label_szabadsag
1 USD 3.27  1 EUR 4.4  100 HUF 1.42
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Barangoló Világjáró
Az Ön híre

Anna-bált szervez a a Kolozsvári Társastánc Egyesület   [2014. július 21.]
Nagyítható
Részletek a kinagyítható plakáton!

Annák napja Torockó községben   [2014. július 11.]
Nagyítható
Tisztelt Uram!

Tisztelt Asszonyom!Szeretettel meghívjuk 2014. július 25-én és 26-án, Torockó községben tartandó Anna- Napokra.

Mellékelten a kétnapos rendezvény programja.

IV. Magyarkapusi Falunapok   [2014. július 01.]
Nagyítható
Szilágyi Ferenc operaénekes tiszteletére emléktáblát helyeznek el a magyarkapusi kultúrotthon előcsarnokában a negyedik alkalommal megszervezett Magyarkapusi Falunapokon, vasárnap. A falu apraját-nagyját és a kíváncsi vendégeket július 5-én, szombaton 10 órától gyermekprogramokkal várják az óvoda udvarán – lesz arcfestés, ügyességi vetélkedők, varrás, aszfaltrajz. 16 órakor már érkeznek a meghívott néptánccsoportok, 16.30-tól kezdődik a díszes felvonulás a faluban. 18 órakor az óvoda udvarán megnyitják a falunapot, a színpadon fellépnek a néptánccsoportok, majd este fél 10-től bál lesz a kultúrotthonban, a Yes zenekarral.
Július 6-án, vasárnap 10 órakor kezdődik a bográcsfőző verseny, 11 órakor az ünnepi istentisztelet. 14.30 órától Bántó Tamás Szilveszter gitáros tanít éneket, 16 órától az óvoda udvarán zsűrizik a bográcsokat és süteményeket, 17 órától a színpadon Ki mit tud? vetélkedő kezdődik. 18 óra után a kultúrotthonban felavatják Szilágyi Ferenc operaénekes emléktábláját, 18.30-tól musical slágereket ad elő Kis Lukács Bernadett és Fekete Róbert, 19 órától kezdődik az Operettissimo előadása, este fél 9-től pedig a magyarfenesi stúdiószínpad Csokonai Karnyóné és a két szeleburdiak című vígjátékát mutatja be. 22 órától bál.

VII. Tudomány- és Technikatörténeti Konferencia, június 26--29., Szilágysomlyó   [2014. június 25.]
Az Erdélyi Magyar Műszaki Tudományos Társaság 2014. június 26--29. között szervezi meg Szilágysomlyón a Kastélyszálló konferenciatermében a VII. Tudomány-és Technikatörténeti Konferenciát (TTK 2014).

A konferencia célja:

- évenkénti rendszerességgel fórumot teremteni a tudomány- (matematika, műszaki- és természettudományok) és technikatörténettel foglalkozó Kárpát-medencei kutatók számára,
- tudományos és technikai örökségünk bemutatását az Európai Kultúrutak mozgalmának törekvéseihez illeszteni.

A konferencia rövid programja:

Csütörtök, június 26.
Érkezés

Péntek, június 27.
Egész napos kirándulás a Szilágysomlyó–Szilágynagyfalu (református műemléktemplom, Major Miklós sírjának megkoszorúzása)–Szilágybagos (termálfürdő)–Tuszatelke (görög katolikus műemlék-fatemplom)–Csucsa (vasútállomás, Boncza–Goga-kastély)–Krasznahorvát (református műemléktemplom)–Kraszna (református műemléktemplom)–Varsolc (Kraszna-víztározó)–Haraklány (kőfejtő)–Sarmaság (a szénbányászat nyomai)–Szilágylompért (református műemléktemplom, Séra-kúria)–Somlyóújlak (református műemléktemplom)–Szilágysomlyó (Báthory-vár, római katolikus műemléktemplom) útvonalon.

Szombat, június 28.
Tudományos konferencia
Helyszín: A Kastélyszálló konferenciaterme
8.30 ünnepélyes megnyitó
9.15-20.00 szekció-előadások (Informatikatörténet, Természettudományok I. Geológiatörténet, Természettudományok II. Biológia és fizikatörténet, Matematikatörténet, Földrajztörténet és a tudománytörténet népszerűsítése, Technikatörténet témakörben).

Vasárnap, június 29.
Elutazás

Minden érdeklődőt szeretettel várunk a konferenciára!

Köszönettel és üdvözlettel:
Miklós Beáta,
programszervező

KAMARAZENE-EST   [2014. június 22.]
Nagyítható
MUNKÁCSI DÓRA (zongora), BORDOS NAGY KINGA (zongora) és BACIU VLAD IOAN (hegedű) KAMARAZENE-ESTJÉRE kerül sor 2014. JÚNIUS 26-ÁN, CSÜTÖRTÖKÖN, 19 ÓRAI KEZDETTEL a Györkös Mányi Albert Emlékházban (Kolozsvár, Republicii/Majális u. 5.).

Műsoron:
- P. Constantinescu: Hegedű-zongora szonatina
- Bartók B.: I. rapszódia hegedűre és zongorára
- Bartók B.: A csodálatos mandarin – zongora négykezes átirat

A kamaraest Munkácsi Dóra doktori tanulmányainak második állomása, melynek témája Bartók Béla zongorához való viszonyát célozza meg.

Szeretettel várjuk a zenekedvelőket!

www.emke.ro

ELŐADÁS JAMES JOYCE-RÓL    [2014. június 15.]
Nagyítható
A BBTE Magyar Irodalomtudományi Intézetének meghívására 2014. június 19-én, csütörtökön 17 órától a Györkös Mányi Albert Emlékházban (Kolozsvár, Republicii/Majális u. 5.) Kappanyos András (irodalomtörténész, műfordító, MTA Irodalomtudományi Intézet, Budapest) tart előadást Az újrafordított Ulysses – trükkök, csapdák és dilemmák a kultúra közvetítésben címmel.
Házigazda: Balázs Imre József egyetemi adjunktus.
Partnerek: EMKE Györkös Mányi Albert Emlékház, Bolyai Társaság.
Szeretettel várják az érdeklődőket!

Kappanyos András (1962) a Magyar Tudományos Akadémia Irodalomtudományi Intézetének tudományos főmunkatársa, a Miskolci Egyetem docense. Főbb kutatási területei: magyar és nemzetközi avantgárd kultúra, angolszász modernizmus (James Joyce, T. S. Eliot, Ezra Pound), lírapoétika, interpretációelmélet, műfordítás. Az Európa Könyvkiadónál 2012-ben megjelent új Ulysses-fordítás társfordítója, a Magyar James Joyce Műhely tagja.

OLÁH BOGLÁRKA ESZTER ZONGORAESTJE   [2014. június 12.]
Nagyítható
OLÁH BOGLÁRKA ESZTER ZONGORAESTJÉRE kerül sor 2014. JÚNIUS 18-ÁN, SZERDÁN, 19 ÓRAI KEZDETTEL a Györkös Mányi Albert Emlékházban (Kolozsvár, Republicii/Majális u. 5.).

Műsoron:

- J. S. Bach: Prelúdium és Fúga BWV 863
- L. v. Beethoven: Szonáta op.31/3
- Liszt F.: Weinen, Klagen, Sorgen, Zagen
- Bartók B.: Improvizációk op. 20.

Szeretettel várjuk a zenekedvelőket!

www.emke.ro
www.facebook.com/emkegyorkoshaz

***
OLÁH BOGLÁRKA ESZTER hat évesen kezdte zenei tanulmányait az “Augustin Bena” zeneiskolában Tóth Guttman Emese tanárnő irányításával, majd ezeket a “Sigismund Toduță” Zenelíceumban folytatta Papp Tibor tanítványaként. A 2012-2013-as egyetemi évben a salzburgi „Mozarteum” Zeneakadémián Rohmann Imre zongoraprofesszor növendéke. Jelenleg a kolozsvári „Gheorghe Dima” Zeneakadémia végzős hallgatója dr. Silvia Sbârciu osztályában.

Az elmúlt évek számos versenyének és fesztiváljának résztvevője, díjazottja: a “Pro Piano” zongoraverseny “Liszt Ferenc” különdíjjal, a bukaresti Magyar Zene Fesztivál közönség-díjjal, a hatodik “Duo pianistic” kamarazene verseny Nagydíjjal és a bukaresti Nemzetközi Sonoro Fesztivál szintén Nagydíjjal jutalmazta zongorajátékát – ez utóbbi révén részt vett a fesztivál 2014 tavaszán Olaszországban (Montepulciano) tartott mesterkurzusán és koncertjein.

Többszörösen fellépett, mint szólista – legutóbb 2014 júniusában a kolozsvári Állami Filharmonikusokkal Liszt Ferenc Haláltáncát adta elő, Tiberiu Soare vezényletével. Bátyjával, a csellista Oláh Mátyással közel 12 éve kamarazenél együtt, és az elmúlt évek közel 100 együttes fellépésén játszottak úgy az ország területén belül (Kolozsváron, Zilahon, Szebenben, Marosvásárhelyen, Segesvárott, Margittán, Nagyváradon, Bukarestben, Déván, Sepsiszentgyörgyön), mint külföldön (Magyarország, Németország, Hollandia). Lehetősége volt különböző kamarazene formációkkal együttdolgozni Guttman Mihály, dr. Vera Negreanu, és dr. Anita Mitterer irányításával, valamint részt venni Jean-François Antonioli, Martin Hughes, Rohmann Imre, Jan Philip Schultze, Jean-Pierre Faber, Diana Ketler, Daniel Goiți és Viniciu Moroianu mesterkurzusain.

Nemzetközi Építéstudományi Konferenciát szervez az EMT   [2014. június 10.]
Az Erdélyi Magyar Tudományos Műszaki Társaság 2014. június 12-15. között szervezi meg Csíksomlyón a Jakab Antal Tanulmányi Házban a XVIII. Nemzetközi Építéstudományi Konferenciát (ÉPKO 2014).

A konferencia célja:
Lehetőséget teremteni az erdélyi, magyarországi, illetve más államokbeli magyar szakembereknek tudományos eredményeik bemutatására, szakmai kapcsolatteremtésre.

A konferencia rövid programja:

Csütörtök, június 12.
Érkezés
Péntek, június 13.
Egész napos kirándulás a Csíksomlyó–Csíkszentdomokos–Borszék–Békási víztározó–Békás szoros–Gyilkos-tó–Csíksomlyó útvonalon.
Szombat, június 14.
Tudományos konferencia
Helyszín: Jakab Antal Tanulmányi Ház
9.30 ünnepélyes megnyitó
10.00 plenáris előadások
15.00-19.30 szekció-előadások(Építőanyagok, Építészet, Épületgépészet, Környezetvédelem, Vasbetonszerkezetek, Acélszerkezetek, Hídépítés, Vasútépítés, Útépítés témakörökben)

Vasárnap, június 15.
Elutazás

Minden érdeklődőt szeretettel várunk a konferenciára!

Köszönettel és üdvözlettel:
Miklós Beáta,
programszervező

Helikon-est Fekete Vincével   [2014. június 08.]
A Helikon-estek sorozat keretében 2014. június tizedikén, kedden délután 6 órától Védett vidék címmel sorra kerülő rendezvényen Fekete Vince József Attila-díjas költővel beszélget a sorozat házigazdája, Karácsonyi Zsolt, Kolozsváron, a Bulgakov Kávéházban (I.M.Klein / Virág utca 17.sz.).

Nyitott kapuk a kolozsvári unitáriusoknál    [2014. június 06.]
Nagyítható
Kolozsvár a Magyar Unitárius Egyház bölcsője. Itt született egyházalapító és vértanú püspökünk, Dávid Ferenc. A 16. században az unitáriusokat kolozsvári vallás néven emlegették. A magyar unitarizmus és a Kincses Város elválaszthatatlanok egymástól. A Magyar Unitárius Egyház tagjai az egyház 445 éves történelme folyamán megannyi szellemi és közösségi értéket alkottak, melyekre büszkék lehetnek mind a mai unitáriusok, mind a más felekezetű kolozsvári polgártársaink.

Az unitárius értékek felmutatása céljából tavaly szeptemberben nagyszabású rendezvénysorozatot szerveztek a kolozsvári unitáriusok, amelynek a Nyitott kapuk a kolozsvári unitáriusoknál nevet adták. Programjaik kedvező fogadtatása arra buzdította a szervezőket, hogy idén is megszervezzék e rendezvénysorozatot. A június 11–15. közötti napokra időzítve, a tavalyihoz hasonló lelkesedéssel állították össze programjaikat, amelyek között – remélik – mindenki talál a maga számára érdekeset.

Az idei rendezvény központi témája a zene. Minden nap, kicsik és nagyok egyaránt, a zenével, annak szépségével, fontosságával és értékével ismerkedhetnek meg. A zenés lehetőségek, koncertek, előadások mellett, a szervezők más jellegű programokat is előkészítettek, annak érdekében, hogy valóban válogatni lehessen közöttük. Idén is várják mindazokat, akik a Dávid Ferenc utcában sétálnak, hogy kapcsolódjanak be az unitárius utca tevékenységeibe, vagy térjenek be a templomba, kicsit elcsendesedni napközben.

A programok mindenki számára nyitottak – felekezeti és nemzeti hovatartozástól függetlenül!

Program

Nulladik nap, kedd, június 10.:
18.00: Vadrózsák népdaléneklő vetélkedő. Helyszín: a János Zsigmond Unitárius Kollégium Orpheusz terme.

Vadrózsák népdaléneklő vetélkedő
Sorozatindítás szándékával engedjük útjára a Vadrózsák népdaléneklő vetélkedőt, amelynek célja a népi énekhagyományunk ápolása mellett a tehetségkutatás és -támogatás. Idén a vetélkedni szándékozó gyerekek három korcsoportban léphetnek fel (I-IV., V-VIII., IX-XII. osztályosok), egy-egy szabadon választott népdallal. A fellépők számára a népviselet ajánlott, de nem kötelező. Jelentkezni, illetve részletek felől érdeklődni a nyitottkapuk@yahoo.com elektronikus postacímen, vagy a János Zsigmond Unitárius Kollégium titkárságán lehet. Jelentkezési határidő: június 6.

Szerda június 11.:
18.00: Nyitóünnepély: A köszöntőbeszédek után kórustalálkozóra kerül sor.
Helyszín: a belvárosi unitárius templom.
18.30: Kórustalálkozó: Fellépnek: a Houston-i (Amerikai Egyesült Államok) unitárius-univerzalista gyülekezet kórusa, a Guttmann Mihály Pedagógus kórus, az Alsófelsőszentmihályi Vegyeskar, valamint a János Zsigmond Unitárius Kollégium két kórusa.
20.00: Szeretetvendégség a templom udvarán (rossz idő esetén a JZSUK tornatermében).
20.00: The Score Band együttes koncertje a Culina nostra bisztró teraszán.

Csütörtök, június 12.:
12.00: Unitárius utca programjai: Utcafoglaló: Bolhapiac könyvekkel, before I die, fotókiállítás, arcfestés, játékok, élő zene, nyeremények és még sok más érdekesség
17.00: Gyermekfoglalkozások az Unitárius Óvodában: hangszerkészítés, különböző zenés illetve zene témájú játékok. Helyszín: Unitárius Óvoda (Kossuth Lajos / 1989. Dec. 21. sugárút, 9. szám).

17.00: Az InstruMentor Egyesület tanévzáró hangversenye. Helyszín: Kolozsvár-Belvárosi Unitárius Egyházközség tanácsterme (Brassai Sámuel utca 6. szám.)
18.00: Zenelét. Vannak olyan emberek, akik egész életüket a zene bűvöletében élik meg. Gyermekkoruktól kezdve hangolják magukat arra, hogy egyre tisztábban, egyre szebben szólaltassák meg a Hangot. Rendezvényünk keretében a Zenész jelképes életét szeretnénk végigjárni, kezdve a még bizonytalan első próbálkozásoktól, a beérett, letisztázott hangokig. Különböző korú mestereket hívtunk meg, akik korról-korra, életszakaszról életszakaszra lépve vezetnek minket végig, saját példájuk által mutatva fel a zenész életét. Rendezvényünk a legkisebb, elemista diákzenészek előadásával kezdődik, majd lassan haladunk idősebb mesterek felé. Helyszín: a Magyar Unitárius Egyház Dávid Ferenc imaterme (Kossuth Lajos / 1989. December 21. sugárút 9. szám).
20.00-: Borkóstoló a Culina nostra bisztróban.

Péntek, június 13.:
12.00: Unitárius utca programjai: Gyere ki az utcára!: Gyere ki, akárcsak gyerekkorodban, és játssz velünk! Lesz foci, lábtenisz, ping-pong, kézilabda, tollas, ugrálás, szaladás, jókedv, móka. Ha elfáradnál, kikerül a szelet zsíroskenyér is, mint annak idején.
17.00: Erdély unitárius pantheonja. Séta a Házsongárdi temetőben. Vezető: Korodi Alpár, a János Zsigmond Unitárius Kollégium történelemtanára. Találkozás a temető bejáratánál.
17.00: Zsíroskenyeres találkozó a templom udvarán: családos áhítat, gyermekjátékok, beszélgetési, ismerkedési lehetőség kicsiknek és nagyoknak. Helyszín: a belvárosi unitárius templom udvara.
18.00: Idős és ifjú Fekete Zsolt festmény- és fényképkiállításának megnyitója. A kiállítást megnyitja Miklósi Dénes az Andrei Mureanu Képzőművészeti Egyetem tanára. A megnyitón közreműködik: Koros-Fekete Fanni (hegedű). Helyszín: Kolozsvár-Belvárosi Unitárius Egyházközség tanácsterme (Brassai Sámuel utca 6. szám.)
19.00: Voices of silence búcsúkoncert a JZSUK udvarán.

Szombat, június 14.:
12.00: Unitárius utca programjai: Street art, avagy művészet az utcában!: Az unitárius utca ezen a napon a szó legszorosabb értelmében lesz a művészetek találkozó helye. Kolozsvár egyik legkisebb utcájában találkozik ezen a napok a zene, ének, tánc, színház, grafika, karikatúra, tetoválás, kézművesség, kézügyesség, alkotás és fantázia.
12.00: Előadás: Solymosi Zsolt: Pete Seeger és az unitárius folk. Helyszín: Kolozsvár-Belvárosi Unitárius Egyházközség tanácsterme (Brassai Sámuel utca 6. szám.)
13.00: Szabad Szeminárium a Szentírásról. Előadó: Rácz Norbert Helyszín: Kolozsvár-Belvárosi Unitárius Egyházközség tanácsterme (Brassai Sámuel utca 6. szám.)
15.00: Nyári vásár a János Zsigmond Unitárius Kollégium udvarán.
17.00: Kolozsvár unitárius szemmel, városséta: a találkozás helyszíne: Óvár, Barátok temploma előtt. A séta során érintjük városunk unitárius érdekeltségű épületeit, azokat a portákat, ahol elöljáróink alkottak, tevékenykedtek egyházunk és magyar közösségünk javára.
18.00: Előadás: dr. Kovács Sándor: A régi unitárius graduálok. Helyszín: Kolozsvár-Belvárosi Unitárius Egyházközség tanácsterme (Brassai Sámuel utca 6. szám.)
19.00: Néptánctalálkozó, majd táncház a János Zsigmond Unitárius Kollégium udvarán.

Nyári VásárNap címmel kirakodóvásárra kerül sor. A rendezvényen a gyerekek saját készítésű tárgyaikat mutatják be és árusítják. Változatos kézműves foglalkozások mellett hagyományos vásári hangulattal, néptánc-tanítással és sok más meglepetéssel várjuk azokat a gyerekeket és szüleiket, akik néhány vidám órát szeretnének ebben a közösségben eltölteni.

Vasárnap, június 15.:
11.00: Istentisztelet a belvárosi unitárius templomban. Utána közös ebéd az iskola udvarán, vagy a tornateremben.
18.00: Daltutajok előadás a János Zsigmond Unitárius Kollégium Felvinczi György dísztermében, záróünnepség.
  « Első oldal    1   2   3   4   5   6   7   8   9   10   ...»    Utolsó oldal »  


Blogok
FOTÓRIPORT, VIDEÓ – Így is keresték a Tusványoson eltűnt tinédszert
- Kiss Olivér - július 25. 18:42
Kisvárdai visszapillantó
- Köllő Katalin - július 24. 23:12
Pionírtábor
- Kerekes Edit - július 14. 17:05
Lapunk munkatársainak blogbejegyzései nem minden esetben tükrözik a Szabadság álláspontját. Az írások a szerzők véleményét fejezik ki.

Az Ön híre
Anna-bált szervez a a Kolozsvári Társastánc Egyesület
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  

Gólyaposta
 Feltölt újat    Az összes kép  

Receptív vagy a receptekre?
Pali szelet recept
...
Recept feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes recept  

Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...
  • Rumini: Az iras jo. Legnagyobb hozadeka szerintem a mai erdelyi magyar tarsadalmi viszon...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
VIDEÓ - Eltűnt tinédzsert keresnek Tusványoson
FOTÓRIPORT – Eltűnt tinédzsert keresnek Tusványoson
VIDEÓINTERJÚ - Tusványos - Sántha Attila: Az életben egyszer adódik ilyen lehető...
VIDEÓINTERJÚ - Guttmann: Jó ötletekkel rukkoltak elő az építész szakos diákok
VIDEÓINTERJÚ - Van esélye a fiataloknak munkahely találására?
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Augusztus 18-24. között ismét megszervezik a Kolozsvári Magyar Napokat. Ön részt vesz a rendezvénysorozaton?
Igen, természetesen
Éppen külföldön leszek
Külföldről jövök Kolozsvárra, hogy jelen lehessek
Eddigi szavazatok száma:455
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.
1. FOTÓRIPORT – Eltűnt tinédzsert keresnek Tusványoson
2. FOTÓRIPORT - Hangulatképek Tusványosról
3. Tusványos: az alapelvek változatlanok
4. SZOLGÁLTATÁS
5. Járulékos pingpongÜzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: EGYÉN, beeci, artera, 24H Logistics Kft., Csillacska.
Regisztrált tagok száma: 4035.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 721
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap