label_szabadsag
1 USD 3.22  1 EUR 4.46  100 HUF 1.45
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Az Ön híre

ZeneSzó – meghívott: ALBERT ANNAMÁRIA   [2014. április 17.]
Nagyítható
ALBERT ANNAMÁRIA szoprán, a Kolozsvári Magyar Opera örökös tagja lesz a ZeneSzó beszélgető sorozat következő estjének meghívottja, amelyre 2014. ÁPRILIS 23-ÁN, SZERDÁN, 18 ÓRÁTÓL kerül sor a Györkös Mányi Albert Emlékházban (Kolozsvár, Republicii/Majális u. 5/1.).

Albert Annamária bő három évtizeden át volt az Opera kiváló magánénekese. Hihetetlenül gazdag repertoárja negyvenkét szerepet ölel fel. A művésznőt kilencszáz fellépés alkalmával hallhatta a nagyérdemű.

Az est folyamán BENKŐ JUDIT faggatja emlékeiről, akinek a művésznővel készült beszélgetőkönyve 2011-ben jelent meg a Komp-Press Kiadó Prospero Könyvek című sorozatában.

Szeretettel várjuk az érdeklődőket!


www.emke.ro
www.facebook.com/emkegyorkoshaz

Kelemen Lajos Műemlékvédelmi Díj átadása   [2014. április 14.]
Nagyítható
A Kelemen Lajos Műemlékvédő Társaság
és
Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusa

tisztelettel meghív minden érdeklődőt

Kelemen Lajos Műemlékvédelmi Díj

átadási ünnepségére,
mely alkalommal kitüntetésben részesül:

Horváth Anna (tiszteleti díj)
Teleki László Alapítvány (szakmai díj)

A díj átadására 2014. ápilis 15 -én kedden délután 18 órakor kerül sor
a Ferenc-rendi kolostor (Ferencrendiek / V. Deleu utca 2-4. szám) refektóriumában.
Ezt követően László Miklós „Műemléksírok a Házsongárdi temetőben” című fotókiállítását megnyitja Gaal György és Gergelyné Tőkés Erzsébet.

Kürti Andrea gyerekdivat-bemutatója   [2014. április 11.]
Nagyítható
Kürti Andrea illusztrátor és gyerekruha tervező Kolozsváros- Meseváros című gyerekruha-bemutatójára kerül sor április 12-én, 16:30 órától, a Báthory István Elméleti Líceum dísztermében (Kogalniceanu/Farkas utca 2. szám). Az alkotó ezúttal a nagyobbakra is gondolt, hiszen a ruhák egy részét tinédzsereknek tervezte. Az új kollekció érdekessége, hogy ihletanyagát maga a város szolgáltatta.

Könyvbemutató és vetítés Kolozsváron: PÁRING – a Retyezát testvére   [2014. április 10.]
Nagyítható
Szeretettel várunk minden túrakedvelőt Székely Árpád: PÁRING – a Retyezát testvére című könyvének bemutatójára és a vetítéssel egybekötött élménybeszámolóra, melyre április 16-án, szerdán 18 órától kerül sor Kolozsváron, az EMKE Györkös Mányi Albert Emlékházában (Kolozsvár, Republicii / Majális u. 5/1.). A kötetet dr. Farkas György méltatja.

A Déli-Kárpátok uralkodó vonulatait bemutató sorozat a Retyezát részletes ismertetését követően annak testvérét, a turistairodalomban méltánytalanul elhanyagolt Páringot tárja a természet szépségei iránt fogékony turisták elé.

A Páring földtani és felszínalaktani szempontból a Retyezát édestestvére, a természet védelmét és az ösvényhálózatot tekintve azonban inkább mostohatestvérként kezelik. A hegység központi, alpi övezete szerencsére mentesül a hegység peremére és egyes magas részeire jellemző „modernizációtól", így bőséges hegyi kihívást rejtő, a retyezátinál visszafogottabb jelzésű és gondozású turistaúthálózat segítségével kereshetjük fel a Páring megannyi bájos kártavát és szebbnél szebb ormát.

A túrakalauz négy fejezetből áll.

Az első rész a Páring színes hegyvilágát ismerteti retyezáti összehasonlításban. A hegységcsoportok felszínalaktani és vízrajzi ismereteit, időjárási sajátosságait tartalmazza „leg"-ek táblázataival, ábrákkal, térképvázlatokkal kiegészítve, magyar nyelvű szakkifejezések, természetföldrajzi fogalmak felhasználásával. Ugyanitt kis ízelítőt kapunk a gazdag növényvilágból.

A második fejezetben hasznos túrainformációk találhatók: megközelítés, szállás- és síelési lehetőségek stb.

A kalauz fő célja a túraútvonalak bemutatása, ezért a harmadik fejezetben a Páring turistaútjainak, néhány pásztorösvényének és rejtett csapásának részletes leírására kerül sor (magyar nyelven elsőként közölt útvonalak). A fotózással egybekötött, teljes körű terepbejárás 2013-ban történt. Az átfutó képek mellett több szerző fotója, részletes turistatérkép-melléklet, egységes méretarányú metszetek és összefoglaló adatok társulnak a hiánypótló leírásokhoz.

A befejező rész – a korábbi túrakalauzhoz hasonlóan – játékos páringi és déli-kárpáti körtúrára invitál kvízkérdések segítségével.

A könyv a helyszínen megvásárolható.
 
Feltöltötte: melibogdan

EDITH PIAF ET AGNES - Sanzonest a Bulgakovban   [2014. április 08.]
Nagyítható
Szombaton, április 12-én 22 órakor szeretettel várjuk az érdeklődőket Gajai Ágnes színművésznő EDITH PIAF ET AGNES című sanzonestjére, mely Edith Piaf Nem bánok semmit sem! című könyve alapján készült. Zene: Csepei Róbert, Márkus Zoltán.
A belépés ingyenes.
"Hallották már a fülemüle dalát? Kínlódik. Akadozik. Fülsértő hangokat hallat. Fuldoklik. Szárnyra kap és visszazuhan. És hirtelen rátalál. Trillázik. Felkavar. Az utca lelke hatol be a város minden szobájába. Már nem Edith Piaf dalol, hanem az eső esik, a szél fúj, a holdfény teríti ki abroszát."
 
Feltöltötte: Bulgakov

Kismamaklub bölcsimustrával és alpolgármesterrel   [2014. április 02.]
Nagyítható
A Kismamaklub (az Életfa Családsegítő Egyesület szervezésében) csütörtökön, április 3-án tartja soron következő találkozóját, amelynek keretében délután 5 órától várandóstornára várja a kismamákat Kincses Kata gyógytornász.
Fél 7-től az érdeklődők bölcsődemustrán vehetnek részt. Meghívottaink Horváth Anna, Kolozsvár alpolgármestere, Ketesdy Beáta, az önkormányzat képviseletében, valamint a Kolozsváron működő magyar bölcsődei csoportok képviselői: Henczes Enikő, Balázs Enikő (Monostor, Meziad utcai bölcsőde), Hatházi Erzsébet Noémi (Györgyfalvi negyed, Baita utcai bölcsőde), Borbély Melinda, Gyenge Izabella (Györgyfalvi negyed, Méhes utcai bölcsőde), Lészai Orsolya, Berszán Boglárka (Csemete bölcsőde), Szilágyi Izabella, Simon Zsuzsanna, Takács Katalin (Unitárius bölcsőde), László Áron ( Waldorf Óvoda).
A találkozó helyszíne az egyesület székháza (Berde Mózes/F. J. Curie 1.).

OLTÁRON AZ OLT – BALLA EDE-ZSOLT ELŐADÁSA ÉS KÖNYVÉNEK BEMUTATÓJA   [2014. március 29.]
Nagyítható
Az élet vízben születik. Ezért ha a születésről, életútról és célba érésről lényegi tudást szeretnénk, a vizeket kell alaposan megismerni. A források, folyó-folyamatok és torkolatok a rokonító gondolkodás elvén mindannyiunk életéről szólnak. De szólnak arról a közösségekről, nemzetekről is, mely az illető folyók vízgyűjtőjében laknak. A Kárpát-haza talán legfontosabb üzenete az itteni vizek szentségéről szól. Akár a Balaton, akár a Duna-Tisza köze, netán szent forrásaink és kútjaink képe sejlik fel előttünk: rá kell döbbennünk, hogy Földanyánk Méhének Magzatvizével találkozunk általuk. Mitől válik szentté a víz? Mi a különbség a hétköznapi víz és az életvíz között? Mire tanít bennünket a Kárpát-haza méltatlanul elfelejtett szent folyója, az Olt?

Erről tart előadást BALLA EDE-ZSOLT székelyudvarhelyi író, szakrálisföldrajz-kutató 2014. ÁPRILIS 3-ÁN, CSÜTÖRTÖKÖN 18 ÓRÁTÓL a Györkös Mányi Albert Emlékházban (Kolozsvár, Republicii/Majális u. 5/1.).

Az előadó OLTÁRON AZ OLT című kötetét bemutatja és a szerzővel beszélget SZABÓ ATTILA, a székelyudvarhelyi Más Rádió főszerkesztője.

A rendezvényen a könyv kedvezményes áron megvásárolható.

Szeretettel várjuk az érdeklődőket!


www.emke.ro
www.facebook.com/emkegyorkoshaz

JelesNapTár SZENT GYÖRGY HAVÁBAN   [2014. április 07.]
Nagyítható
A Györkös Mányi Albert Emlékház (Kolozsvár, Republicii/Majális u. 5/1.) 2014. ÁPRILIS 11-ÉN, PÉNTEKEN DÉLUTÁN 4 ÓRÁTÓL szervezi meg soron következő JelesNapTár hagyományőrző gyermekprogramját.

Szent György havában az érdeklődők a HÚSVÉTHOZ KÖTŐDŐ NÉPSZOKÁSOKkal, HAGYOMÁNYOKkal ismerkedhetnek meg. Egyben HÚSVÉTI TOJÁSÍRÁSra is sor kerül, ezért kérjük a résztvevőket, hozzanak magukkal gicét/írókát (ha van), valamint néhány keményre főtt tojást.

Foglalkozásvezetők: BOTH ZSUZSA néprajzos, kézműves és SZABÓ KINGA játszóház-vezető.

Havonta sorra kerülő rendezvényünket I–IV. osztályos kisdiákoknak szánjuk, de minden érdeklődőt szeretettel várunk, nem utolsó sorban a szülőket-nagyszülőket!


www.emke.ro
www.facebook.com/emkegyorkoshaz

EMFT - Tanulmányi napok   [2014. április 07.]
Nagyítható
Az EMFT (Erdélyi Magyar Filozófiai Társaság) idén is megszervezi a hagyományossá vált tanulmányi napokat április 8. és 11. között. Részletek és program a plakáton. Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

VARÁZSFUVOLA - BEMUTATÓ ELŐADÁS A WALDORF LICEUMBAN   [2014. április 06.]
Wolfgang Amadeus Mozart: A VARÁZSFUVOLA

zenés színjáték két felvonásban

Időpont: kedd, április 8., du. 6 órától
Helyszín: a kolozsvári Waldorf Iskola nagyterme (Kolozsvár, Hajnal negyed, Sergiu Celibidache u. 8-12)

Szereplők:
az V. és VI. magyar osztályok diákjai
Papp Emese irányításával
közreműködnek a II. és III. M osztályok diákjai

és a kolozsvári Waldorf Iskola hangszeregyüttese
Szabó Mária vezetésével

A díszleteket, jelmezeket, plakátokat iskolánk diákjai, tanárai és a szülők készítették.

Mindenkit szeretettel várunk!
 
Feltöltötte: szmaresz  « Első oldal    1   2   3   4   5   6   7   8   9   10   ...»    Utolsó oldal »  Olvasói fényképek

Szerző:
 Az összes kép  Blogok
Szombaton útjelzés-festés, vasárnap biciklis baleset következtében kulcscsont-törés…
- Kiss Olivér - április 07. 14:00
Erdélyi március
- Köllő Katalin - március 18. 19:06
Boldogságindexem
- Kerekes Edit - január 20. 16:35
Lapunk munkatársainak blogbejegyzései nem minden esetben tükrözik a Szabadság álláspontját. Az írások a szerzők véleményét fejezik ki.

Az Ön híre
ZeneSzó – meghívott: ALBERT ANNAMÁRIA
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  

Gólyaposta
 Feltölt újat    Az összes kép  

Receptív vagy a receptekre?
Pali szelet recept
...
Recept feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes recept  

Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...
  • Rumini: Az iras jo. Legnagyobb hozadeka szerintem a mai erdelyi magyar tarsadalmi viszon...
  • Kánya: A cikk nem rossz. A tények felsorolása - bár nem teljes - elé...
  • Cseh Edit: Magyar Barátaim!
    Ismeritek napi küzdelmeinket itt Magyarorszá...
  • Dr. Fodor Alpár: Sok mindenben igaza van kedves B.T., egyet nem szeretek csak, a kibic szerep...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
FOTÓRIPORT - Felújított túrajelzések a Jókai Mór Teljesítménytúra nyomvonalán
VIDEÓ - Emil Boc sört akar inni a ma elültetett fa árnyékában...
FOTÓRIPORT – Hangulatképek: „Húsz év múlva sört iszunk ennek a fának az árnyékáb...
Faültetési akción a helyi hivatalosságok
FOTÓRIPORT - Nagyszabású faültetési akció a Hója-erdőben (II.)
FOTÓRIPORT - Nagyszabású faültetési akció a Hója-erdőben (I.)
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Ön szavaz az EP-választásokon?
Igen, elmegyek
Nem megyek voksolni
Eddigi szavazatok száma:846
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.
1. REFORMÁTUS HÍRADÓ (színesben, .pdf formátumban)
2. SZOLGÁLTATÁS
3. Áldott húsvétot kívánunk minden kedves olvasónknak!
4. Getszemáni gondolatok
5. Kupában indulhat DésÜzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: zoltans, T.Rozalia, Erykka, nonoka, szasszilard.
Regisztrált tagok száma: 4020.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 923
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring. Erdélyi Top 10 - web statisztika, látogatottság mérés
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap