Újraindul a Minden magyar gyermek számít kampány

Újraindul a Minden magyar gyermek számít kampány
Ismét megszervezi az RMDSZ a Minden magyar gyermek számít elnevezésű, február 7-én induló kampányát, amelynek célja, hogy a szülőket arra ösztönözze, gyermeküket írassák magyar tannyelvű előkészítő osztályba. A tíz évvel ezelőtt életre hívott kampány eredményei már látszanak: egyre több szülőt sikerült meggyőzni a magyar tannyelvű oktatás előnyeiről – mondták el a kampány csütörtöki sajtótájékoztatóján. Szórványtelepüléseken, vidéken nagy szerepet játszik még ebben az Iskola Alapítvány három éve zajló délutáni oktatási tevékenysége is, amely jókora segítséget nyújt a szülőknek. Az idei népszerűsítő kampány során is videófelvételekkel készülnek, de az RMDSZ oktatásügyi főosztálya felhívással fordul a történelmi magyar egyházakhoz, a Romániai Magyar pedagógusok Szövetségéhez (RMPSZ) és a sajtóhoz is, hogy még szélesebb közösséghez eljusson a magyar oktatásban való részvételre bátorító üzenet. A sajtótájékoztatón megtudtuk azt is: idén sor kerülhet az új tanügyi törvény parlamenti vitájára.

Habár a tanügyminisztérium még nem tette közzé az előkészítő osztályba való beiratkozás ütemtervét, az RMDSZ oktatásügyi főosztálya február 7-én, hétfőn kezdi el a Minden magyar gyermek számít című kampányát, amelynek célja, hogy a szülők magyar tannyelvű előkészítő osztályba írassák gyermekiket.

– Az anyanyelvi oktatás népszerűsítése ugyan az év 365 napjában zajlik, de az elkövetkező két hétben még hangsúlyosabb szerepet kap. A kampány magába foglalja a Facebookon közzétett videófelvételeket, de felhívással fordulunk az erdélyi magyar történelmi egyházak, a pedagógusszövetség és a sajtó fele is, hogy népszerűsítsék a magyar tannyelvű előkészítő osztályba való beiratkozás fontosságát – fogalmazott Magyari Tivadar, az RMDSZ oktatási főosztályának vezetője. Hozzátette: azt szeretnék, ha minél több szülő rájönne arra, hogy anyanyelven könnyebb tanulni. – Az a gyermek, aki nem anyanyelvén tanul, nem teljesedhet ki, nem részesül abban, amit a magyar mese-, mondavilág és zenei anyanyelv tud nyújtani. A nemzeti identitást erősítő elemek így kimaradnak – mutatott rá Magyari. Hozzátette, a beiskolázási kampány és az RMDSZ törekvéseinek köszönhetően, az országos népességcsökkenés ellenére, stabilizálódott a magyar elemi iskolákba beiratkozó gyermekek száma, amely 9 500-10 ezer diák között mozog, emellett pedig sikerült megtartani a magyar iskolák struktúráját is.

– Romániában törvényes kerete van az anyanyelvi oktatásnak. Biztosítékot nyújtunk arra, hogy a bölcsődétől kezdve a doktori iskoláig anyanyelven tanulhassanak a fiatalok. Nem volt ez mindig így, 1990 után folyamatosan lépkedtünk előre, míg ma erős, egész Erdélyre kiterjedő oktatási hálózatunk van – mondta Szabó Ödön RMDSZ-es képviselő. – Jó pár éve még előfordulhatott, hogy a magyar tannyelvű iskolákat mostohagyermekként kezelték az önkormányzatok, mert nem állt rendelkezésre a kellő finanszírozási lehetőség. Az elmúlt években viszont az oktatási eszköztárak megújultak. Az európai uniós, a magyarországi és a kormánytól kapott támogatásoknak köszönhetően mára már jobb helyzetben vannak a magyar, mint a többségi tannyelvű iskolák. Értesüléseim szerint vidéken most már több olyan többségi, semmint kisebbségi iskola van, ahol nincs bent mosdó – tette hozzá a képviselő. Elmondta: nemrég hirdették meg azt a kilencmillió eurós költségvetésű pályázatot, hogy a kisebbségi oktatásban részt vevő, román nyelvet oktató pedagógusoknak új segédanyagokat, új, a tantervhez illeszkedő módszertani képzést biztosítsanak. Megjegyezte: sajnos még így is 8-10 százalékra tehető azon gyermekek száma, akik nem anyanyelvükön tanulnak, vagy azért, mert a településükön nincs magyar nyelvű oktatás, vagy mert vegyes házasságból származnak.

Szabó Ödön arra is kitért, hogy a diáklétszám csökkenése ellenére sikerült stabilizálni a magyar tannyelvű osztályokban tanuló gyermekek számát. A magyar tannyelvű oktatás népszerűsítéséhez hozzájárult az Iskola Alapítvány elemistáknak meghirdetett projektje is, amely meleg ebédet és délutáni felügyeletet biztosít 2500 romániai magyar osztályban tanuló elemistának.

Magyari Tivadartól megtudtuk: jelenleg még 200 veszélyeztetett iskolát tartanak számon: közülük nyolcban meg is szűnt a magyar oktatás az elmúlt években. Kifejtette: örvendetesnek tartja, hogy nőtt a magyar osztályokba járó vegyes házasságból származó gyermekek száma. Osztályonként átlag 3-4 ilyen helyzet adódik a szórványban. Szabó Ödön elmondta: a Romániában érvényes normatív finanszírozás, amelynek értelmében a nemzeti kisebbségek nyelvén tanuló gyermekek számára nagyobb fejkvótát állapított meg a tanügyminisztérium, mint a többségi tanulók esetében, az iskoláknak is jó, hiszen nagyobb pénzalapot kapnak. A készülő tanügyi törvényről Szabó Ödön elmondta: alapját a Művelt Románia (România educată) címen meghirdetett dokumentum képezi. Tudomása szerint a törvénytervezetbe bekerültek azok a nemzeti kisebbségi oktatást érintő jogok, amelyek az 2011/1-es oktatási törvényben is megtalálhatók voltak. Várhatóan a tanügyi törvényt idén megvitatják a parlamentben.

Magyari Tivadar elmondta: jelenleg 926 tanintézetben és 1200 helyszínen zajlik magyar oktatás. Maros, Bihar és Szatmár megyében a magyarul tanuló gyermekek 10%-a roma. Ez egyrészt hozzájárul az önálló osztályok létrehozásához, de olyan eset is előfordult, hogy magyar szülő azért adta a gyermekét inkább román osztályba, mert a magyar osztályokba roma gyermekek is jártak. Az ilyen esetekre régebben volt példa, az elmúlt hat évben nem tapasztaltak hasonlót.

promedtudo2Hirdetés

A rovat cikkei

Autópálya – papír helyett betonból
 

Közhír
A június 9-i választásokon való részvétel fontosságát hangsúlyozták csütörtökön, Kolozsváron az RMDSZ, az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) Kolozs megyei szervezeteinek elnökei. Csoma Botond, Fancsali Ernő és dr. Schwartz Róbert egybehangzóan rámutattak arra, hogy a pártok között választási versenynek akkor van helye, amikor az nem veszélyezteti a közösségi érdeket. Az európai parlamenti választásokat illetően azonban a politikai erők együttműködnek, így a magyar összefogás listájára kérik a közösség tagjainak szavazatát. Továbbá az önkormányzati választásokon, azokon a helyeken, ahol minden egyes magyar szavazat számít a magyar jelöltek választási sikere szempontjából, nem lépnek választási versenybe az erdélyi magyar pártok.
Belpol