Ünnepélyes megemlékezés Szent Ritáról

Ünnepélyes megemlékezés Szent Ritáról

Hétfőn, május 22-én, a tizenöt csütörtökön át a hagyomány szerint a lehetetlen, egészen kilátástalannak tűnő esetek szentjének tiszteletére tartott imakoszorút követően a kolozsvári piarista templomban megtartották Casciai Szent Rita emléknapját. 1381. május 22-én született, és 1447-ben ugyanezen a napon hunyt el. Ezért ezen a napon világszerte a templomokban rózsákat szentelnek, amelyeket főként a betegeknek juttatnak el gyógyulásuk érdekében.

A szentmisén Sárközi Sándor piarista szerzetes pap elmondotta, hogy Szent Rita abban a ritka kegyelemben részesült, hogy kétségbeejtő helyzeteinkben különleges szószólónk és segítőnk lehet. Főként alázatos és áldozatos életének példáját tanulhatjuk meg és követhetjük lehetőségeink és körülményeink szerint. Bajainkban, megpróbáltatásainkban és szenvedéseinkben egyaránt bizalommal fordulhatunk hozzá. Meg fogjuk tapasztalni majd segítségét és vigasztalását, élete pedig követésére késztet. Sokan imádkoznak közbenjárásáért: a családi béke megőrzéséért, a betegek és zaklatott lelkünk gyógyulásáért, napjainkban pedig kiemelten a békéért is. Tizenöt éven át – 66 éves koráig, haláláig – viselte Krisztus töviskoronájának egy tüskesebét. Ezért emlékeztünk rá a tizenöt csütörtökön át Sárközi Sándor lelki vezetével végzett imakoszorúval, életének egy-egy jelentős eseményéről elmélkedve.

A szentbeszéd után a celebráns megáldotta a hívek által hozott rózsákat, amelyeket hazavittek otthonukba, szeretteiknek.

(Borítókép: Sárközi Sándor megáldotta a hívek Szent Rita tiszteletére felajánlott rózsáit / A szerző felvétele)