Zenei utazások Várfalván: megtartotta projektzáró előadását az Operettissimo együttes

Lili bárónő
Az együttes tagjai mellett számos meghívott előadó is játszott az előadásokban
A kolozsvári Operettissimo együttes Zenei utazások Várfalván elnevezésű projektjének utolsó előadását a bágyoni kultúrotthonban tartották március 15-én. A záróelőadást négy koncert és négy diákoknak szóló oktatási célú előadás előzte meg. A rendezvénysorozat az országos helyreállítási terv (PNRR) támogatásával, valamint a várfalvi polgármesteri hivatal és helyi tanács társfinanszírozásával valósult meg.

Az előadás-sorozat végéhez érve Plesa Róbert, a projekt vezetője elmondta: a közönség örömmel fogadta a kezdeményezést, teljes mértékben sikerült felkelteni az érdeklődést. – A projekt sikerességéhez hozzájárult a település önkormányzata is, aki támogatta az ötletet. Várfalva község több településén is sikerült előadásokat szervezni, többek között Kövenden, Bágyonban és Várfalván. A társulat minden alkalommal telt ház előtt játszott, a visszajelzések alapján sikerült az elvárásoknak eleget tenni. A műsor rendszerint az operett műfaja köré épült, de musical, magyar filmslágerek és karácsonyi hangulatú dalok is felcsendültek a repertoárban. Mindemellett az együttes a községnapokon is képviseltette magát, valamint Huszka Jenő Lili bárónő című operettjét is színpadra állították a várfalvi közönség előtt – fogalmazott. A karácsonyi előadás alkalmával élő közvetítéssel kedveskedtek a nagyérdeműnek. Az együttes tagjai mellett számos meghívott előadó is játszott az előadásokban, nekik köszönhetően változatos műsorokat sikerült színpadra vinni. Az projekt részeként bemutatott produkciók nagy kihívást jelentettek az Operettissimo együttesnek, hiszen számos munkafolyamatnak kellett eleget tenni rövid idő alatt, de nem zárkóznak el az újabb projekt ötletétől sem. 

A kezdeményezés célja az értékmutatás volt, amely a későbbiekben részben vagy egészben kamatoztatható más településeken vagy más kulturális szereplők által. A projekt olyan értéknormákat nyújtott, amely a közönség kulturális nevelését biztosítja főleg zenei téren, olyan változást eredményezve, amely hosszú távon is fenntartható. Ez a kulturális kezdeményezés számos várfalvi gyermek és fiatal művészi készségeit és ismereteit hivatott fejleszteni modern és innovatív oktatási forma segítségével. A projekt magas színvonala, az előadások sokszínűsége és a magyar, román, valamint angol nyelvű interakció hozzájárul a befogadás, a sokszínűség és a tolerancia fejlesztéséhez művészi eszközök segítségével. 

A záróelőadásban fellépett Kolcsár Katalin, Székely Zsejke, Rigmányi István és Plesa Róbert énekművész, valamint Gyenge Zoltán Balázs hegedűművész és Kolcsár Péter zongoraművész. Az esemény díszmeghívottjai Modra Noémi, Peti Tamás Ottó és Rétyi Zsombor, a Kolozsvári Magyar Opera énekművészei voltak.