Újabb alpolgármesteri megbízást vállalna Oláh Emese

Korszerűsíti a Báthory-líceum épületeit az önkormányzat

iskolaudvar
Nyár elejéig elkészülnek a felújításhoz szükséges tanulmányok (Facebook)
Négyéves alpolgármesteri tevékenységéről számolt be ma Oláh Emese kolozsvári alpolgármester. A Szabadság kérdésére elmondta: szívesen vállalna újabb alpolgármesteri mandátumot, de ez főként az RMDSZ-re leadott szavazatok számán fog múlni a közelgő önkormányzati választásokon. Hozzátette: vállalja a szervezeten belüli megmérettetést és rangsorolást is. De azt is fontosnak tartja, hogy eggyel több tanácsos képviselje a magyarságot a városi tanácsban. Az alpolgármester a sajtótájékoztatón felsorolta az eddigi mandátumának főbb eseményeit, és örömmel újságolta: mivel a Báthory István Elméleti Líceum két épülete a Kolozsvári Polgármesteri Hivatal tulajdonát képezi, az önkormányzat szerződést kötött a felújításhoz szükséges szaktanulmányok elkészíttetése érdekében. Oláh Emese úgy vélte, nehéz négy évet tudnak maguk mögött, egyrészt a koronavírus-járvány, illetve a közel két éve dúló ukrajnai háború, másrészt a gazdasági válság miatt.

– Nehéz négy év áll a hátunk mögött, a koronavírus-járvány és az ukrán háború kitörése miatt, de ilyen nehéz körülmények között is próbáltunk odafigyelni a magyar közösség igényére – fogalmazott a mai sajtótájékoztatón Oláh Emese. Hozzátette: 2020-ban azt ígérték a kolozsvári magyar lakosoknak, hogy a lakónegyed-felelősökkel megteremtik a kisebb „városokat” a nagyvárosban. Emellett olyan közösségi tereket próbáltak kialakítani, ahol a lakosok biztonságosan eltölthetik szabadidejüket. Úgy gondolja, ezt a koncepciót kell továbbfejleszteni, biztosítva ezzel a város fejlődését is. – Elértük, hogy az önkormányzat által szervezett vagy finanszírozott rendezvények népszerűsítése, feliratozása magyar nyelvű is legyen. Gondolok itt a karácsonyi vásárra, a Tűzoltótoronyban elhelyezett magyar nyelvű feliratokra. De többnyelvű a városnapok és a múzeumok éjszakájának programfüzete is – sorolta. – Végre lekerült a Baba Novac-szoborról a magyarokat sértő felirat, de e téren még van tennivalónk. Sajnos, nem tudom megígérni, hogy idén lekerül a Mátyás király szülőházáról és az egykori Biasini szállóról a magyarokat sértő felirat – közölte az alpolgármester. 

Az alpolgármestertől megtudtuk: februárban Mátyás király születésnapját és március 15-ét fogják megünnepelni a Főtéren. Az RMDSZ idén is megszervezi a majálist a Co­lina parkban, a gyermeknapot, fogadják a pünkösdi zarándokvonatokat, stb. A Kolozsvári Magyar Napok pedig már nemcsak a kolozsvári magyarság, hanem a városi önkormányzat számára is kiemelt fontosságú. Oláh Emese örömmel tájékoztatott, hogy a kolozsvári magyar rajzfilmünnepnek több mint 2500 látogatója volt, de a hétvégeken a Monostor negyedi Dacia és a Hostát/Mărăşti negyedi moziban továbbra is vetítenek magyar rajzfilmeket ingyenesen. Megemlítette továbbá az adventi tevékenységet, amelyen Kolozsvár minden magyar iskolája részt vett. 

Ami a városban található parkokat illeti, az alpolgármester megemlítette az Armătura és a Rózsák parkja átadását, valamint a Horia Demian sportcsarnok előtti tér korszerűsítését. A Vasutas parkban a munkálatok túlnyomó többségét befejezték, a parkot már használják a városlakók, ám a hivatalos átadás még várat magára. A környezetbarát projektek közé sorolta a Kolozsvári Tömegközlekedési Vállalat (CTP) flottájának megújulását, a hidrogénes buszok vásárlását. Oláh Emese emlékeztetett: Kolozsvár úttörőként vezette be az iskolabuszokat 2018-ban, és azóta a járatok száma nőtt. Szintén Kolozsvár volt az első város Romániában, ahol ingyenes tömegközlekedést biztosítottak az iskolásoknak és az egyetemistáknak. 

Elmondta: most zajlik annak a kolozsvári műemlékeket tartalmazó listának az összeállítása, amelyre – az eddigiek mellett – kikerül a többnyelvű felirat. 

Ami a kultúrával foglalkozó civil szervezeteket illeti, Oláh Emese közölte: tavalyhoz képest 25%-kal növelték a Kolozsvári Polgármesteri Hivatal által megítélendő támogatásokat. Mivel a hétfői tanácsülésen is szóba került a civilek azon kérése, hogy a támogatást ne a vonatkozó sürgősségi kormányrendelet alapján ítélje meg, az alpolgármester elmondta: a nemrég módosított rendelet rövidebb határidőt szab meg az elszámolás benyújtására, és nem biztosítja a független bírálóbizottságot, amelyet a civilek kérnek. Azt viszont elismerte, hogy a jelenlegi bírálóbizottság tevékenysége kevésbé átlátható. Ugyanakkor azt is nehéz objektíven eldönteni, mely független kulturális tevékenységgel foglalkozó szakembereknek kellene helyet kapniuk a bírálóbizottságban. A kormányrendelet azt is előírja, hogy a bírálóbizottság tagjainak neve bizalmas információnak minősül, tehát nem lehet senkit sem számonkérni a döntéséért. 

– Vállalnék újabb alpolgármesteri mandátumot, de az, hogy lesz-e magyar alpolgármestere Kolozsvárnak, attól függ, hányan mennek el szavazni. A polgármester-jelöltséget is vállalnám, mert elérkezettnek látom az időt arra, hogy Kolozsvárt magyar nő vezesse. De a legfontosabb az, hogy a frakcióba ne négy, hanem öt tanácsos kapjon helyet – nyilatkozta a Szabadság kérdésére Oláh Emese.

A metróépítés kapcsán elmondta: a régészeti ásatások márciusban kezdődhetnek, másfél évet tartanak, de a feltárással párhuzamosan a tervezés is elkezdődik. Az országos helyreállítási terv (PNRR) által előírt összeg a dokumentáció összeállítására és kilenc megálló létesítésére elegendő. Pénzügyi és műszaki évek öntik el, hol kezdik el a feltárásokat. 

Mivel a 2022-es év végén, illetve a 2023-as év elején végleg eldőlt, hogy a Báthory-líceum épületei a Kolozsvári Polgármesteri Hivatal tulajdonát képezik, lehetőség nyílik az épületek teljes felújítására. Az önkormányzat már megrendelte a megvalósíthatósági tanulmányokat, amelyekre egymillió lejt fizet ki, és amelyeknek nyárig kell elkészülniük. Az iskola vezetősége megfogalmazta azt a javaslatot, hogy az épület tetőterét is beépítsék.