Újjászülethet a válaszúti kastély

Újjászülethet a válaszúti kastély
A Kolozs Megyei Tanács tegnapi ülésének legfontosabb napirendi pontjaként a tanácsosok ellenvetés nélkül elfogadták azt a határozattervezetet, amely a válaszúti Bánffy-kastély műemlékegyüttesének felújítását tűzte ki célul. Erre a megyei önkormányzat az Európai Regionális Fejlesztési Alap 2014–2020-as Regionális Programja keretében 4,2 millió euró (20,14 millió lej) értékű támogatást pályáz meg. Ez a vissza nem térítendő támogatás 98 százaléka lenne, a megyei tanács önrésze 2 százalék. A kulturális és idegenforgalmi célokat szolgáló 655 négyzetméteren elterülő kastély és az 56 128 négyzetméteres park a felújítás után kezdetben hat új munkahelyet teremt, ami a turistaforgalom növekedésével bővülhet. Ugyanakkor újabb lépést tettek a tanácsosok annak érdekében, hogy a Kolozsvár Aréna átkerülhessen a Kolozsvári Helyi Tanács hatáskörébe.

A restaurálási tervezést kidolgozó iroda egyik vezetője, Tóthfalusi Gábor építész lapunknak elmondta, nemcsak a kastély épületének felújítása, fűtőrendszerrel és mozgássérültek számára feljáróval való ellátása, autó- és autóbuszbeálló megépítése stb. a cél, hanem a park „megfiatalítása” is sétányokkal, a zöldövezet frissítésével, a hátsó területen található egykori, most már eliszaposodott tó „feltámasztásával”. Mindezeket harminchat hónap alatt lehet és kell kivitelezni.
A tegnapi megyei tanácsülésen, többek között, még elfogadták Dés város két utcájának (Şomcutu Mic és Haşdeu) víz- és csatornahálózati modernizálási tervét – amely 3,63 millió lejt igényel –, és elfogadták a megyei tanács és a Cluj Arena Rt. közötti szerződés felbontását, amelyet annak idején a stadion igazgatása érdekében kötöttek.

A szerződés december 21-én veszíti hatályát, addig új struktúra létesül a megyei tanácson belül a létesítmény adminisztrálásra. Ebben mintegy 30-an fognak dolgozni – 15-en új alkalmazottak lesznek. December 21-étől a 3,1 millió eurós adósságot felhalozott Cluj Arena Rt. tevékenység nélkül marad, és csődeljárását kezdeményezik.

A mostani döntéssel arra is vonatkozik, hogy a stadion átkerül a megye magántulajdonából a megye köztulajdonába, így egy következő tanácsülésen a megyei önkormányzat képviselői már ténylegesen arról szavazhatnak, hogy a stadion ügyintézése maradjon a megyei tanács hatáskörében, vagy átadják azt a Kolozsvári Helyi Tanácsnak, amint azt ez utóbbi hivatalosan kérte.

(Fotó: hereditatum.ro)

 

promedtudo2Hirdetés

A rovat cikkei

Ezekben a napokban emlékezünk arra, hogy idén 25 esztendeje annak a történelmi látogatásnak, amelyet Szent II. János Pál pápa tett 1999. május 7–9. között Romániában. Személyében első ízben látogatott el Krisztus földi helytartója, a katolikus egyház feje többségében ortodox vallású országba.
Közhír