Védelmi rendelet a telefonos vagy online zaklatók ellen

Kapcza Mikolt ügyvéd: egy-két hívás vagy SMS-üzenet is büntethető lehet

Néhány nappal ezelőtt Klaus Iohannis államfő kihirdette a 2024/26-os törvényt a védelmi rendeletről, amely a rendőrség által kibocsátott védelmi rendeletet az online zaklatásra is kiterjeszti: ez többszöri telefonhívásra vagy egy személy ismételt, jogos vagy jogos érdek nélküli követésére, illetve otthonának vagy más előfordulási helyeinek megfigyelésére vonatkozik. Szakemberek szerint online zaklatást szenved el az a személy, aki többször is bántó, sértő, megalázó üzeneteket kap az interneten keresztül. Figyelmeztetnek: a kiskorú felhasználóknak címzett szexuális tartalmú üzenet – kép, videó és/vagy szöveg – is online zaklatás. Kérdés viszont, hogy pontosan mit fed a többszöri telefonhívás vagy az online zaklatás, illetve egy személy megfigyelése. Az Szabadság által megkeresett ügyvédek úgy vélik: ha félelmet, aggodalmat keltenek a címzettben, az alacsony számú üzeneteket is zaklatásnak lehet minősíteni.

Románia is felzárkózik a nyugat-európai országokhoz az úgynevezett cyberbullying-törvény által történő inkriminálása vonatkozásában: ez a fogalom jellemzően bántó, megalázó üzeneteket, az interneten keresztül küldött hozzászólásokat jelent, de ide soroljuk a kínos képek engedély nélküli közzétételét és a kiskorú felhasználóknak címzett szexuális tartalmú üzeneteket is. A telefonos zaklatás jelenthet sorozatos SMS üzeneteket, indokolatlan mobilhívásokat is. 

A szakemberek szerint a zaklatást az egyszeri bántalmazástól vagy más konfliktushelyzettől három tényező különbözteti meg. Egyrészt erős, negatívan befolyásoló hatása van, a zaklatás áldozata nem tudja élni a mindennapi életét a zaklató viselkedésének következtében – például, mert állandóan félelemben vagy bizonytalanságban él. Másrészt,  a zaklatás nem feltétlenül szabályos időközönként, de ismétlődik, a bántalmazó rendszeresen visszatér az elszenvedőhöz, és megismétli a cselekedetét, legyen az fizikai, szóbeli vagy szexuális tevékenység. 

A harmadik kritérium az erőviszonyok eltolódása: a zaklatás során a bántalmazó fél mindig több hatalommal rendelkezik (több pénze van, fizikailag vagy lelkileg erősebb, stabilabb vagy kiegyensúlyozottabb, több barátja vagy ismerőse van, hangosabb a megnyilvánulása), és ezt fitogtatja is a zaklatás során.

Az internethasználat robbanásszerű terjedésével az online zaklatás (cyberbullying) is megjelent a mindennapokban. Az internetes zaklatás során ugyanúgy érvényesül a három feltétel: erős, negatív tartalmat közvetít a bántalmazó a bántalmazottnak, rendszeresen ismétli a tevékenységet, és mindezt a hatalma fitogtatásával éri el. 

A világhálón gyakran anonim módon, arctalanul tesz bántó megjegyzéseket különböző közösségi oldalakon, vagy az  általa készített előnytelen fotót, esetleg montázst oszt meg a zaklatás elszenvedőjéről.

Aláássák a gyermekek bizalmát

Az UNICEF, az ENSZ Gyermekalapja szerint az online zaklatás, csakúgy mint a többi bántalmazási forma, rossz érzéseket kelt a gyerekekben, aláássa az önbizalmukat, az önértékelésüket, súlyos esetben meglévő barátaiktól is elszigeteli őket. A magukra maradt gyerekek szorongani kezdenek, feszültté válhatnak, a folyamatos stresszhelyzet és az, hogy nem élhetik a megszokott, hétköznapi életüket a zaklatás miatt, kihatással lehet a teljesítményükre. Szétszórttá válnak, nem teljesítenek úgy az iskolában, mint korábban, elszakadnak a korábbi kapcsolataiktól, az is előfordulhat, hogy még a szülőkkel való bizalmi viszony is felbomlik. 

A feszültség hosszú távon egészségkárosító hatású, mentális, pszichés betegségekkel és valódi fizikai tünetekkel is járhat. A kamaszok önkárosító magatartással próbálhatnak meg átlendülni a nehézségeken, magukban keresve a hibát, étkezési zavarok alakulhatnak ki náluk, vagdosni kezdhetik magukat, vagy a legsúlyosabb esetben akár nagyon komolyan saját életük ellen is fordulhatnak.

Még a szóban forgó törvény előírásainak érvényesítése és a védelmi rendelet kérése előtt a szülők számára mindenekelőtt az a fontos, hogy megértsék és elfogadják az online világ térnyerését a mindennapi életben. Az UNICEF szerint amennyiben a szülők elveszik a gyerekektől az elektronikai eszközöket, letöröltetik a közösségi oldalról a profiljukat, vagy rendszeresen beleolvasnak a levelezésébe, azzal valójában nem tudják kontrollálni a helyzetet. 

A bántalmazás általános jelenség, írják a szakemberek, ami ma már az interneten is jelen van, tévedés lenne azonban azt gondolni, hogy a nethez való hozzáférés megszüntetésével a probléma is megoldódik. A gyerekeknek ráadásul ugyanúgy joguk van a magánéletükhöz, így a levelezésük folyamatos ellenőrzése, vagy a mindenki által használt kapcsolattartási formáktól való elszakítással csak kárt okozunk.

Mi számít zaklatásnak? 

Szakemberek hangsúlyozzák: zaklatásnak minősül, ha valakit rendszeresen vagy tartósan háborgatnak, megfélemlítenek, magánéletébe önkényesen beavatkoznak. Ez történhet akár e-mailen, valamelyik közösségi oldalon vagy csevegőszolgáltatásban. Rendszeres a zaklatás, ha az rövid időszakonként visszatérően jelentkezik (például egy-két napon át több e-mail, majd egy hét szünet után újabb e-mailek). A tartós zaklatás hosszabb időn át, folyamatosan történik (például több hónapig naponta érkezik e-mail a zaklatótól). 

Az Internet Hotline platform szakemberei szerint a kategória magába foglalja azokat az eseteket is, amikor felnőttet vagy gyermeket szexuális jellegű megkeresések, zaklatások érnek, ahogy az olyan, weboldalakon, fórumokon olvasható szöveges tartalmak is ide tartoznak, amelyekben kiskorúakra tesznek szexuális jellegű megjegyzéseket, és/vagy szexuális jellegű beszélgetést folytatnak, valamint azok a felhívások is zaklatásnak minősülnek, amelyekben kiskorúakat keresnek szexuális együttlétre.

Általánosságként elmondható: zaklatónak minősül az, aki abból a célból, hogy mást megfélemlítsen, vagy más magánéletébe, illetve mindennapi életvitelébe önkényesen beavatkozzon, őt rendszeresen vagy tartósan háborgatja. 

Zaklatásnak számít ugyanakkor a sértett rendszeres vagy tartós háborgatása. Ez a bírói gyakorlatban annyit jelent, hogy rövid időközönként vagy hosszabb időn keresztül folyamatosan érnek valakit ilyen sérelmek. De zaklatásnak számít a személyes jelenléttel elkövetett, tartós vagy rendszeres „kapcsolatfelvétel” is.

Miről szól a Iohannis által kihirdetett törvény?

A törvényt a képviselők február 7-én egyhangúlag, 249 szavazattal fogadták el. A jogszabály elfogadását alátámasztó jelentés szerint a cél olyan hatékony jogi eszköz létrehozása, amely hasonló a családon belüli erőszak megelőzéséhez és leküzdéséhez. Ezzel kapcsolatban már 2022-ben megírtuk, hogy a családon belüli erőszakkal kapcsolatos bűncselekmények esetében nálunk is bevezették a más európai és óceánon túli országokban már régen alkalmazott rendszert, az elektronikus nyomkövetőt, azaz a lábbilincset. 

A témára idén januárban is visszatértünk, amikor arról tájékoztattuk olvasóinkat, hogy Kolozs megyében is bevezették az elektronikus nyomkövető-alkalmazást, ám sajnos a rendőrség illetékesei elutasították azon kérésünket, hogy a rendszer működésébe betekintést nyerjünk.

A Iohannis által kihirdetett és a Hivatalos Közlönyben megjelent törvény kiterjeszti a védelmi határozatot minden védelemre szoruló áldozatra, függetlenül az áldozat és az agresszor közötti kapcsolattól. A jogszabály nemcsak fizikai erőszakkal kapcsolatos esetekre vonatkozik, hanem online zaklatás, többszöri telefonhívás, jogtalan vagy jogos érdek nélküli ismételt zaklatás, illetve az illető otthonának vagy más előfordulási helyeinek a megfigyelése esetén is. Emellett az erőszakos esetekben alkalmazandó intézkedések között szerepel majd az elkövető elektronikus nyomkötővel történő megfigyelése is” – olvasható a jelentésben.

Sztranyiczki: zaklatás, ha félelmet keltenek a sértettben

Lapunk több szakemberhez fordult annak érdekében, hogy tisztázzuk: hány SMS üzenetet lehet küldeni valakinek, illetve hányszor lehet hívni telefonon, hogy ne számítson zaklatásnak? Hány Facebook-Messenger- vagy WhatsApp-üzenet minősül túl soknak? 

– Zaklatásnak minősül, ha telefonhívással vagy bármilyen más távközlési módon zaklatnak valakit úgy, hogy annak gyakorisága vagy tartalma miatt a sértettben félelemérzetet keltenek. Véleményem szerint a gyakoriság és a tartalom nagyon sokat számít. Például, ha az elkövető mindennap felhívja a sértettet és nem szól a telefonba, már félelemérzetet kelthet. De tartalma alapján akár egyetlen SMS vagy e-mail is alkalmas lehet erre, ha például az elkövető olyan személyről küld képet a sértettnek, aki őt a múltban többször is bántalmazta. Az értelmezés tehát sokrétű – nyilatkozta a Szabadságnak Sztranyiczki Szilárd ügyvéd. 

Üzenetekkel „bombázta” volt feleségét és gyermekét

Kapcza Mikolt kolozsvári ügyvéd a törvénnyel kapcsolatban lapunknak kijelentette: jómaga már évekkel ezelőtt elkezdett foglalkozni az ilyen típusú esetekkel, ugyanis több ügyfél hozzá fordult jogi segítségért.

– A jogszabály augusztus 31-én lép életbe, azaz 180 nappal a Hivatalos Közlönyben történő kihirdetését követően. Hogy miben különbözik a régi jogszabálytól? Pontosabban szabályozza az eljárásokat – nyilatkozta lapunknak az ügyvéd.

Kapcza Mikolt hangsúlyozta: a zaklatás elleni védelmi rendelet eddig is létezett, ám mostantól, azaz augusztus végétől az on-line zaklatók ellen is alkalmazható. A jogalkotók a zaklatást fenyegető, támadó, gyűlöletet keltő, szexuális vagy bullying típusú tartalmakra is kiterjesztették.

– A törvény nem állapítja meg, hogy hányszor lehet hívni valakit vagy írni valakinek, hogy ne legyen baj belőle, ez egyéni elbírálás kérdése. Véleményem szerint nincs számhoz kötve, a lényeg a zavaró jelleg, például, ha megtiltom, hogy hívjon, írjon, és ennek ellenére megteszi, akkor már egy-két hívás vagy SMS-üzenet is zaklató lehet, főleg ha fenyegető, bár álláspontom szerint még ez sem kötelező. Felhívnám a közvélemény figyelmét, hogy az új jogszabály szerint a más telefonjának, személyi számítógépének, laptopjának illetéktelen, engedély nélküli ellenőrzése is büntetendő, sőt bűncselekmény is lehet – szögezte le Kapcza Mikolt.

Megjegyezte: az állandó telefonhívások, az SMS-üzenetek folyamatos küldése a régi törvény szerint is zaklatásnak minősült. 

– A személyes praxisomban is volt olyan személy, aki éjjel-nappal SMS-üzenetekkel bombázta volt feleségét és gyermekét, az áldozatok megóvása érdekében védelmi rendeletet bocsátottak ki. Fontos az is, hogy az új jogszabály kétféle védelmi rendeletet vezet be. Az egyik a rendőrök által kiadható ideiglenes rendelet, amely 5 napig érvényes, illetve a bírósági rendelet, ami maximum 12 hónapig érvényes. A rendőri rendelet megtámadható a bíróságon – szögezte le az ügyvéd.

Kiemelte: informatikai rendszerhez vagy adatbázishoz való jogtalan, illetéktelen hozzáférést jelent más telefonjának az ellenőrzése, ezért a törvény ezt is bünteti.

promedtudo2Hirdetés

A rovat cikkei

Hétfőn, azaz ma és kedden a szokásos program szerint fogadják az ügyfeleket a belügyminisztérium járművezetői jogosítványokat, forgalmi engedélyeket, útleveleket és személyi igazolványokat kiállító hivatalai – közölte vasárnap a szaktárca. Az Agerpres hírügynökség tájékoztatása szerint május 1. és 6. között szünetel az ügyfélfogadás ezekben a hivatalokban.

Közhír