Védd meg a lakásodat! – tanácsolják a rendőrök

Védd meg a lakásodat! – tanácsolják a rendőrök
Védd a lakásodat és a vállalkozásodat! Élj biztonságban – ezzel a címmel indított kampányt a Román Rendőrség a betörések számának csökkentése érdekében. A rendőrség szerint a magántulajdon elleni bűncselekmények csökkentése országos prioritás, hiszen ennek a jelenségnek van a legnagyobb hatása a lakosságra a személyi biztonságérzet tekintetében.

A kampány szerdán „érkezett” Kolozs megyébe, ahol egyébként az ilyen jellegű bűncselekmények száma az év első 9 hónapjában 25%-kal csökkent 2015-höz képest. Mint elhangzott, korántsem azt akarják sugallni, hogy a polgárok ne számítsanak a rendőrség segítéségére és saját maguk védjék meg javaikat, hanem arra akarják felhívni a figyelmet, hogy sok esetben az ilyen jellegű bűncselekmények igen könnyen megelőzhetőek, elkerülhetőek. A tolvajok ugyanis nagyon sokszor olyan előzetes információk alapján cselekednek, amelyeket maguk a későbbi kárvallottak „kotyognak el”.

A kampány keretében tegnap a rendőrség lakóközösségek gondnokaival, őrző-védő cégek képviselőivel ült asztalhoz, de természetesen szórólapokat is osztogatnak hasznos tudnivalókkal, tippekkel, továbbá nyilvános helyeken – például bevásárlóközpontokban – felállított standokkal is találkozhatunk, amelyeken a társszervező Romániai Biztonságtechnikai Egyesület (ARTS) lakásbiztonsági berendezéseket (nyitásérzékelők, riasztók, biztonsági kamerák stb.) mutat be.

Mint megtudtuk, leggyakrabban találó kulccsal hatolnak be a tolvajok a kiszemelt lakásba, majd gyakoriság szempontjából ezt követi az ablakok felfeszítése és a bejárati ajtó zárjának megrongálása.

A lakásfeltörések megelőzése érdekében a rendőrség – többek között – azt tanácsolja: ne írjuk ki közösségi oldalakra, hogy elutazunk, ne hagyjuk az erkélyen vagy az ajtó előtt az általunk vásárolt értékes tárgyak dobozát, csomagolását, ne tegyünk fel az internetre olyan képeket, amelyeken látszanak a lakásban lévő értéktárgyak, ne áruljunk el még ismerősöknek se információkat arról, hogy milyen értékes javaink/mennyi készpénzünk van otthon (nekünk vagy szomszédunknak). Ne engedjünk be a lakásba ismeretlen személyeket akkor se, ha promóciós ajánlatokat akarnak bemutatni, karitatív célra gyűjtenek vagy közvélemény-kutatást végeznek, ha pedig közszolgálati intézményt/szolgáltatót képviselő személy csenget, kérjük munkahelyi- és személyazonossági igazolványának a felmutatását. A nagyobb értékű ékszereket, pénzt, egyéb javakat ne otthon, hanem bankban tartsuk, takarítónőt vagy mesterembert pedig cégektől hívjunk. Természetesen a betörés lehetőségét csökkentik a megfelelő zárszerkezetek, és a biztonsági berendezések megléte is. Cégek esetében pedig nem árt figyelni arra is, hogy a bejárati ajtó éjszaka legyen megvilágítva, a pénztárban ne maradjon sok pénz, továbbá ne sajnáljunk rácsot tenni az ablakra, illetve riasztót beszerelni. Érdemes továbbá körültekintő lenni az alkalmazottak kiválasztásában: sok esetben éppen a munkatársak segítségével/cinkosságával történnek a betörések...