label_szabadsag
1 USD 3.94  1 EUR 4.45  100 HUF 1.43
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Barangoló Kitekintő
Muvelodes

« Vissza a főoldalra


Victor Vasarely születésének 110. évfordulója alkalmából nyílik grafikai kiállítás Pécsett

Létrehozva: 2016. augusztus 24. 18:38


Victor Vasarely születésének 110. évfordulója alkalmából nyílik grafikai kiállítás holnap a baranyai megyeszékhely Pécsi Galériájában.


A szeptember 18-ig látogatható a tárlat magyar művészek alkotásai mellett a világhírű képzőművész - Magyarországon eddig ismeretlen - tervezőgrafikai munkáit is bemutatja - közölte a szervező Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. (ZSÖK) ma az MTI-vel.

A pécsi születésű Victor Vasarely (Vásárhelyi Győző, 1906-1997) a 20. századi egyetemes képzőművészet iskolateremtő mestere, a nagyhatású op art irányzat képviselője volt.

A megyeszékhelynek ajándékozott mintegy 400 festményből, egyedi és sokszorosított grafikákból, nagyméretű szőnyegekből, plasztikákból álló kollekciót az 1976-ban megnyílt, róla elnevezett szülőházában kialakított múzeum őrzi és mutatja be.

A csütörtökön megnyíló Hommage a Vasarely című kiállítás tervezőgrafikai munkái a Pécsi Galéria Archívum Alapítvány és a Pécs 2010 Egyesület felhívására születtek.

Hozzátették: a pályázati követelménye volt olyan egyedi, az évfordulóra készülő 70-szer 100 centiméteres nyomtatott papíralapú munkák létrehozása, amelyek kapcsolódnak Vasarely optikai hatásokra épülő struktúráihoz, illetve korszerű technikák segítségével újragondolják a világhírű képzőművész alkotásaira jellemző vizuális elemeket.

A pályázatra érkezett mintegy 60 munka széles keresztmetszetét adja a hazai tervezőgrafika élvonalához tartozó művészi törekvéseknek - áll az írásos összefoglalóban. kiállított művek között megtalálható - többek között - Árendás József, Balla Dóra, Baráth Ferenc, Brassai Szende (Románia), Czakó Zsolt, Kulinyi István, Maczó Péter, Major Lajos (Párizs), Molnár Gyula, Nádai Ferenc és Pinczehelyi Sándor munkája.

A műveket később a stuttgarti, brüsszeli és párizsi magyar kulturális intézetekben és a budapesti FUGÁ-ban ismerheti meg a közönség.

A kiállítás keretében Victor Vasarely Magyarországon eddig ismeretlen tervezőgrafikai munkáiból lesz látható 34 korabeli nyomat, Roland Bonias magángyűjteményéből. Ezek jelentős része egy gyógyszerészeti katalógushoz készült 1930 és 1939 között, de van közöttük az Air France légitársaság és utazási irodák számára készült plakát és könyvborítóterv is. (4)


[WEB - Lapunk nyomtatott változatában nem szereplő, kizárólag internetes tartalom.]
További cikkek
MA


TEGNAP
Victor Vasarely születésének 110. évfordulója alkalmából nyílik grafikai kiállítás Pécsett


TEGNAPELŐTT


Tovább a rovat cikkeihez
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap