label_szabadsag
1 USD 3.64  1 EUR 4.47  100 HUF 1.41
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Spektákulum EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Kitekintő
Az Ön híre

Nobila Casa. 15 éve a kolozsváriaké   [2014. december 05.]
Nagyítható
A 15 éve működő Nobila Casa üzlet sok kolozsvári szívében fontos helyet foglal el: a szépség, a kompromisszumok nélküli minőség, az inspiráció és a feltöltődés szigete. Ha különleges alkalomra készülünk, ha ajándékot vásárolunk vagy otthonunk valamelyik zegzugába szeretnénk kellemes hangulatot varázsolni, ide térünk be.

Minden kolozsvári ismeri a Szentegyház-utcai üzletet, de kevesen tudják, hogy az elmúlt években a Nobila Casa dekorációs ületlánccá alakult: idén nyitotta tizedik boltját, a fővárosban. A legújabb trendeket követve az üzlethelyiség kialakításában a természetes alapanyagokat, a natúr fát és a fémes csillogást kombinálták elismert designerek. Az üzletlánc 2015-ben három újabb bolttal bővül.

Kolozsváron élők és elszármazottak találkozója a Bulgakovban   [2014. december 18.]
Nagyítható
December 26, péntek:
18:00 Terepszemle, ismerkedés a megújult Bulgakov irodalmi kávéházzal és kultúrbisztróval. Régi ismerősök egymásra találása!

December 27, szombat:
16:00 Kiss Tamás: Metamorphosis Transylvaniae 1990-2014. Társadalmi és politikai folyamatok Erdélyben és Kolozsváron a rendszerváltást követően.

18:00 A Kolozsvári Magyar Napok születés- és sikertörténete. Beszélgetés Gergely Balázzsal a Kolozsvári Magyar Napok főszervezőjével és a Kincses Kolozsvár Egyesület elnökével.

19:30 Bréda Ferenc Kolozsvárja. Beszélgetőtárs: Boros Lóránd, Házigazda: Kovács Ferenc
Dr. Bréda Ferenc: Angyal a Monostoron.

21:00 Mulatság a Tokos zenekarral, a 2014-es „Fölszállott a páva” népzenei vetélkedő győztes zenekarával.

22:00 DJ Modee: magyar és nemzetközi retro, illetve nosztalgiazene. Buli hajnalig!

December 28, vasárnap:
12:00-24:00 A Bulgakov irodalmi kávéház és kultúrbisztró fórumként, találkozási pontként működik az egész nap folyamán.

Ugorj be egy kávéra, délutáni teára, vagy forralt borra. Igyál meg egy italt, ebédelj és vacsorázz a rég nem látott ismerőseid társaságában! Mindenkit nagy szeretettel várunk!

A belépés ingyenes!
 
Feltöltötte: djhunay

NYITOTT SZEMMEL: NAMASZTÉ, HINDUSZTÁN!   [2014. december 15.]
Nagyítható
“Képzelj magad elé egy magányos bölcset, amint egy sötét úton sétál végig pirkadat előtt, és a kezében tartott lámpással utat mutat embertársainak! Az efféle bölcsek, a világosság hordozói csak azt az utat mutathatják meg neked, amelyet hajlandó vagy követni. Ha letérnek az útról, követőik is irányt tévesztenek. Ha te lennél ez a bölcs, vajon képes lennél-e példáddal utat mutatni az embereknek?” – Mohandász Karamcsand Gandhi, a Mahatmá gondolatai rendszerint nem igényelnek magyarázatot. Ő maga nem szerette, ha “nagy léleknek”, “bapunak”, India atyjának szólították, élete, filozófiája, cselekedetei mégis predesztinálták egy messianisztikus népvezér szerepének betöltésére. Az erőszakmentes ellenállás meghirdetőjét a Nobel-békedíj bizottság nem tartotta érdemesnek a kitüntetésre, jelentőségét azonban már életében sokan felismerték, ma pedig milliók számára ő jelenti Hindusztán kvintesszenciáját.

Beszélgető sorozatunk, a NYITOTT SZEMMEL decemberi vendége, DR. SZENKOVICS DEZSŐ, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem adjunktusának India-képén mindenképpen ott vannak Mohandász Karamcsand Gandhí arcvonásai. 1996-ban és 1998-ban két-két hónapot töltött India Himacsál Prádesh, Pandzsáb, Harijana, Radzsasztán, Gudzsarát, Uttar Prádesh, Bihár, Nyugat-Bengál és Szikkim államaiban. Bizonyos értelemben az ott szerzett élmények, tapasztalatok továbbgondolása, tudományos leképzése lett a Mohandász Karamcsand Gándhí filozófiai gondolkodásának központi fogalmai c. kötete. Nem teszünk – egyetlen beszélgetés alkalmával nem is tehetünk – kísérletet a Mahatmá filozófiájának feltérképezésére, közönségünknek azonban mindenképpen tartalmas estét ígérünk 2014. DECEMBER 18-ÁN, CSÜTÖRTÖKÖN, 18 ÓRÁTÓL.

A NAMASZTÉ, HINDUSZTÁN! c. beszélgetés, egyben a sorozat házigazdája LACZKÓ VASS RÓBERT, helyszíne a GYÖRKÖS MÁNYI ALBERT EMLÉKHÁZ (Kolozsvár, Republicii/Majális u. 5.).

Mindenkit szeretettel várunk!


www.emke.ro
www.facebook.com/emkegyorkoshaz

ZeneSzó - meghívott: POTYÓ ISTVÁN, a Szent Mihály templom karnagya   [2014. december 11.]
Nagyítható
POTYÓ ISTVÁN, a Szent Mihály templom karnagya lesz a ZeneSzó beszélgető sorozat következő estjének meghívottja, amelyre 2014. DECEMBER 17-ÉN, SZERDÁN, 18 ÓRÁTÓL kerül sor a Györkös Mányi Albert Emlékházban (Kolozsvár, Republicii/Majális u. 5.).

Az est folyamán HORVÁTH ZOLTÁN fog beszélgetni a kiváló egyházzenésszel.

Szeretettel várjuk az érdeklődőket!

***
Potyó István 1983-ban született Brassóban. Ugyanitt kezdte el zenei tanulmányait a Gheorghe Dima Művészeti Iskola zongora főszakán, Margareta Ordean tanárnő tanítványaként. 2001-ben a gyulafehérvári római-katolikus püspökségen kántori diplomát szerzett. 2002 és 2006 között egyetemi hallgató, előbb a brassói Transilvania Egyetem zenepedagógia, majd a kolozsvári Zeneakadémia azonos szakán. 2002-től 2004 nyaráig a brassói ferences templom kántora. Karvezetői tevékenysége révén számos településen koncertezik a brassói ifjúsági Kolping kórussal. 2004 júliusától a kolozsvári Szent Mihály templom kántor-karnagya. Az orgonajátszás művészetét dr. Erich Türk egyetemi docenstől sajátította el. 2006-tól több helyen is koncertezett, többek között Kolozsváron, Brassóban, Sepsiszentgyörgyön, Nagyszebenben, Szatmáron, Marosvásárhelyen. Karmesteri minőségében a kolozsvári főtéri templom Szent Cecília kórusával és kamarazenekarával bemutatta az egyházi zene számtalan gyöngyszemét, liturgikus keretekben, illetve koncertek alkalmával. 2006-2008 között magiszteri képzésben részesült karvezetői szakon, majd 2012-ben doktori fokozatot szerzett a kolozsvári Zeneakadémián, a XVIII-XIX. századi erdélyi mise-alkotásokat kutatva.


www.emke.ro
www.facebook.com/emkegyorkoshaz

Ha vannak önálló gondolataid   [2014. december 10.]
Ha úgy érzed, hogy vannak önálló gondolataid és olykor filozófiai szövegértelmezéssel is megbirkózol, tudnod kell: jövőre újra meghirdetjük kreatív középiskolásoknak szóló filozófiai esszépályázatunkat. Valamennyi középiskolás (IX-XII. osztályosok) pályázhat magyar, angol, francia és német nyelven. A pályázatok beküldésének határideje 2015. április 25. A legjobbak könyv- és pénzjutalmat nyernek, amit 2015. május 9-én, a Filozófus Nyílt Napon osztunk ki. További részletek itt: http://filozofia.hiphi.ubbcluj.ro/Mandics György - Magyar krónikák róvásírással   [2014. december 09.]
December 10-én, szerda este 19 órától "Magyar krónikák róvásírással" című könyvét mutatja be Mandics György író, írástörténész.

Helyszín: Bulgakov - Irodalmi kávéház és kultúrbisztró

A belépés díjtalan!

EMBER ÉS TERMÉSZET KOLLÉGIUM: HULLADÉKHEGYEK, A MODERN TÁRSADALOM MOUNT EVERESTJEI?   [2014. december 07.]
Nagyítható
Az EMBER ÉS TERMÉSZET KOLLÉGIUM keretében HULLADÉKHEGYEK, A MODERN TÁRSADALOM MOUNT EVERESTJEI? címmel DR. RÉTI KINGA-OLGA, a Babeș-Bolyai Tudományegyetem Környezettudományi és Környezetmérnöki Karának oktató-dékánhelyettese tart előadást 2014. DECEMBER 10-ÉN, SZERDÁN, 18 ÓRAI KEZDETTEL, a Györkös Mányi Albert Emlékházban (Kolozsvár, Republicii/Majális u. 5.).

Az előadássorozat házigazdája DR. FARKAS GYÖRGY.

Szeretettel várjuk az érdeklődőket!

***
Dr. Réti Kinga-Olgáról a következő oldal nyújt bővebb tájékoztatást:
http://enviro.ubbcluj.ro/documente/cvuri/CV%20reti%20kinga.pdf

***
www.emke.ro
www.facebook.com/emkegyorkoshaz

Könyvbemutató   [2014. november 24.]
November 27-én, csütörtökön, 19 órától a Bulgakov irodalmi kávéházban bemutatásra kerül Kürti László, magyarországi költő legutóbbi verseskötete (Testi misék - Magyar Napló Kiadó). A Tokaji Írótábor idei díjasával Benő Attila beszélget.

NYITOTT SZEMMEL: TÖRÖKORSZÁG PEREMVIDÉKÉN   [2014. november 24.]
Nagyítható
Törökország a sokszínűség országa, mondják, ahonnan az utazók életre szóló élményekkel térnek haza. Mindenkinek van legalább egy története a híres török vendégszeretetről, mindenkit rabul ejt a civilizációk metszéspontján felemelkedő Isztambul és a több ezer éves történelmi emlékekben bővelkedő Türkiz Tengerpart, mindenkinek bizsereg a nyelve a fennséges török konyha ízeitől. Az ezer forrás országa – mondják azok, akik a wellnes-nagyhatalomnak számító Törökország melegvizű forrásait, a sok évszázados oszmán fürdőkultúrát, a hamamok világát kedvelik leginkább. Anatólia távoli vidékeinek ősi emlékeiről, Kurdisztánról, Hatay tartomány kisebbségeiről keveset vagy alig hallunk.

2014. NOVEMBER 27-ÉN, CSÜTÖRTÖKÖN, 18 ÓRÁTÓL Kis-Ázsia ritkábban látogatott övezeteibe kalauzolják a Györkös Mányi Albert Emlékház (Kolozsvár, Republicii/Majális u. 5.) NYITOTT SZEMMEL c. beszélgető sorozatának közönségét az est meghívottjai, CSŰRÖS RÉKA fordító, VADAS LÁSZLÓ rendező, FORRAI SZERÉNKE és SZILÁGYI SZABOLCS rádiós szerkesztő-műsorvezetők.

A beszélgetés címe: TÖRÖKORSZÁG PEREMVIDÉKÉN, házigazdája pedig LACZKÓ VASS RÓBERT lesz.

Mindenkit szeretettel várunk!


www.emke.ro
www.facebook.com/emkegyorkoshaz

KIÁLLÍTÁS ANDRÁSSY KURTA JÁNOS SZOBRÁSZMŰVÉSZ ALKOTÁSAIBÓL   [2014. november 21.]
Nagyítható
ANDRÁSSY KURTA JÁNOS szobrászművész alkotásaiból nyílik kiállítás 2014. NOVEMBER 26-ÁN, SZERDÁN, 18 ÓRAKOR a Györkös Mányi Albert Emlékházban (Kolozsvár, Republicii/Majális u. 5.).

Köszöntőt mond BORDÁS ISTVÁN, a Sárospataki Képtár vezetője. A kiállítást megnyitja AROS JÁNOS, Sárospatak város polgármestere.

ANDRÁSI BÁLINT, a művész fia rendhagyó előadást tart ANDRÁSSY KURTA JÁNOS, A MŰVÉSZ ÉS AZ ÉDESAPA címmel.

Vetítésre kerül az EGY MARÉK SIKER C., A MŰVÉSZRŐL KÉSZÜLT PORTRÉFILM.

A kiállítás megtekinthető folyó év december 19-ig, hétköznapokon 13-17 óra között.

A Sárospataki Képtár és a GYMAE szervezésében sorra kerülő eseményre szeretettel várunk minden érdeklődőt!

***
A szobrászművészről a következő honlap nyújt tájékoztatást: www.sztaki.hu/providers/andrassykurtajanos


***
www.emke.ro
www.facebook.com/emkegyorkoshaz  « Első oldal    1   2   3   4   5   6   7   8   9   10   ...»    Utolsó oldal »  


Blogok
FELHÁBORÍTÓ – A hatóságok nem tudtak mit kezdeni egy sérült őzzel…
- Kiss Olivér - december 20. 13:23
Don Quijote története Ada Milea-módra
- Köllő Katalin - október 23. 00:06
Népművészek ajándékba
- Kerekes Edit - október 03. 17:49
Lapunk munkatársainak blogbejegyzései nem minden esetben tükrözik a Szabadság álláspontját. Az írások a szerzők véleményét fejezik ki.

Az Ön híre
Nobila Casa. 15 éve a kolozsváriaké
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...
  • Rumini: Az iras jo. Legnagyobb hozadeka szerintem a mai erdelyi magyar tarsadalmi viszon...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
FOTÓK - Átadták a felújított Donát-szobrot
VIDEÓRIPORT - CERT-akció: nagy teljesítményű terepjárókkal szállítottak karácson...
FOTÓRIPORT - Nagy teljesítményű terepjárókkal érkeztek a karácsonyi ajándékcsoma...
Karácsonyi humanitárius segélyakción a CERT
INTERJÚ - „Nagyon tartottunk attól, hogy nem lesz rá kereslet”
Kvízjáték magyarul a Bulgakovban
Meghirdették a 2021-es Európa Kulturális Fővárosa címre kiírt pályázatot
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Elégedett az elnökválasztás második fordulójának eredményével?
El sem mentem szavazni
Igen
Nem
Eddigi szavazatok száma:309
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.
1. INGATLAN
2. ADÁSVÉTEL
3. RÉSZVÉT
4. GYÁSZHÍR
5. FOTÓK - Átadták a felújított Donát-szobrotÜzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: fodorej, wpeter, B.A., Ramóna, MMII.
Regisztrált tagok száma: 4050.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 1
Vendég: 802
Bejelentkezett felhasználók: koliver.
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap