Tévésorozatos szekcióval bővül a TIFF programja

Tévésorozatos szekcióval bővül a TIFF programja
A megszokott mozifilmes kínálat mellett idén a sorozatok rajongói számára is tartogat néznivalót a huszadik kiadásához érkező Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF), a szemle Coming Up Next (Va urma) nevet viselő új vetítési szekciójában július 23. és augusztus 1. között nyolc tévésorozat országos premierjét nézhetik meg az érdeklődők.

Látható többek között a Ruxx (r. Iulia Rugină és Octav Gheorghe) című román HBO-produkció kísérleti epizódja: a film főszereplője egy fiatal nő, aki próbálja megtalálni az egyensúlyt karrierje és életének egyéb fontos elemei – család, pénzügyek, távkapcsolat – között. A válogatásba bekerült további spanyol, cseh, szerb, orosz, francia, dán és brazil sorozatok nálunk ugyan kevésbé ismertek, de hazájában mindegyik népszerű és díjnyertes alkotás – olvasható a TIFF sajtóközleményében.

A szekcióban hat sorozatnak az első vagy az első néhány részét tekintheti meg kedvcsinálóként a közönség, de két sorozatot teljes egészében, maratonszerűen vetítenek le. Az első a Riot Police (Antidisturbios, r. Rodrigo Sorogoyen) című spanyol sorozat, amelyben hat rendőr próbál megoldani, majd megúszni egy túszejtési ügyet Madridban, a második pedig a #martyisdead (r. Pavel Soukup) című nyolcrészes, Emmy-díjas cseh thrillerszéria, amely valós események alapján és egy 15 éves fiú halálán keresztül mutatja be a cyberbullying veszélyes és fájdalmas világát.

Látható továbbá a szerb The Family (Porodica, r. Bojan Vuletic) című minisorozat első része, amely Slobodan Milošević volt szerb elnök letartóztatása előtti utolsó három napját mutatja be, amelyet villájába zárva, családja és rokonai körében töltött el.

Az orosz Six Empty Seats (Polet, r. Piotr Todorovsky) című sorozatban hat irodai dolgozó lekési a repülőgépét, amely a felszállást követően lezuhan. A tragédia okozta trauma és túlélésük körülménye egyre inkább felőrli őket.

A dán The Investigation (r. Tobias Lindholm) történetében bekövetkező gyilkosság papíron egyszerű esetnek tűnik, de holttest, indíték és gyilkos fegyver hiányában a nyomozás több mint összetett, az eset pedig egyre vitatottabbá válik.

A brazil The Blessing (r. Davi de Oliveira Pinheiro, Emiliano Cunha) című alkotás két kutatóról szól, akik kísérleti gyógyszert fejlesztenek ki haldokló betegekben, majd kiderül, a készítménynek meglepő mellékhatása van: megszünteti a félelmet.

Az első három epizódját tekintheti meg a TIFF közönsége a valós eseményeken alapuló, francia-belga koprodukcióban készült UFOs (r. Antony Cordier) című sorozatnak, amely a hetvenes éveket idézi meg egy földönkívüliekről szóló történetben. További részletek a tiff.ro weboldalon.

(Borítókép: Raluca Aprodu a Ruxx című román sorozat főszereplője)