Ukrán válság - A harmadik világháború küszöbén?

Ukrán válság - A harmadik világháború küszöbén?
Az orosz invázió puszta ötlete is elég ahhoz, hogy pánikot keltsen a nyugati emberben. Habár az ukrán-orosz helyzet mögött álló szándékok még mindig ködösek, jelenlegi információink alapján nehéz optimistának maradni.

Az Egyesült Államok figyelmeztet: az orosz katonai erők gyarapodása az ukrán határon arra enged következtetni, hogy ez nem egy szimpla „katonai gyakorlat”.

Miközben az orosz erők egyre inkább körbeölelik Ukrajnát, a nyugati vezetők folytatják a diplomáciai közbelépésüket. Olaf Scholz német kancellár hétfőn Ukrajnába utazott, ma pedig már úton van Moszkva felé, a válság enyhítését célzó sürgős diplomáciai erőfeszítések részeként.

A látogatásra azért kerül sor, mert a nyugati tisztviselők attól tartanak, hogy a diplomáciai megoldás lehetőségei egyre fogyatkoznak azt követően, hogy Joe Biden amerikai és Vlagyimir Putyin orosz elnök hétvégi telefonbeszélgetése a Fehér Ház szerint "nem hozott alapvető változást abban a dinamikában, amely már több hete kibontakozott".

Miközben a Biden-kormányzat arra figyelmeztet, hogy küszöbön állhat egy orosz invázió, a nyilvánosan hozzáférhető műholdképek masszív orosz katonai felvonulást dokumentáltak Ukrajna körül, beleértve rakétákkal felfegyverzett hadihajókat, valamint gyalogsági, harckocsi- és légi ezredeket, amelyek több irányból képesek csapást mérni - olvashatjuk a New York Times online oldalán.

Ukrajna külügyminisztere, Dmytro Kuleba azt mondta, hogy Moszkvának magyarázatot kell adnia tetteire, és "teljesítenie kell a katonai átláthatóság iránti elkötelezettségét a feszültségek de-eszkalációja és a mindenki biztonságának növelése érdekében", mivel - miközben Oroszország többször is kijelentette, hogy nem tervez támadást indítani - tovább bővítette a szomszédját fenyegető arzenált.

Nyugati tisztviselők arra figyelmeztettek, hogy Oroszország megpróbálkozhat egy úgynevezett „hamis zászlós támadással”, amelyre korábbi cikkünkben is említettünk. Vagyis egy incidens megrendezésével, hogy úgy tűnjön, azt az ukrán erők követték el, vagy más provokációval, amely igazolná a katonai fellépést.

Zelenszkij Kijevbe invitálta Bident 

Zelenszkij ukrán elnök vasárnap telefonon beszélt Joe Bidennel, és meghívta őt, hogy látogasson el Kijevbe, mondván, hogy a látogatás "hozzájárulhat a deszkalációhoz".

"Meggyőződésem, hogy az ön kijevi látogatása döntő fontosságú lehet a helyzet stabilizálása szempontjából, erőteljes jelzés lesz" - mondta Zelenszkij a beszélgetésről szóló hivatalos ukrán beszámoló szerint, hozzátéve, hogy az ukrán főváros "biztonságos és megbízható védelem alatt áll". A kijevi amerikai nagykövetség azonban már-már szinte teljesen üresen áll, ami valószínűtlenné teszi az elnöki látogatást.

 

promedtudo2Hirdetés

A rovat cikkei

Orosz rakéta- és dróntámadás érte az ukrán fővárost és a nyugat-ukrajnai Lviv régiót vasárnap – közölték ukrán tisztviselők. Készültségbe helyezték a lengyel ügyeletes légierőt, mivel az egyik orosz rakéta megsértette Lengyelország légterét.
Külpol