: SZABADIDŐ, SPORT címmel. Az előadó a város kultúrtörténetének azokat a mozzanatait eleveníti fel, amikor a sportélet megjelent és népszerűvé vált Kolozsváron.
A sorozat házigazdája DÁNÉ TIBOR KÁLMÁN, a folyóirat főszerkesztője.
Szeretettel várunk minden érdeklődőt!

www.emke.ro
www.facebook.com/emkegyorkoshaz

SZÉKELY ÁRPÁD: FOGARASI-HAVASOK. ERDÉLY TETEJE – TÚRAKALAUZ-BEMUTATÓ   [2015. május 16.]
Nagyítható
A székelyudvarhelyi geográfus és földrajztanár, SZÉKELY ÁRPÁD: FOGARASI-HAVASOK. ERDÉLY TETEJE című túrakalauzának bemutatására kerül sor 2015. MÁJUS 21-ÉN, CSÜTÖRTÖKÖN, 18 ÓRÁTÓL a Györkös Mányi Albert Emlékházban (Kolozsvár, Republicii/Majális u. 5.).

A Déli-Kárpátok gazdag glaciális formakincsű, uralkodó vonulatait bemutató sorozata a Retyezátot és a Páringot követően a Fogarasi-havasok ismertetésével folytatódik.

A kötetet DR. IMECS ZOLTÁN, a Babeș-Bolyai Tudományegyetem Földrajz karának oktatója méltatja, majd A SZERZŐ VETÍTÉSSEL EGYBEKÖTÖTT ÉLMÉNYBESZÁMOLÓT TART.

További részletek itt: http://emke.ro/fogarasi-havasok-erdely-teteje

Szeretettel várjuk a túrakedvelőket!

www.emke.ro
www.facebook.com/emkegyorkoshaz

ZeneSzó - meghívott: BARABÁS ZSUZSA szoprán, a Kolozsvári Magyar Opera magánénekese   [2015. május 16.]
Nagyítható
BARABÁS ZSUZSA szoprán, a Kolozsvári Magyar Opera magánénekese lesz a ZeneSzó beszélgető sorozat következő estjének meghívottja, amelyre 2015. MÁJUS 20-ÁN, SZERDÁN, 18 ÓRÁTÓL kerül sor a Györkös Mányi Albert Emlékházban (Kolozsvár, Republicii/Majális u. 5.).
A művésznővel HORVÁTH ZOLTÁN beszélget az est folyamán, aki egyben zongorán is közreműködik.
Szeretettel várjuk az érdeklődőket!

www.emke.ro
www.facebook.com/emkegyorkoshaz

I. FURULYÁS TALÁKOZÓ   [2015. május 12.]
Nagyítható
Első ízben kerül sor furulyás találkozóra előkészítős - 8. osztályos gyermekek számára a kolozsvári InstruMentor, a Waldorf Iskola, a Szabadságra nevelés Alapítvány és a Flauto Dolce Egyesület szervezésében.

A találkozó célja egy olyan alkalmat teremteni a furulyázni, illetve zenélni szerető diákoknak, amelyen bemutathatják egymásnak tudásukat és együtt furulyázhassanak, illetve az, hogy a furulyát tanító tanárok és növendékeik találkozzanak, szakmai tapasztalatokat szerezzenek és módszertani segítséget kaphassanak a szakmai továbblépésükhöz.

A találkozóra 2015. május 16-án kerül sor délelőtt 10 órától a kolozsvári Waldorf Iskolában (Hajnal negyed, Sergiu Celibidache utca, 8-12 ).

A fellépő gyermekek korosztályokra osztva, illetve egyéni és csoportos kategóriában mutatják be tudásukat, és nem hiányoznak majd a zenei meglepetések sem.

A belépés a hallgatóság számára ingyenes.
Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

További információkért telefonon lehet érdeklődni Kondrát Beánál (0763662260), Pusztai Enikőnél (0747055333) vagy Szabó Máriánál (0724781614).
 
Feltöltötte: szmaresz

HR hétvége, Kolozsvár, 2015. május 15-16.   [2015. május 12.]
facebook.com/bbtehr

2015. május 15., péntek:

12.55-13.00 Hivatalos megnyitó
13.00-13.45: Bagaméri Noémi (BBTE, Kommunikáció) - Testbeszéd állásinterjúztatás közben
13.45-14.00: Kávészünet
14.00-14.50: Andrásy Boglárka (Bosch Romania, HR manager) - Kell egy csapat!
14.50-15.00: Kávészünet
15.00-16.20: Dr. Poór József DSc (Szent István Egyetem Gazdaság- és társadalomtudományi Kar): A Humánerőforrás-menedzsment kihívásai, perspektívák, célok (1. rész)
16.20-16.40: Kávészünet
16.40-18.00: Dr. Poór József DSc (Szent István Egyetem Gazdaság- és társadalomtudományi Kar): A Humánerőforrás-menedzsment kihívásai, perspektívák, célok (2. rész)
18.00-19.00: Kerekasztal beszélgetés egy romániai magyar szakmai szervezet megalapításának fontosságáról


2015. 05. 16., szombat
14.00-14.45 Dr. László Éva (BBTE) – Munkahelyi mentálhigiéné
14.45-15.00 Kávészünet
15.00-15.45 Szatmári Csilla (HR manager, FSA Romania) - A munkaerő-kiválasztás nehézségei
15.45-16.00 Az időmenedzsment tréning felvezetése
16.00-16.15 Kávészünet
16.15-17.20 Szabó Árpád (MME) - Jól beosztott idő és sikeres karrier - Időmenedzsment interaktív tréning (I.)
17.20-17.30 Rövid szünet
17.30-18.25 Szabó Árpád (MME) - Jól beosztott idő és sikeres karrier - Időmenedzsment interaktív tréning (II.)
 
Feltöltötte: levip75

Túrakönyv-bemutató és vetítéssel egybekötött előadás a Fogarasi-havasokról   [2015. május 12.]
Nagyítható
Szeretettel várunk minden túrakedvelőt Székely Árpád: FOGARASI-HAVASOK (Erdély teteje) című könyvének bemutatójára és a vetítéssel egybekötött élménybeszámolóra, melyre május 21-én, csütörtökön 18 órától az EMKE Györkös Mányi Albert Emlékházában (Republicii/Majális utca 5/1.) kerül sor. A könyvet dr. Imecs Zoltán, a BBTE Földrajz Karának tanára méltatja.

A Déli-Kárpátok gazdag glaciális formakincsű, uralkodó vonulatait bemutató sorozata a Retyezátot és a Páringot követően a Fogarasi-havasok ismertetésével folytatódik. E monumentális hegylánc méltán érdemelte ki az Erdélyi-Alpok elnevezést.

A Fogarasi-havasok számos földrajzi tekintetben a Déli-Kárpátok és a kárpáti hegységív csúcstartója, ezért már a turista-hőskorban, a hegységek tudományos feltárásának kezdeti szakaszában a hazánk főhegysége címre jelölték az akkor jóval ismertebb Magas-Tátrával szemben. Emellett a Fogarasi-havasok varázsa abban is rejlik, hogy a „kötelező" célpontok megmászásán túl vállalkozunk-e kevésbé ismert ösvényeinek bejárására, és a markáns sziklaképződmények mellett sikerül-e észrevennünk a kiolvadó kártavak és a havasszépe virágmezők tavaszi és kora nyári színvilágát, vagy az ősszel rozsdabarnába öltöző völgyekből és mellékgerincekről a főgerincre nyíló csodás panorámák látványát. Amennyiben igen, akkor a Retyezát és a Páring szerelmeseiből könnyen a Fogarasi-havasok rajongóivá válhatunk. A kiadvány ezt igyekszik segíteni.

A túrakalauz öt fejezetből épül fel.
Az első rész természettudományos összefoglalást ad a hegységről retyezáti és páringi összehasonlításban, ezt számos térképvázlat, ábra, táblázat és domborzatmodell támasztja alá.

A második fejezet általános túrainformációkat tartalmaz: megközelítési lehetőségek, szállásfeltételek, időszerű adatok, hegyimentő-szolgálat stb.

A következő rész a legterjedelmesebb, ugyanis turistautakat, pásztorösvényeket és rejtett csapásokat mutat be. E leírások a főgerinc Zârna- és Suru-nyereg közötti szakaszát, a hegység északi oldalának valamennyi turistaösvényét, továbbá a déli oldal néhány útvonalát fűzik fel. A terepbejárás 2013 novemberében és 2014. március végétől december végéig történt, nem kevesebb mint 36 túra keretében 10 hónap alatt. A sorozatban korábban megjelent kiadványokhoz hasonlóan a túraleírásokat metszetek, naprakész, összefoglaló adatok, átfutó képek kísérik, mindehhez részletes, egyedi turistatérkép-melléklet társul.

A negyedik fejezet egyfajta tisztelgés a szászok turistaút-építő munkássága előtt: Fogarasföld és Királyföld (Szászföld) Olt és Nagy-Küküllő völgye közti területének épített örökségéről közöl képes összefoglalót.

Az utolsó témakör – hagyományosan – a túrakönyv rejtvényrésze, csoportokba rendezett feladatlapokkal.
 
Feltöltötte: melibogdan

DR. BOROS-KONRÁD ERZSÉBET KÖNYVÉNEK BEMUTATÓJA   [2015. május 11.]
Nagyítható
DR. BOROS-KONRÁD ERZSÉBET, a Nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetem docensének BIRTALAN JÓZSEF NÉPDALFELDOLGOZÁSAIRA VONATKOZÓ KÉTKÖTETES KÖNYVE kerül bemutatásra 2015. MÁJUS 14-ÉN, CSÜTÖRTÖKÖN, 18 ÓRÁTÓL a Györkös Mányi Albert Emlékházban (Kolozsvár, Republicii/Majális u. 5.). Az első kötet a szerző tanulmányait, míg a második partitúrákat tartalmaz.

A szerzővel HALMOS KATALIN beszélget.

Az est keretében a LYCEUM KAMARAKÓRUS Birtalan József-népdalfeldolgozásokat énekel, kórusvezető Halmos Katalin.

A könyv a helyszínen megvásárolható és dedikáltatható a szerzővel.

Szeretettel várjuk az érdeklődőket!


www.emke.ro
www.facebook.com/emkegyorkoshaz

EMBER ÉS TERMÉSZET KOLLÉGIUM: EGYSÉGBEN A TERMÉSZETTEL. BEVEZETÉS A PERMAKULTÚRÁBA   [2015. május 10.]
Nagyítható
Az EMBER ÉS TERMÉSZET KOLLÉGIUM keretében EGYSÉGBEN A TERMÉSZETTEL. BEVEZETÉS A PERMAKULTÚRÁBA címmel SZABÓ ANIKÓ és SZUTOR PÉTER permakultúrás dizájnerek tartanak előadást 2015. MÁJUS 13-ÁN, SZERDÁN, 18 ÓRÁTÓL, a Györkös Mányi Albert Emlékházban (Kolozsvár, Republicii/Majális u. 5.).

Sokunkban felmerül a kérdés, hogy miben különbözik a permakultúra a hagyományos mezőgazdaságtól, vagy miért több a kertészkedésnél, illetve a biogazdálkodásnál. A fentebbi kérdések megválaszolása mellett az előadók megpróbálnak rávilágítani arra is, hogy miért fontos megismerkednünk a permakultúra mechanizmusával.

Az est házigazdája DR. FARKAS GYÖRGY.

Szeretettel várjuk az érdeklődőket!


www.emke.ro
www.facebook.com/emkegyorkoshaz

Egyed Péter és Veress Károly tiszteletére szerkesztett ünnepi kötetek bemutatója   [2015. május 05.]
Nagyítható
A X. Filozófus Nyílt Napok keretében 2015 május 8-án, pénteken 18:00–19:30 óra között kerül sor a Veress Károly és Egyed Péter köszöntésére készített tanulmánykötetek bemutatására.
Helyszín: Az Erdélyi Múzeum–Egyesület székházának előadóterme (Jókai/Napoca u. 2/4 sz.).
Az esemény szervezői, a BBTE Magyar Filozófiai Intézete, az Erdélyi Magyar Filozófiai Társaság és a Pro Philosophia Alapítvány, szívesen látják a rendezvényen a kötetek szerzőit, valamint az ünnepeltek kollégáit, tanítványait és barátait.  « Első oldal    1   2   3   4   5   6   7   8   9   10   ...»    Utolsó oldal »  


Blogok
MELEG ELŐÉTELEK A REFORMÁTUS KOLLÉGIUM SZAKÁCSOSZTÁLYÁNAK KISKUKTÁITÓL
- Szabadság gasztroblog - május 20. 15:49
FOTÓRIPORT, VIDEÓ – Erőss Zsolt TT: kemény és változatos túra, sajnálatos szervezési bakival
- Kiss Olivér - május 20. 13:25
Double Bind – Nem szabad kihagyni!
- Köllő Katalin - május 16. 17:50
Népművészek ajándékba
- Kerekes Edit - október 03. 17:49
Lapunk munkatársainak blogbejegyzései nem minden esetben tükrözik a Szabadság álláspontját. Az írások a szerzők véleményét fejezik ki.

Az Ön híre
XVI. Földmérő Találkozó
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...
  • Rumini: Az iras jo. Legnagyobb hozadeka szerintem a mai erdelyi magyar tarsadalmi viszon...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
VISSZAKAPTA 24 PONTJÁT A KOLOZSVÁRI CFR 1907!
VIDEÓINTERJÚ - Mit vetítenek a TIFF magyar napján?
VIDEÓINTERJÚ - Szavazatok a többnyelvű helységnévtáblár
a

VIDEÓ - Jókai-túra: különböző módszerekkel kelnek át a Hesdát-patakon
VIDEÓINTERJÚ - A Jókai Mór Emlék- és Teljesítménytúra legidősebb résztvevője
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Ön szerint mi lesz a kolozsvári CFR 1907 futballcsapat sorsa?
Kiesik az élvonalból
Visszakapja a pontjait és az élvonalban végez
Nem érdekel
Feloszlik
Nem értek a futballhoz
Eddigi szavazatok száma:441
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.
1. ÁLLÁS
2. Újabb fellegvári remények
3. ÁLLÁS
4. VIDEÓRIPORT - Sportolási lehetőségek gyerekeknek Kolozsváron
5. Doppingvádak: Gyárfás megvédte Katinkát

Játssz Velünk
Nyerjen belépőt a Háry Jánosra!
 Korábbi kérdések  


Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: szekelyorsi, minmon7, Autoworld, TimeaDalma, enikobartha.
Regisztrált tagok száma: 4066.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 2
Vendég: 1626
Bejelentkezett felhasználók: koliver, Varga Levente.
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap