label_szabadsag
1 USD 3.99  1 EUR 4.41  100 HUF 1.42
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Kitekintő
Kultura

« Vissza a főoldalra


Megtestesülés: Kolozsi Tibor szobrászati kiállítása a Quadro Galériában

Létrehozva: 2013. június 19. 01:51

KÖLLŐ KATALIN

Székely Sebestyén György, Kolozsi Tibor, Németh Júlia és Mircea Oliv a megnyitón – ROHONYI D. IVÁN FELVÉTELEI
Székely Sebestyén György, Kolozsi Tibor, Németh Júlia és Mircea Oliv a megnyitón – ROHONYI D. IVÁN FELVÉTELEI
Az erdélyi művészeket bemutató sorozatba illeszkedik az a kiállítás, amely hétfőn délután nyílt meg a kolozsvári Quadro Galériában, és amely ezúttal Kolozsi Tibor szobrászművész alkotásait helyezi előtérbe. Bevezetőjében Székely Sebestyén György, a galéria vezetője kiemelte Soó Zöld Balázs szerepét a projekt beindításában és megvalósításában. A Megtestesülés címet viselő tárlat megnyitóján Németh Júlia és Mircea Oliv műkritikusok méltatták a kiállítás anyagát és Kolozsi munkásságát. Ugyanezzel a címmel jelent meg a Quadro Galéria által kiadott igényes katalógus is.


Németh Júlia elmondta: már kezdettől fogva figyelemmel kísérte Kolozsi Tibor pályájának alakulását. Kiemelte: a művész a plasztika nyelvére ülteti át az őstörténet és a mitológia kimeríthetetlen kincsestárát, méghozzá a legmeggyőzőbb, a leghitelesebb módon, ez pedig új, meditációra sarkalló vizuális struktúrák megteremtését eredményezi. A műkritikus szerint Kolozsi alkotóművészetében fontos szerepet töltenek be a portrék. – A szobrászi adottságok próbakövének tekinthető arckép viszont korántsem egyfajta bizonyítási szándékból került túlsúlyba s nyert formát a legkülönbözőbb anyagban, kőben, vasban, bronzban. A formai bravúrokon túl nála a portré az elmélyülés, az absztrahálás és általánosítás olyan lehetőségét teremti meg, amellyel a szobrász különböző alkotói periódusaiban különbözőképpen élt – magyarázta. Hozzáfűzte: az életműben ugyanakkor különös hangsúlyt kap a szakralitás is.

Kolozsi Tibor különleges művészi adottságaira idejekorán felfigyelt a szakma, mondta Németh Júlia, így már 1992-ben Bukarest-nívódíjjal tüntették ki, amelyet aztán többek között a Budapest Artexpo-díj, a Barabás Miklós Céh nívódíja és az EMKE Szolnay Sándor-díja követett, „hogy aztán 2011 márciusában, mindössze 45 évesen, megkapja a legnagyobb szakmai elismerést jelentő Munkácsy-díjat”.

Mircea Oliv műkritikus szerint Kolozsi radikálisan különbözik minden nemzedéktársától és szinte minden szobrásztól. Mint mondta, a 19 kiállított alkotást valamiféle speciális perspektívából, a Magister Ludi szemszögéből kell figyelni.

Kolozsi Tibor Ébredés

 

– Az ő művészi egyénisége mindig egy szintézisben teljesül ki, egy olyan harmóniában, amely az ellentétek ütközéséről szól – a múlt és jövő, a hagyomány és a fejlődés, az intuíció és az intelligencia, a mágikus és a reális konfliktusáról – s ez azzal az érzéssel tölti el a nézőt, hogy a szobrász az „anarchistát” és a „monarchát” egyaránt megtestesíti, s egyszerre száll szembe a jelennel és prófétál.

Kolozsi szobrászata komplex formákat mutat be, struktúrákat és rendezetlenségeket, amelyeket az egymás ellen ható erők játéka formál – hangsúlyozta Mircea Oliv.

A kiállítás alkalmával katalógust is kiadott a galéria.

Kolozsi Tibor kiállítása július 5-ig látogatható a Quadro Galériában (Jókai/Napoca utca 2–4. szám, I. emelet, 64.).

 


További cikkek
MA
„Ez az ember vagy őrült volt, vagy megelőzött mindenkit”
125 éve halt meg Vincent van Gogh
Átvette az osztrák állam európai irodalmi díját Mircea Cărtărescu
A NAP IDÉZETE
Mai nap


TEGNAP
Oscar-díj – 14 film a romániai versenyben
Banat, Taj Mahal és Black Mass Velencében
Győzött a Kosok Palicson
Ma kezdődik a Hariclea Darclée Nemzetközi Énekverseny
A NAP IDÉZETE
Mai nap


TEGNAPELŐTT
Europa Cantat – nemzetközi kórustalálkozó Pécsen
Ismét Merkel kancellárral indult a bayreuthi Wagner-fesztivál
A NAP IDÉZETE
Mai nap


Tovább a rovat cikkeihez
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap