Turizmus a világjárvány után: most, vagy azonnal

Szakmai értekezletet tartottak az Erdélyi Múzeum-Egyesületnél

Turizmus a világjárvány után: most, vagy azonnal
Míg korábban a turisták és az utazók akár hat-nyolc hónappal előtte előjegyezték a repülőjegyeket és a szállást, a post-COVID időszakban az úgynevezett last-minute, azaz utolsó percben eszközölt foglalások a jellemzőek, ehhez viszont a világjárvány utáni periódusnak nincs, annál inkább az orosz-ukrán háborúnak van most köze – szögezték le az Erdélyi Múzeum-Egyesület által immár kilencedik alkalommal megtartott szakmai értekezleten, amelyen az erdélyi magyar vendéglátásról és turizmusról hallhattunk előadásokat.

A turisták az utazási ügynökségek által megszervezett többnyire passzív pihenést kedvelik, ezzel szemben az utazók előre tájékozódva célországokat szemelnek ki maguknak a saját szervezésű, aktív kiruccanásokhoz, ám a mindkét kategóriába tartozókat az árérzékenység jellemzi – állítják a szakemberek.

Az idei szakmai rendezvényen a Kárpát-medencében lévő kulturális turizmusra és ennek lehetőségeire igyekeztek fókuszálni: az ezeken a területeken tevékenykedő szakemberek mennyiben járulhatnak hozzá a kulturális értékek fenntartásához és gazdasági hasznosításukhoz. A napjainkban érezhető gazdasági válságban nagy jelentősége lenne a vendéglátás és a turizmus életben tartásának. 

Nagyon sokan elkezdenek utazni?Természetesen mindenki arra számított: az új koronavírus megjelenése és villámgyors terjedése miatti szigorú, majd fokozatosan enyhülő egészségügyi intézkedéseket és hatósági korlátozásokat követően nagyon sokan elkezdenek utazni. A szakemberek is meg voltak győződve róla, hogy a kétéves viszonylagos bezártság után valóságos robbanás jellemzi majd a belföldi és külföldi utazások számát, 2022 a családi látogatások és a nyaralások éve lesz, az utazási ügynökségek alig győzik majd kezelni a foglalásokat, a vendéglátó egységek pedig a turistákat.Igen ám, de éppen amikor a nemzetközi és hazai szakhatóságok hivatalosan is bejelentették a koronavírus járvány végét, a korlátozásokat pedig szinte mindenhol teljes mértékben feloldották, február végén Oroszország lerohanta Ukrajnát, a kontinensen kitört az 1945 utáni első háború. Ez teljes mértékben elbizonytalanította a tavaszi, nyári és akár őszi kirándulásokat, látogatásokat, utazásokat és nyaralásokat tervezőket, minden azonnal megtorpant.Világjárvány majd háborúAz Erdélyi Múzeum-Egyesület (EME) által csütörtökön szervezett IX. Erdélyi Magyar Vendéglátás és Turizmus konferencián még a kárpátaljai turisztikai lehetőségekről is szó volt, ugyanakkor szakember értekezett arról, ilyen vonatkozásban mi jellemzi a post-COVID időszakot.A Szabadság hírportál számára adott videóinterjúban Nagypál Viola, a Travelminit online szállásfoglaló portál képviselője kifejtette: már januárban előre lehetett látni, melyek lesznek ennek a periódusnak a jellemzői.A koronavírus járvány időszakát egy legalább annyira bizonytalan periódus, a háború miatti aggályok váltották fel. A katonai konfliktus viszont területileg behatárolt, ezért csekélyebb foglalásokra gyakorolt a negatív hatása. A koronavírus és a háború következtében az emberek megtanultak egyik napról a másikra élni, s ez az utazásokban is megnyilvánul. Már nem az történik, hogy a január-március időszakban megtervezzük a nyári vagy az őszi vakációt. Mindenki sokkal elővigyázatosabb, mint korábban – fejtette ki a szakember.Nyár lesz szeptemberben isNagypál Viola hozzátette: az utazni, nyaralni vágyókat árérzékenység is jellemzi. A koronavírus járvány idején rengeteget fejlődtek a személyes digitális kompetenciák, lévén, hogy a szolgáltatások sokasága a virtuális világba költözött.- Most a turisták több oldalon ellenőrzik a különböző turisztikai szolgáltatások ellenértékét, összehasonlítják ezeket. A Travelminit ezért dedikált oldalon kínálja a promóciós szálláslehetőségeket, ezek iránt nagy az érdeklődés, egyes tulajdonosok akár 50 százalékos árkedvezményt is kínálnak – mondta Nagypál.
Az erdélyi magyar szállásfoglaló portál képviselője szerint a turistáknak már nincs idejük megvárni a panzió vagy lakástulajdonosok visszajelzését, azonnal akarnak foglalni.
- Bár sokan arra számítottak, júliusra és augusztusra nem jellemző a robbanásszerű foglalás-növekedés. A piac növekedőben van, ezt a Travelminit adatai is kimutatták. Ugyanakkor arra a következtetésre jutottunk, hogy idén szeptember is a nyári idényhez tartozik majd, kitolódik a vakációzások időszaka.  Augusztusban a csúcsot minden évben kétségtelenül a 15-ei Nagyboldogasszony jelenti, ekkor eszközlik a legtöbb foglalást – jelentette ki.Turisták helyett koporsók érkeznek Kárpátaljára
A konferencián Tarpai József, a beregszászi II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola képviselője a háború sújtotta szomszédos ország magyarlakta régiójának helyzetét vázolta.
A háború miatt a régió a menekültek tranzitövezetévé vált, a katonai konfliktus elől menekülők egy része pedig itt húzódik meg.
- Légiriadókkal nem lehet turizmusról beszélni. Múltkor féltucatnyi számítástechnikai szakember jelent meg egy panziónál, már-már reménykedtünk: a távmunkát végző kijevi szakembereknek köszönhetően bevételre teszünk szert. Néhány nap múlva katonai behívót kaptak, s hiába rejtőztek el a szekrényekben és más helyeken, elvitték őket. Velük együtt a pénzt is – mondta Tarpai.Hozzátette: turisták helyett koporsók érkeznek a régióba, a katonaság hazaszállítja az ország keleti részében elhunyt fiatalok holttestét. A legtöbb szálláshelyen menekültek húzódtak meg, s a biztonságosnak számító ukrajnai régióban közel 400 ezer belső menekült található.- Elhúzódik a háború, a vendéglátás szempontjából nem pozitív tendenciáról, inkább kényszerturizmusról beszélhetünk – jegyezte meg.