Tosca-bemutató hétvégén a kolozsvári Román Nemzeti Operában

A Tosca alkotócsapata és szólistái sajtótájékoztatón meséltek a bemutatóról
A Puccini-év kapcsán olasz rendező, Matteo Mazzoni viszi színre a kolozsvári Román Nemzeti Operában az operakomponista egyik legnépszerűbb operáját, a Toscát. Még három olasz vendégművész is érintett a műben: Elisabetta Salvatori a díszleteket, míg Roberta Fratini a kosztümöket tervezi, a fényeffektusokért pedig Lorenzo Caproli felel. A két szereposztásos bemutatót április 20-án, szombaton és április 21-én, vasárnap tartják 18.30 órakor. A bemutatót beharangozó sajtótájékoztatón Florin Estefan operaigazgató beszámolt a fiatal operaénekesek számára meghirdetett Verum Solitus Vocal versenyről is.

A Puccini-év kapcsán (idén emlékezünk a zeneszerző halálának századik évfordulójára – szerk. megj.) a Tosca bemutatója mellett döntöttek, mert megfelelő szólistacsapat áll rendelkezésre a népszerű opera színreviteléhez – mondta el az előadást beharangozó keddi sajtótájékoztatón Florin Estefan bariton, a román opera igazgatója, aki szerint több debütre is lesz az előadásban. A kettős szereposztást úgy alakították ki, hogy a debütáló szoprán, Lali Khabalova mellé olyan énekeseket választottak, akik már többször is énekelték a szerepüket. – A szintén vendégművész Aurelia Florian régóta énekli a Tosca címszerepét. Mellette Cristian Mogoşan debütál Cavaradossi szerepében, én pedig Scarpiát éneklem először – részletezte a szereposztást az igazgató. 

– A Tosca olyan dráma, ami filmszerűségével tűnik ki, ezt a fényekkel és a videóeffektusokkal is hangsúlyozzuk. A cselekmény alig huszonnégy óra alatt játszódik az 1800-as évekbeli Rómában. Nem volt könnyű időszaka ez Olaszországnak. Minden romokban hevert, az emberek állandó félelemben, ellenőrzés alatt éltek, ezt a műben is érzékeltetni kívánjuk – nyilatkozta Matteo Mazzoni olasz operarendező, akinek ez már a harmadik kolozsvári rendezése. 

Azt mondják, Verdi zenéje hasonlatos a tengerhez, míg Puccini zenéje maga az óceán, vélte Vladimir Lungu karmester, aki már többször is vezényelte a számára kedves operát. 

Aurelia Florian vendégművész – aki Tosca címszerepét énekli április 20-án, szombaton – a díszletek és a kosztümök eleganciáját emelte ki, illetve a részletekre való odafigyelést. – Ezt a míves előadást hosszú ideig megőrzöm a szívemben – jegyezte meg. 

Puccini utasításai pontosak a jelenetek kapcsán, ezért viszonylag meg van kötve a díszlettervező keze, ezért a díszleteiben a hagyomány tiszteletére és szintézis megvalósítására is törekedett – mutatott rá a sajtótájékoztatón Elisabetta Salvatori díszlettervező vendégművész. Igyekezett a korabeli ruházat alapján tervezni, hogy ezzel is segítse az énekeseket a szerepük átélésében – mondta el Roberta Fratini jelmeztervező vendégművész. 

–  Cavaradossi a tenorok reprezentatív szerepe. Úgy vélem, mindannyiunkban él egy festő, költő vagy filozófus. Én egy forradalmi festő figuráját alakítom – nyilatkozta Hector Lopez tenor, aki április 21-én sokadszorra énekli el Cavaradossi szerepét. – Cavaradossi az a férfi, aki minden férfitársa számára példakép – vélekedett Cristian Mogosan, aki április 20-én, szombaton debütál ugyanebben a szerepben.

Scarpia szerepe régóta Cătălin Țoropoc kedvencei közé tartozik. A bukaresti operaénekes szerint a kolozsvári előadás mesés, ugyanakkor valósághű is lesz. Kiemelte a társulat tagjainak professzionalizmusát és a jó szervezést.

Florin Estefan operaigazgató is Scarpia bőrébe bújhat a darabban. Erről a szerepről eddig csak álmodozhatott. – Scarpia magányos ember, és a magányossága még rosszabbá teszi. Egyféleképpen ő is a társadalom áldozata – magyarázta Florin Estefan, aki szombaton, április 20-án debütál a parádés szerepben. 

A kolozsvári Román Nemzeti Opera második alkalommal szervezi meg április 22-e és 26-a között fiatal operaénekesek számára a Verum Solitus Énekversenyt. Az ország operaigazgatóiból álló zsűri harminc fiatalt választ ki, a döntőbe pedig csak tíz énekes – öt nő és öt férfi – jut. Két nagydíjat adnak: egyet a legjobbnak ítélt női, egyet a legjobbnak ítélt férfi énekesnek. A döntőt április 26-án, pénteken 18.30 órakor tartják a román operában. A díjazottak egy-egy előadásban mutatkoznak be az ország operaházaiban, de olyanra is volt példa, hogy a verseny után egy-egy résztvevő állandó szerződést kapott egyik-másik operaháztól.