Találkozás

Találkozás
Már több mint egy hete megkezdődtek a Kolozsvári Magyar Napok felvezető rendezvényei, de a hivatalos megnyitó tegnap este volt. A rendezvénysorozat egy hétig tart, s az idei programot böngészve, kiderül, hogy a fesztivál kezdi túlnőni az egyhetes időkeretet. A magyarázat egyszerű: az előző években annyira jól sikerült a magyar városünnep, hogy regionális érdeklődésre számot tartó rendezvénnyé nőtte ki magát. A hangulatos, tartalmas események iránt mindig lesz érdeklődés.

Ezt újfent igazolták az előző évek sikerei, amelyek megteremtették a magyar napok iránti igényt, szavatolva a rendezvény stabilabb pénzügyi hátterét.

Az idén Kolozsvár 700 éves születésnapja köré szerveződött a program, amely rendkívül gazdag kínálattal igyekszik ünnepélyessé tenni lakosainak és látogatóinak ezt a nyár végi hetét. Nagyon hosszú idő a hétszáz év, amit objektíven értékelni szinte lehetetlen. A történelmi távlatok gyakran a fantáziálgatás, a mítoszgyártás útját nyitják meg. A történelem sokszor a jelen vágyálmainak, csalódottságainak képződménye. Ahhoz, hogy valós képet alakítsunk ki az elmúlt hétszáz évről, mégis meg kell próbálnunk objektíven értelmezni a város múltját. De ahhoz, hogy felszabadultan és hasznosan ünnepeljünk, nem elegendő a múltat értelmezni, hanem több energiát kell fordítani a jelenben és a jövőben kínálkozó lehetőségek megismerésére. A Kolozsvári Magyar Napok programjai lehetőséget nyújtanak, hogy a város múltján keresztül jobban megismerjük a mai Kolozsvárt pozitív és negatív vonásaival egyaránt. A város lakosai egymást is jobban megismerhetik, és hol tehetnék meg leginkább, ha nem a magyar napok rendezvényein, ahol biztosított az önfeledt, kellemes időtöltés.

Nem kegy és nem érdem kolozsvárinak lenni. Kolozsvári csak az lehet, aki megismeri és méltóvá válik a város szellemiségéhez. S ehhez nem kell feltétlenül a kincses város ma már csak képzeletbeli falai között születni. Kolozsvár mindazokban él, akiknek hosszabb-rövidebb ideig közük volt hozzá. Nagy valószínűség szerint a kincses város az az erdélyi település, amelyhez a legtöbb magyart személyes emlék fűzi azáltal, hogy érintkezett valamilyen módon a várossal, megtapasztalta életerős, vidám hangulatát, tekintélyes múltját. A magyar napok ismét e varázslatos találkozás lehetőségét kínálják fel. Éljünk hát vele.