label_szabadsag
1 USD 4.13  1 EUR 4.5  100 HUF 1.46
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Spektákulum EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Az Ön híre

XVII. Energetika-Elektrotechnika (ENELKO), illetve XXVI. Számítástechnika és Oktatás (SzámOkt) Multi-Konferencia, 2016. október 6-9., Kolozsvár   [2016. október 03.]
Az Erdélyi Magyar Műszaki Tudományos Társaság (EMT) 2016. október 6-9. között Kolozsváron, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemen szervezi meg a XVII. Energetika-Elektrotechnika (ENELKO), illetve a XXVI. Számítástechnika és Oktatás (SzámOkt) Multi-Konferenciát.

A konferencia célja:
Lehetőséget teremteni az erdélyi, magyarországi, illetve más államokbeli magyar szakembereknek tudományos eredményeik bemutatására, szakmai kapcsolatteremtésre.

A konferencia rövid programja:

Csütörtök, október 6.
Érkezés

Péntek, október 7.
Egész napos kirándulás a Kolozsvár–Magyargyerőmonostor–Magyarvalkó–Bánffyhunyad–Jósikafalva–Tárnica tó–Gyalu–Kolozsvár útvonalon.

Szombat, október 8.
Tudományos konferencia
Helyszín: Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem (Calea Turzii nr. 4)
9.00 ünnepélyes megnyitó
9.30 plenáris előadások
15.00-18.30 szekció-előadások (Környezetbarát megújuló energiaforrások, Villamos- és hőenergia környezetbarát felhasználása, Környezetbarát és takarékos energiafelhasználás, Informatika és vezérléstechnika, Energiahatékony technológiák és anyagok, Képfeldolgozás és mesterséges intelligencia, Számítástechnika és oktatás, Informatikai alkalmazások témakörökben).


Vasárnap, október 9.
Elutazás

Minden érdeklődőt szeretettel várunk a konferenciára!

Köszönettel és üdvözlettel:
Miklós Beáta,
programszervező

Vasárnap lovasbemutatót tart Kolozsváron a Kalotaszegi Turul   [2016. szeptember 23.]
Nagyítható
Vasárnap „lovas invázió” lesz Erdély fővárosában: szeptember 25-én 13 órától látványos lovasbemutatót tart Kolozsváron a Kalotaszegi Turul Nomád Hagyományőrző Egyesület. A helyszín a Fellegvárnak a Belvedere szálloda és az ejtőernyősök tornya közötti területe.

Erdélyben többek között a Bonchidai Kastélynapokon 11 évig bemutatót tartott sztánai lovasokként ismert csapat a PONT csoportnak a COM’ON, Kolozsvár! projektje keretében lép fel. Partner a Kolozsvári Közösségi Alapítvány (Fundaţia Comunitară Cluj). A projekt anyagi hátterét a Kolozsvári Polgármesteri Hivatal és a Kolozsvári Városi Tanács biztosítja.

A Kalotaszegi Turul Nomád Hagyományőrző Egyesület csapata látványos, a közönség és sajtó által is több ízben dicsért lovasbemutatót tart a közönségnek. A jelenlévők betekintést nyerhetnek a hunok és más keleti népcsoportok hagyományaiba, a nomád életmódba, illetve a vadászati és harci technikákba.

Újdonság, hogy a bemutató után – a lehetőségek függvényében - az érdeklődők lovagolhatnak.

A rendezvény ingyenes.

A Kalotaszegi Turul a magyar lovasnomád hagyományok felelevenítésére, megőrzésére jött létre.

A lovasnomád harcmodor, életmód bemutatása a fő céljuk, amihez a felszerelést maguk készítették, törekedve a minél nagyobb történelmi hűségre.

Felavatják a megújult Bethlen Gábor Kollégiumot Nagyenyeden   [2016. szeptember 15.]
Nagyítható
Szeptember 17–18-án nagyszabású ünnepség keretében áldják meg a Bethlen kollégium megújult épületét, és megtartják a Kárpát-medencei református iskolák tanévnyitóját.

Szeptember 17.
11.00–13.00 Hálaadó istentisztelet (igét hirdet: Ft. Kató Béla püspök), köszöntések, műsor.
15.00–15.45 – A Collegium Gabrielense régizene együttes műsora (irányítók: Kónya Mária, Tomai Gyöngyi, Kelemen Ferenc és Szilágyi Róbert)
15.45–16.15 – Mazsorettek műsora (Gyomaendrőd)
16.15–16.45 – A kollégium Fügevirág néptánccsoportjának előadása – széki táncrend. Muzsikál a Ficfa zenekar, irányító: Kónya Tibor.
16.45–17.15 – Antal Tibor és barátai – katonadalok és gyimesi népdalok
17.15–17.45 – A kollégium Fügevirág néptánccsoportjának előadása – mezőségi táncok. Muzsikál a Ficfa zenekar, irányító: Kónya Tibor.
18.00–18.30 – Emléktábla avatás :Gr. Mikó Imre és Dr. Vásárhelyi Boldizsár emlékére állíttatta a Magyar Út- és Vasútügyi Társaság, a Közlekedéstudományi Egyesület, a Magyar Mérnöki Kamara és az Erdélyi Magyar Műszaki Társaság
18.30–20.00 – Kiállítások megtekintése, az iskola megtekintése a nagyközönség számára
20.00–21.00 – Bagossy Brothers Company koncert
21.00 – Találkozás, beszélgetés az udvaron

Szeptember 18.: 10.00–12.00 A Kárpát-medencei református iskolák közös tanévnyitó istentisztelete – igét hirdet: Nt. Szegedi László generális director. Köszöntések, tanévnyitó beszédek, Bethlen-díj átadása, a kórus rövid műsora (vezényel: Fórika Éva).

HAIR musical az Apáczai-líceum kórusával   [2016. augusztus 25.]
Nagyítható
Szeptember 18-án, vasárnap 11 órától a Kolozsvári Magyar Operában adja elő újabb nagysikerű musicaljét az Apáczai Csere János Elméleti Líceum vegyeskara. A Hair a hippikorszak meghatározó rock-musicalje: humorral és tabuk nélkül mutatja be a hatvanas évek sokszínű forradalmát. Egy háborúba készülő vidéki fiú és egy hippi banda barátságáról szól. Történetük a szerelmet, a szabadságot és az önfeláldozó barátságot ünnepli a vietnami háború árnyékában. Az előadás 10 éven aluli gyermekeknek nem ajánlott! Jegyeket igényelni az apaczaimeghivo@gmail.com email címen lehet. További részletek az esemény Facebook oldalán.

Szövegkönyv és dalszövegek: Gerome Ragni & James Rado
Zene: Galt MacDermot
Koreográfus: Jakab Melinda
Zenei vezető: Szabadi Ildikó
Rendező: Andrej Visky

Találkoznak a Stúdió színpad tagjai   [2016. augusztus 14.]
Kolozsváron szerveznek találkozót az 1960 és 1987 között működött Stúdió színpadosok augusztus 18-án, csütörtökön 18 órától. Szeretettel várják mindazokat, akik az említett időszakban az amatőr, de a város második (harmadik) színházának tekintett és a kolozsváriak körében igen kedvelt társulatnak tagjai voltak. Régi emlékeket elevenítenének fel, régi ismerősök találhatnának újra egymásra – akinek a társulat tevékenységéhez kapcsolódó története vagy bemutatható fényképe, más tárgyi emléke van, azt is magával hozhatja a Mikó vendéglőben (Mikó/Clinicilor utca 23. szám) sorra kerülő találkozóra.


IX. Tudomány- és Technikatörténeti Konferencia, 2016. június 30--július 3., Jegenye-fürdő   [2016. június 27.]
Az Erdélyi Magyar Műszaki Tudományos Társaság 2016. június 30--július 3. között Jegenye-fürdőn szervezi meg a IX. Tudomány-és Technikatörténeti Konferenciát (TTK 2016).

A konferencia célja:

- évenkénti rendszerességgel fórumot teremteni a tudomány- (matematika, műszaki- és természettudományok) és technikatörténettel foglalkozó Kárpát-medencei kutatók számára,
- tudományos és technikai örökségünk bemutatását az Európai Kultúrutak mozgalmának törekvéseihez illeszteni.

A konferencia rövid programja:

Csütörtök, június 30.
Érkezés

Péntek, július 1.
Egész napos kirándulás a Jegenye-fürdő–Pányik (18. századi ortodox fatemplom)–Magyarkiskapus (református templom és temető; egykori vasbányászat)–Gyalu (reneszánsz várkastély)–Hidegszamos (1902-ben épült vízerőmű)–Melegszamos (az 1970-es években épült vízerőmű legfelső duzzasztógátja)–Magyarvista (kőfaragóműhely; Árpád-kori református templom)–Daróc (középkori református templom)–Egeres-gyártelep (Erdély első hőerőműve; az egykori kaolinhomok-feldolgozás)–Egeres (Bánffy-kastély romjai)–Jegenye-fürdő (ebéd)–Jegenye (gipszbánya)–Magyargyerőmonostor (12. századi családi monostortemplom; a Debreczeni Márton-emléktábla koszorúzása; tájház)–Kalotaszentkirály (református templom; Ady-emlékfa)–Körösfő (műemléktemplom; Forrás-barlang; Pap-lika víznyelő)–Jegenye-fürdő útvonalon.

Szombat, július 2.
Tudományos konferencia
Helyszín: Turisztikai Központ, Jegenye-fürdő
9.00 konferencia megnyitó
9.30 plenáris előadás
10.00-19.30 szekció-előadások (Matematikatörténet, Földtan, Földrajz, Technológiatörténet, Egyéb természettudományok témakörökben).

Vasárnap, július 3.
Elutazás

Minden érdeklődőt szeretettel várunk a konferenciára!


Miklós Beáta,
programszervező

VERSFILMEST – BEMUTATKOZIK AZ ŐSZINTE VERSSZÍNHÁZ   [2016. június 06.]
Nagyítható
2016. JÚNIUS 9-ÉN, CSÜTÖRTÖKÖN 18 ÓRÁTÓL VersfilmEstre kerül sor a Györkös Mányi Albert Emlékházban (Kolozsvár, Republicii/Majális u. 5.).

A 2010 őszétől Kolozsváron működő ŐszinTE VERSSZÍNHÁZ alkotócsapata 2013-tól versfilmek készítésével is foglalkozik. Az elmúlt három év alatt több mint tíz verset sikerült megfilmesíteni, néhányat közülük bemutatott az Erdély TV, de a filmek nagy része még nem került nyilvános bemutatásra.

Az est tehát egyben bemutató és bemutatkozó alkalom, amelyen vetítésre kerülnek William Shakespeare, Baka István, Juhász Gyula, Pilinszky János, Simonyi Imre, Demény Péter, Háy János, Lackfi János és Noszlopi Botond megfilmesített versei. A filmek hossza mindössze 2-3 perc.

Az est házigazdái JANKÓ SZÉP YVETTE teatrológus, filológus, fordító, valamint KOCSIS TÜNDE rendező, az ŐszinTE versszínház vezetője.

Mindenkit szeretettel várunk!

Az esemény Facebook-oldala: https://www.facebook.com/events/1133586133379877/

https://sites.google.com/site/oszinteversszinhaz/
https://www.facebook.com/oszinteversszinhaz/?fref=ts
www.emke.ro
www.facebook.com/emkegyorkoshaz

SZENT LÁSZLÓ NAPI KÓRUSTALÁLKOZÓ: JÚNIUS 5. A HATÁRIDŐ   [2016. május 31.]
Néhány nappal, június 5-ig – meghosszabbították a szervezők a jelentkezési határidőt a XXVII. Szent László-napi Kórustalálkozóra.

A Guttman Mihály emlékév keretében június 25-én sorra kerülő rendezvényre az egész Kárpát-Medencéből várják a magyar kórusokat, 10–15 perces műsorral, az érdeklődőket fizetővendégként tudják elszállásolni a faluturizmus keretében. Az írásos jelentkezéseket Szőke Zoltán nyugalmazott lelkipásztornál, az EMKE helyi elnökénél lehet leadni, illetve neki címezve a 407505 Săvădisla, Szőlő utca 144. szám alá.

A közös éneklésre kijelölt kórusművek (amelyek kottázottan megjelentek a Kalotaszeg folyóirat tavaszi számában): Vörösmarty Mihály – Egressi Béni: Szózat; Berzsenyi Dániel – Kodály Zoltán: Magyarokhoz, Vörösmarty Mihály – Erkel Ferenc – Bárdos Lajos: Szózat. Érdeklődni lehet a +40 264 374 120 telefonszámon.

XX. Nemzetközi Építéstudományi Konferencia   [2016. május 30.]
Az Erdélyi Magyar Műszaki Tudományos Társaság 2016. június 1-5. között Csíksomlyón szervezi meg a XX. Nemzetközi Építéstudományi Konferenciát.

A konferencia célja:
Lehetőséget teremteni az erdélyi, magyarországi, illetve más államokbeli magyar szakembereknek tudományos eredményeik bemutatására, szakmai kapcsolatteremtésre.

A konferencia rövid programja:

Szerda, június 1.
Érkezés

Csütörtök, június 2.
Egész napos kirándulás Csíksomlyó – Székelyudvarhely – Farkaslaka – Szováta –Parajd – Csíksomlyó útvonalon.
Péntek, június 3.

Egész napos kirándulás a Csíksomlyó – Gyimesbükk – Borospatak – Csíksomlyó útvonalon.

Szombat, június 4.
Tudományos konferencia
Helyszín: Jakab Antal Ház (Csíksomlyó, Szék útja 147.)
9.00 ünnepélyes megnyitó
9.45 plenáris előadások
15.00 szekció-előadások (Építőanyagok, Építészet, Épületgépészet, Környezetvédelem, Vasbetonszerkezetek, Acélszerkezetek, Hídépítés, Vasútépítés, Útépítés, Építéstechnológia, Építésszervezés témakörökben).

Minden érdeklődőt szeretettel várunk a konferenciára!

Miklós Beáta,
programszervező

FANCSALI JÁNOS LEGÚJABB KÖNYVEINEK BEMUTATÓJA   [2016. május 29.]
Nagyítható
FANCSALI JÁNOS kolozsvári végzettségű, Budaörsön élő zongorista, zenetörténész legújabb, 2014-BEN MEGJELENT KÖNYVEIT MUTATJA BE 2016. JÚNIUS 2-ÁN, CSÜTÖRTÖKÖN, 18 ÓRÁTÓL a Györkös Mányi Albert Emlékházban (Kolozsvár, Republicii/Majális u. 5.).

Az ÍRÁSOK ERDÉLY ZENETÖRTÉNELMÉHEZ (I.) és a MAGYARÖRMÉNY ÉLETRAJZI LEXIKON (I-II.) című kötetek igazi művelődéstörténeti csemegét nyújthatnak az érdeklődőknek.

A könyvek megjelenéséhez a Magyarörmény Kulturális Egyesület, a Pro Artis Alapítvány, Budaörs Város Önkormányzata és a Budaörsi Örmény Nemzetiségi Önkormányzat járult hozzá.

Szeretettel várunk mindenkit!

Az esemény Facebook-oldala: https://www.facebook.com/events/118160048603732/


www.emke.ro
www.facebook.com/emkegyorkoshaz  « Első oldal    1   2   3   4   5   6   7   8   9   10   ...»    Utolsó oldal »  


Blogok
Beülnél a WizzAir repülőgép pilótafülkéjébe?
- Kiss Olivér - október 21. 13:52
Poké… mi…?
- Kerekes Edit - július 22. 13:01
SZÉKELY ZSEJKE FÉLÓRÁS EBÉDJE
- Szabadság gasztroblog - február 16. 14:42
Double Bind – Nem szabad kihagyni!
- Köllő Katalin - május 16. 17:50
Lapunk munkatársainak blogbejegyzései nem minden esetben tükrözik a Szabadság álláspontját. Az írások a szerzők véleményét fejezik ki.

Az Ön híre
XVII. Energetika-Elektrotechnik
a (ENELKO), illetve XXVI. Számítástechnika és Ok...

...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:447
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.
1. INGATLAN
2. A gerendák közötti levegő
3. Tolerancia
4. Erdővidék Kolozsváron – szóban, képben, lelkületben
5. Elérhetőbbé vált a kanadai vízummentes utazásÜzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: szantoe, judithb, csabadegi, Illyés Anikó, Illyés György.
Regisztrált tagok száma: 4090.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 1258
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap