label_szabadsag
1 USD 4.0  1 EUR 4.49  100 HUF 1.44
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Kitekintő
Az Ön híre

EMBER ÉS TERMÉSZET KOLLÉGIUM: KÜLÖNLEGES ÉLŐHELYEK ÉS MÉRETEK A TERMÉSZETBEN   [2016. február 07.]
Nagyítható
Az EMBER ÉS TERMÉSZET KOLLÉGIUM következő estjén DR. FARKAS GYÖRGY kémikus, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem oktatója, a sorozat házigazdája tart előadást KÜLÖNLEGES ÉLŐHELYEK ÉS MÉRETEK A TERMÉSZETBEN címmel, 2016. FEBRUÁR 10-ÉN, SZERDÁN, 18 ÓRÁTÓL a Györkös Mányi Albert Emlékházban (Kolozsvár, Republicii/Majális u. 5.).

A mindennapjaink megszokott környezetétől eltérő olyan élettereket mutat majd be az előadó, amelyek a mély tengerekben, a száraz sivatagokban, vagy éppen a távoli világűrben találhatók. Olyan különleges természeti környezetekkel találkozhatunk az előadás során, ahova az ember soha, vagy csak nagyon ritkán juthat el. Ezeken a helyeken fellelhető élőlényekről, megtapasztalható izgalmas jelenségekről is szó esik.

Szeretettel várjuk az érdeklődőket!

www.emke.ro
www.facebook.com/emkegyorkoshaz1

JelesNapTár Böjtelő havában   [2016. február 04.]
Nagyítható
A Györkös Mányi Albert Emlékház (Kolozsvár, Republicii/Majális u. 5.) 2016. FEBRUÁR 5-ÉN, PÉNTEKEN, A MEGSZOKOTTÓL ELTÉRŐEN DÉLUTÁN 5 ÓRÁTÓL rendezi meg soron következő JelesNapTár hagyományőrző gyermekprogramját.

BÖJTELŐ HAVÁBAN a gyermekek a farsang farkához és egyéb, a hónap jeles napjaihoz fűződő szokásokkal, hagyományokkal ismerkedhetnek meg.

Foglalkozásvezetők: BOTH ZSUZSA néprajzos, kézműves és SZABÓ KINGA játszóházvezető.

A rendezvény élőzenés farsangi tánccal zárul BOTH JÓZSEF és ZSUZSA vezetésével. Muzsikál a sepsiszentgyörgyi FOLKER EGYÜTTES!

Kérjük a résztvevőket, hogy hozzanak magukkal zajkeltő eszközöket.

A havonta sorra kerülő rendezvényt I–IV. osztályos kisdiákoknak szánjuk, de minden érdeklődőt szívesen látunk, nem utolsó sorban a szülőket-nagyszülőket!

További részletek itt: http://emke.ro/jelesnaptar-bojtelo-havaban-0


www.emke.ro
www.facebook.com/emkegyorkoshaz1

Jótékonysági nap a Kofferben   [2016. február 04.]
Nagyítható
Jótékonysági napot tartanak ma a kolozsvári Koffer kávézóban, amelynek célja adománygyűjtés a Solidaris Egyesület legújab terve számára: létrehozni az Erdélyi Szociális és Információs Központot.

Részletek a plakáton.

Kolozsvárra jön a sztánai farsang!   [2016. február 03.]
Hat évvel ezelőtt kezdték el a mintegy hetven lelket számláló Sztána templomának külső javítását. Mára már csak a templomtorony maradt hátra – no meg a belső javítás, de az már jóval nagyobb falat. A torony tatarozását támogatják mindazok, akik a háromnapos híres sztánai farsang (szervező: Sztána falu közössége és a Sztánai Műhely) kolozsvári záróelőadásán részt vesznek.

További részletek:
http://www.szabadsag.ro/szabadsag/servlet/szabadsag/template/article%2CPArticleScreen.vm/id/121900

MŰVELŐDÉS ESTEK – meghívott: MURÁDIN JENŐ művészettörténész   [2016. január 29.]
Nagyítható
FEGYVEREK ÉS MÚZSÁK – ERDÉLYI MŰVÉSZEK AZ ELSŐ VILÁGHÁBORÚ FRONTJAIN címmel MURÁDIN JENŐ művészettörténész tart előadást a MŰVELŐDÉS ESTEK keretében, 2016. FEBRUÁR 4-ÉN, CSÜTÖRTÖKÖN, 18 ÓRÁTÓL a Györkös Mányi Albert Emlékházban (Kolozsvár, Majális/Republicii 5.).

Az előadó megidézi az első világháború frontjaira vezényelt erdélyi művészek alkotásait, bemutatva a helyszíneken készült rajzokat, festményeket, vázlatokat. Hangsúlyos időszerűséget ad az előadásnak, hogy a háborús események sorában külön is kitér Románia 1916-os hadba lépésére, az erdélyi invázió száz év előtti drámai mozzanataira.

A sorozat házigazdája DÁNÉ TIBOR KÁLMÁN, a Művelődés folyóirat főszerkesztője.

Szeretettel várjuk az érdeklődőket!


www.muvelodes.net
www.facebook.com/muvelodes?fref=ts
www.emke.ro
www.facebook.com/emkegyorkoshaz1

Nemes Tihamér Informatikai Tanulmányi Verseny – a 2015/2016-os tanév, erdélyi döntő –   [2016. január 18.]
A magyarországi Neumann János Számítógép-tudományi Társaság és az Erdélyi Magyar Műszaki Tudományos Társaság (EMT) által közösen szervezett Nemes Tihamér Informatikai Tanulmányi Verseny erdélyi döntőjét 2016. január 9-én szerveztük meg Marosvásárhelyen a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemen.
A verseny reggelén Dr. Kovács Lehel-István, a verseny Erdélyi Regionális Bizottságának elnöke az intézmény aulájában köszöntötte a kilenc erdélyi város nagyobb iskoláiból érkezett versenyzőket és kísérő tanáraikat, ismertette a programot és sok sikert kívánt a versenyzőknek.
A megnyitót követően 10-15 perces próbakörre került sor, amely idő alatt a diákok tesztelhették a programok működését, majd 9.30 órakor kezdetét vette a verseny. Összesen 49 diák, Erdély 9 iskolájának legjobb informatikus diákjai mérték össze tudásukat. A verseny három korcsoportban zajlott, V-VIII. osztályból 4 diák (1. korcsoport), IX-X. osztályból 20 diák (2. korcsoport), illetve XI-XII. osztályból 25 diák (3. korcsoport) versenyzett számítógépes programozásból. Az első korcsoport 3 órát, a második és harmadik korcsoport 5 órát programozott.

Az eredmények az alábbiak:

Első korcsoport:
4 tanuló indult az erdélyi döntőn, amelyből minden diák a Kölcsey Ferenc Főgimnázium (Szatmárnémeti) tanulója, felkészítő tanáruk Demeter Csaba.

Az eredmények a következőképpen alakultak (pontszám szerint csökkenő sorrendben):
I. díj: Lieb Hanna (Kölcsey Ferenc Főgimnázium, VIII. osztály,)
II. díj: Éles Júlia (Kölcsey Ferenc Főgimnázium, VI. osztály)
III. díj: Popa Steiger Patrick (Kölcsey Ferenc Főgimnázium, VI. osztály)

Második korcsoport:
20 versenyző indult az erdélyi döntőre, amelyből 5 a Kölcsey Ferenc Főgimnázium (Szatmárnémeti), 5 a Márton Áron Gimnázium (Csíkszereda), 4 a Tamási Áron Gimnázium (Székelyudvarhely), 3 a Bolyai Farkas Elméleti Líceum (Marosvásárhely), 1 a Báthory István Elméleti Líceum (Kolozsvár), 1 az Áprily Lajos Elméleti líceum (Brassó), 1 az Arany János Elméleti Líceum (Nagyszalonta) tanulója volt.

Az eredmények a következőképpen alakultak (pontszám szerint csökkenő sorrendben):
I. díj: Kacsó-Péter Gábor (Márton Áron Gimnázium, X. osztály, felkészítő tanára Demeter István-Hunor)
II. díj: Vinczi Richárd (Bolyai Farkas Elméleti Líceum, X. osztály, felkészítő tanára Jakab Irma Tünde)
III. díj: Fazakas Borbála (Báthory István Elméleti Líceum, IX. osztály, felkészítő tanára Vicsacsán-Haltek Zoltán)
dicséret: Tempfli Levente (Kölcsey Ferenc Főgimnázium, IX. osztály, felkészítő tanára Demeter Csaba)
dicséret: Mátyás Gergely Péter (Márton Áron Gimnázium, X. osztály, felkészítő tanára Demeter István-Hunor)

Harmadik korcsoport:
A 25 versenyzőből 10 a Kölcsey Ferenc Főgimnázium (Szatmárnémeti), 6 a Tamási Áron Gimnázium (Székelyudvarhely), 5 a Márton Áron Gimnázium (Csíkszereda), 2 a Bolyai Farkas Elméleti Líceum (Marosvásárhely), 1 a Nagykárolyi Elméleti Líceum (Nagykároly), 1 a Németh László Elméleti Líceum (Nagybánya) diákja volt.

Az eredmények a következőképpen alakultak (pontszám szerint csökkenő sorrendben):
I. díj: Burus Endre (Márton Áron Gimnázium, XII. osztály, felkészítő tanára Csonta Ildikó)
II. díj: Kovács Patrik (Kölcsey Ferenc Főgimnázium, XII. osztály, felkészítő tanára Demeter Csaba)
III. díj: Kovács Tamás (Kölcsey Ferenc Főgimnázium, XII. osztály, felkészítő tanára Demeter Csaba)
dicséret: Veress Szilárd (Márton Áron Gimnázium, XI. osztály, felkészítő tanára Csomós Róbert)
dicséret: Ferencz Zsolt (Tamási Áron Gimnázium, XI. osztály, felkészítő tanára Dénes Ildikó)
dicséret: Tófalvi Tamás (Tamási Áron Gimnázium, XI. osztály, felkészítő tanára Dénes Ildikó)

Ezúton is köszönjük a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Műszaki és Humántudományok Karának, hogy helyet adott a verseny erdélyi döntőjének, ugyanakkor köszönetünket fejezzük ki az egyetem munkatársainak, akik hozzájárultak a verseny sikeres lebonyolításához.
Gratulálunk minden versenyzőnek és felkészítő tanárának, akiknek ezúton is köszönjük a verseny felügyeletében nyújtott segítséget.
A továbbjutó diákoknak sok sikert kívánunk a budapesti döntőre való felkészüléshez, amelyre az Eötvös Loránd Tudományegyetem Informatika Karán kerül sor 2016. február 27-én, szombaton.


Miklós Beáta, EMT programszervező

MŰVELŐDÉS ESTEK – meghívott: VÁRADI NAGY PÁL szerkesztő, amatőr csillagász   [2016. január 17.]
Nagyítható
AZ ÉGBOLTTÓL A KÉPERNYŐIG címmel VÁRADI NAGY PÁL szerkesztő, amatőr csillagász tart előadást a MŰVELŐDÉS ESTEK keretében, 2016. JANUÁR 21-ÉN, CSÜTÖRTÖKÖN, 18 ÓRÁTÓL a Györkös Mányi Albert Emlékházban (Kolozsvár, Majális/Republicii 5.).
A csillagászati jelenségek fényképezése ma már nem csak a hivatásos asztronómusok privilégiuma. A modern digitális fényképezési technika lehetővé teszi, hogy az amatőr csillagászok is aktív szerepet vállaljanak az égbolt megfigyelésében, például üstökösök, kisbolygók, nova jelenségek felfedezésében. Az előadó az amatőr módszerekkel történő égbolt-fotózásról és az amatőr csillagász megfigyelési módszereiről fog beszélni.
A sorozat házigazdája DÁNÉ TIBOR KÁLMÁN, a Művelődés folyóirat főszerkesztője.
Szeretettel várjuk az érdeklődőket!

www.muvelodes.net
www.facebook.com/muvelodes?fref=ts
www.emke.ro
www.facebook.com/emkegyorkoshaz1

ZeneSzó – MEGHÍVOTT: JAKABFFY TAMÁS   [2016. január 17.]
Nagyítható
JAKABFFY TAMÁS, a Schola Gregoriana Monostorinensis alapítója, cantus magistere lesz a ZeneSzó beszélgető sorozat következő estjének meghívottja, amelyre 2016. JANUÁR 20-ÁN, SZERDÁN, 18 ÓRÁTÓL kerül sor a Györkös Mányi Albert Emlékházban (Kolozsvár, Republicii/Majális u. 5.). Az est folyamán HORVÁTH ZOLTÁN beszélget Erdély egyik sokszínű egyéniségével. Szeretettel várjuk az érdeklődőket!

***
„Szatmárnémetiben születtem 1966-ban; 18 éves koromig ott is éltem. Azóta – egész pontosan a BBTE Bölcsészkarára való beiratkozásom óta – Kolozsváron. Bár tanári végzettségem van, soha nem tanítottam iskolában. Mivel harmatos koromban egyházzenész-képzésben is részesültem, a Botoşani megyei Dumeni falu romántanári állása helyett inkább Szebent részesítettem előnyben, ahol háromnyelvű kántor voltam néhány hónapig. Ezután – 1990 elejétől – az Írószövetség alkalmazottjaként a Helikon kritika- és esszéanyagait szerkesztettem. 1991-től 2004-ig a Keresztény Szó c. katolikus kulturális havilap felelős szerkesztője voltam, ezután pedig az unitáriusok Keresztény Magvetőjét és Unitárius Közlönyét formálgattam. Közben folyamatosan szerkesztettem (és hellyel-közzel írtam, fordítottam) könyveket.
„Hagyományos és audiovizuális újságírás” posztgraduális képzésre is vetemedtem a németországi Katolikus Médiaakadémia bautzeni központjában. Néhány más szakmai egylet mellett tagja vagyok a katolikus újságírók világszervezetének (UCIP).
Mivel 2006-ban B. Nagy Veronika meghívott a Képzelt Kávéház egyik törzsasztalához (Juhász Tamás református teológiai tanár asztaltársának) és mivel az erdélyi magyar evangélikus-lutheránus egyházzal is rendszeres kapcsolatot tartok, vallási sajtószerkesztői éveim tapasztalatát bátorkodtam felajánlani a tévé Magyar Szerkesztőségnek Antal-Tövissi Ildikó hirtelen halála után. Rám bízták hát az Út, igazság, élet vallási rovat szerkesztését, de emellett olykor a Magyaradás a kettesen beszélgetéseire, bejátszásainak elkészítésére, műsorvezetésére is vállalkozom.
Egyházzenészi „fronton” 1998-ban énekegyüttest alapítottam, a Schola Gregoriana Monostorinensist, amely bel- és külföldön a keresztény egyház korai énekhagyományát igyekszik terjeszteni, visszahonosítani.” (Jakabffy Tamás)

www.emke.ro
www.facebook.com/emkegyorkoshaz1

TÜKRÖZŐDÉSEK - fotókiállítás   [2016. január 11.]
Nagyítható
A Romániai Fotográfusok Hónapja alkalmával, a IV. "Szathmári Pap Károly" Nemzetközi Fotómúvészeti Fesztivál keretén belül, az Erdélyi Kárpát Egyesület Kolozsvár 1891 fotókiállítást rendez TÜKRÖZŐDÉSEK címmel a kolozsvári "Lucian Blaga" Központi Egyetemi Könyvtár előcsarnokában. A megnyitó 2016. január 12-én lesz, kedden délután 5 órakor. Beszédet mond dr.Farkas György.
Kiállítók : Bozsoki Adrienn, Fazakas Ferenc, Jánky Mária, Jójárt Endre Tibor, Kalló Márta, Korom Mária, Lőrinczi István és Mezei Elemér.
A kiállítás január 24-ig tekinthető meg.

NYITOTT SZEMMEL: HOLNAP HOLLYWOODBAN…   [2016. január 03.]
Nagyítható
Mióta fölfedezte magának a színjátszás a Lumiére-fivérek találmányát, alig van színházi alkotó, aki ne vágyna filmes berkekben is megmutatkozni. Nem volt és nincs ez másként Kolozsváron sem, erre építette filmes birodalmát Janovics Jenő és a Szamos-parti stúdiókból világkarriert befutó Korda Sándor vagy Kertész Mihály. A filmszakma gyorsan függetlenítette magát a színháztól, bizonyos értelemben jócskán túl is nőtte azt, mégis közhelynek számít, hogy csúcsteljesítményeit gyakran komoly színpadi múlttal rendelkező alkotók hozzák létre.

Bizonyára hasonló gondolatok is megfordultak SKOVRÁN TÜNDE kolozsvári színművész fejében, amikor a hollywoodi karrierépítés rögös útjára lépett, bár alig hisszük, hogy a rendkívül erős jellemvonásokkal rendelkező, karakteres művészegyéniség ilyen szakállas ábrándok fonalán „váltott volna” szakmát. Aki figyelemmel követi Tünde sorsának alakulását, jól tudja, hogy legutóbb is színházi szerepben mutatkozott be az amerikai közönség előtt. Barátai többet tudnak róla, kolozsvári közönsége jóval kevesebbet, amióta Los Angeles vonzáskörében él. Pótolni szeretnénk az elmaradt beszélgetéseket, és persze élni a lehetőséggel, hogy Tünde ideig-óráig hazalátogatott. Vele beszélgetünk a Györkös Mányi Albert Emlékházban (Kolozsvár, Republicii/Majális u. 5.), 2016. JANUÁR 7-ÉN, CSÜTÖRTÖKÖN, DÉLUTÁN 5(!) ÓRÁTÓL, a NYITOTT SZEMMEL című sorozat keretében.

Az est házigazdája LACZKÓ VASS RÓBERT.
Mindenkit szeretettel várunk!


www.emke.ro
www.facebook.com/emkegyorkoshaz1  « Első oldal    1   2   3   4   5   6   7   8   9   10   ...»    Utolsó oldal »  


Blogok
NAGY KINGA TEJSZÍNES PÓRÉHAGYMÁS CURRYS CSIRKÉJE
- Szabadság gasztroblog - február 09. 16:47
ÚJ FOTÓK a sztánai lovaglós farsangról
- Kiss Olivér - február 09. 13:31
Kolozsvár szupertitkos vakolathadjárata
- Kerekes Edit - január 12. 12:58
Double Bind – Nem szabad kihagyni!
- Köllő Katalin - május 16. 17:50
Lapunk munkatársainak blogbejegyzései nem minden esetben tükrözik a Szabadság álláspontját. Az írások a szerzők véleményét fejezik ki.

Az Ön híre
EMBER ÉS TERMÉSZET KOLLÉGIUM: KÜLÖNLEGES ÉLŐHELYEK ÉS MÉRETEK A TERMÉSZETBEN
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
VIDEÓ - A Sztánai Lovasok felvonulása a település farsangi ünnepségén
VIDEÓÖSSZEÁLLÍTÁ
S - Forgalmi nehézségek a kolozsvári Állomás téren

FOTÓK - Forgalmi nehézségek a kolozsvári Állomás téren
A kolozsvári reptér több alkalmazottját is kihallgatta a közlekedési minisztériu...
VIDEÓINTERJÚ - Kertész Levente: idénre is nagy terveink vannak
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Ön mit kívánt az új évtől?
Azt, hogy egészséges legyek
Több pénzért áhítozom
Sikereket szeretnék elérni a karrieremben
Többet szeretnék utazni, látni, tapasztalni
Jujj, erről megfeledkeztem... :-)
Eddigi szavazatok száma:113
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.
1. Mai nap
2. Határozottan elítélték az észak-koreai rakétakilövést
3. FOTÓRIPORT – Nem támadt fel hamvából a Phoenix
4. „Érezhetően készül valami Merkel kancellár ellen”
5. Születésnapi nosztalgia a Puck BábszínházbanÜzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: DesiCivil, cso, newevasim, Gálfi, kozmaem.
Regisztrált tagok száma: 4081.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 1028
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap