Telek-kisajátítások késleltethetik a repülőtér fejlesztését

Szárnyaló tervek a megyei tanácsnál: évi 7 millió légiutas

Telek-kisajátítások késleltethetik a repülőtér fejlesztését
Azoknak a telek-kisajátításoknak a sorsa volt a Kolozs Megyei Tanács tegnap délutáni ülésének legneuralgikusabb napirendi pontja, amelyet a kolozsvári nemzetközi repülőtér fejlesztése szempontjából elengedhetetlen folyómeder-eltérítés követel meg. Mint ismeretes, a 3500 méteres felszállópálya megépítése érdekében a Kis-Szamos medrét egy bizonyos szakaszon el kellene téríteni, ami a telektulajdonos magán- és jogi személyek kártalanítását feltételezi. A listán 334 kisajátításra váró parcella szerepel, amelyeket a megyei tanács 0,45 lej/négyzetméterenkénti árban kíván felvásárolni. Az évek óta húzódó vitát a megyei önkormányzat most sietne lezárni, azonban várható, hogy az érintettek elégedetlenkednek majd a felajánlott összegek miatt, és fellebbezéssel a bírósághoz fordulnak, ami tovább késlelteti a beruházás kivitelezését. Amennyiben kiépülne az új felszállópálya, a kolozsvári repülőtér forgalma elérné az évi 7 millió utast.

Az évek óta húzódó vitát a megyei önkormányzat most siet lezárni, azonban várható, hogy az érintettek elégedetlenkednek majd a felajánlott összegek miatt, és fellebbezéssel a bírósághoz fordulnak, ami tovább késlelteti a beruházás kivitelezését.  

A befektetéssel azoknak a nagy teljesítményű repülőgépek fel- és leszállását szolgálnák, amelyek képesen tengerentúli forgalmat is lebonyolítani. Azonban az elhúzódó telek-kisajátítások miatt ez a második építési szakasz szintén várakozásba kényszerült. Ioan Deneş víz- és erdőügyi miniszter tavaszi helyszíni szemléjén kijelentette, hogy a befektetés 2020-ra befejeződhet, ha teljesül két előfeltétel: az egyik az érintett parcellák kisajátítása, a másik pedig egy új közúti híd megépítése a Dés felé vezető országúti körforgalom közelében, amely az Apahida – Bányabükk terelőút módosításának meghatározó szakasza. A Kis-Szamos eltérítésére eddig 65 millió lejt fordítottak, de a 2012-ben elkezdett beruházás teljes értéke 174 millió lej. A folyópartot 35 kilométeres (ebből a repülőtér területén 8 kilométeres) részen kell védőgáttal ellátni, a partot 17 kilométeres távon kell megerősíteni. Az idei állami költségvetésből erre a célra 3 millió lejt utaltak ki, ami alig 650 méternyi meder rendezésére elegendő.

Tehát további támogatásra van szükség, ami Marius Mânzat megyei alelnök szerint azért is indokolt, mert nem helyi jelegű, hanem országos érdekeltségű beruházásról van szó. A kolozsvári nemzetközi repülőtér forgalma tavaly elérte a 2,8 millió utast, de az Amerikai Egyesült Államokba és Kanadába irányuló forgalom beálltával tervezik a 7 millió utas szállítását. A légikikötő jelenleg képes lenne Boeing 747-esek fogadására, ha a pálya hossza elérné a 3500 métert.

A csütörtöki ülésen a tanácsosok egyhangúan megszavazták a folyóeltérítéshez tartozó kisajátítási feltételeket. A kártérítés kezdő összértéke 224 ezer lej, vagyis kb. 47 ezer euró, de az érdekeltek fellebbezhetnek a bíróságon, és értékszakértői vizsgálatra is számítani lehet. Lapunknak Vákár István megyei alelnök elmondta: általában kis területekről, kis épületekről vagy néhány tucatnyi négyzetméteres kertekről van szó. A legnagyobb tétel 7783 négyzetméter, amelyért 3580 lejes kártérítést ajánlottak fel. Szerinte a felajánlott 0,45 lej/négyzetméteres ár nagyon kevés, ezért várható, hogy minden érintett telektulajdonos fellebbezni fog.