Új nemzetközi „akadémiai otthona” van a BBTE-nek

Új nemzetközi „akadémiai otthona” van a BBTE-nek
A kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetem (BBTE) a GUILD nemzetközi akadémiai szervezet (A kutatás-intenzív európai egyetemek céhének) tagjává vált, csatlakozva az eddigi 19 tagegyetemhez.

A GIULD a legfontosabb európai kutatóegyetemeket egyesíti 14 országból, amelyek célkitűzése az akadémiai intézmények, a kutatók és hallgatók érdekeinek érvényesítése, a kiválóság fenntartása, a közélet alapját képező bizalom kiépítése, illetve a tudásnak a közösség, a társadalmi, gazdasági és kulturális fejlődés szolgálatába való állítása.

A GUILD saját követelményrendszerén alapuló, 2018-tól elindított széleskörű elemzési folyamat (pl. nemzetközi egyetemi rangsorokban való helyezések, forrásbevonás, országos akadémiai reprezentativitás) eredményeként, valamint a 2020–2024-es időszakra vonatkozó új stratégiai elkötelezettségben a világszínvonalú egyetem elérését célzó törekvéseinek köszönhetően a BBTE meghívást kapott a GUILD szervezeti tagságra, és 2020 júniusában teljes jogú tagságra tesz szert.

A tevékenység hivatalos beindítását Brüsszelben szervezik, a GUILD iroda székhelyén, amikor a világjárvány körülményei lehetővé teszik ezt.

A BBTE jelenleg egy közel 50 ezer tagot összefogó akadémiai közösség (az ország legnagyobb egyeteme is egyben), a nemzetközi egyetemi mezőnyben az egyik legnagyobb láthatósággal és hatással rendelkező felsőoktatási intézmény, 1581-ig visszavezethető akadémiai hagyományokkal.

„A BBTE, híven a hagyományaihoz, mindig is elkötelezett volt a kiválóság iránt az európai/nemzetközi akadémiai térségben. Megtisztelő számunkra ez a meghívás, és mostantól a GUILD lesz az egyetem »akadémiai otthona«. A BBTE ettől a pillanattól kezdve vállalja a GUILD jövőképét és alapelveit, ahogyan ezek a szervezet elköteleződésében megjelennek. A BBTE számos reprezentatív egyetemi szervezet és szövetség, tekintélyes konzorciumok tagja országos és nemzetközi szinten. A GUILD azonban valami más: ez egy korlátozott számú partnerrel rendelkező tudományos közösség, a partnerek közé az akadémiai minőség elemzése és meghívás útján lehet bekerülni, közös jövőképpel és elkötelezettséggel, együttműködve mindenki fejlesztésében, illetve felvállalva az akadémiai tevékenységre vonatkozó nézeteket társadalmi szinten. A GUILD-ben való jelenlét révén a BBTE hangja felerősödik, nemcsak az országban, hanem nemzetközi szinten is. A mottónk: Traditio Nostra Unacum Europae Virtutibus Splendet, értékeinknek – Traditio et Excellentia – tehát ragyogniuk kell az európai térségben; nos, elérkeztünk ide, készen állunk a ragyogásra!” – nyilatkozta Daniel David a BBTE rektora.