Születésnapján köszöntjük a szenior úszóbajnoknőt

Születésnapján köszöntjük a szenior úszóbajnoknőt
Ma, december 22-én ünnepli 86. születésnapját dr. Flóra Orosz Katalin tizenkétszeres világbajnok, aki tizenhét világrekordot döntött meg azokon a szenior úszó világbajnokságokon, amelyeken részt vett. A ma is aktív, vidám úszóbajnoknő elmondta: bár a járvány miatt uszodába nem járhat, azért naponta egy órán át tornászik testvérével, Mayer Judittal. A testvérpár tavasztól őszig Kolozsváron, míg ősztől tavaszig Németországban él.

– Tavasszal, amikor még Németországban voltunk, és bezártak az uszodák, otthon tornásztunk. Amikor nem tornászunk, akkor egyórás sétát teszünk. Június elején érkeztem a testvéremmel Kolozsvárra, szülővárosunkba. A napi torna mellett nyáron a tordai sóstóban edzettünk. Sajnos, a heti három úszást nem lehet pótolni. Mindenkinek azt javasolom, hogy naponta többször tegyen rövid sétát a szabadban, például reggel vagy este, amikor nem járnak olyan sokan az utcán. A napi tornászás is nagyon jót tesz az ember szervezetének. Jómagam 2,5 kilogrammos súllyal edzek itthon, de a kezdők két, vízzel teli üveggel is elkezdhetik a súlyozást. Tornaként ajánlott a guggolás is. Ezenkívül sokat olvasok, románul, magyarul és németül hallgatom a rádióadókat, vagy nézem a televíziót. Németországi és itteni barátainkkal, ismerőseinkkel telefonon tartjuk a kapcsolatot – magyarázta városunk szenior úszóbajnoknője.

Amióta Kolozsváron van, naponta ötven percet sétál: felmegy a meredek Kányafői/Uliului utca végéig, majd lesétál, ezzel próbálja a fizikai kondícióját megtartani. Mivel a járvány miatti bent lét, a huzamosabb ideig tartó számítógépezés vagy tévézés megterheli a figyelmet, csökkenti a koncentrálóképességet, a bezártság pedig legyengíti az ember immunrendszerét, ezért is ajánlja az úszóbajnok a napi mozgást, a tornát, a lépcsőzést.

Megtudtuk: a járvány miatt idén elmaradt a Budapestre tervezett Európa-bajnokság ifjúsági és szenior sportolóknak. Jövőre Japánban kellene megrendezni az olimpiai játékokat, de a mostani körülmények közepette lehet, erre sem kerül sor. A szenior bajnokok amúgy is nehéz helyzetben vannak, hiszen a járvány miatt nincs hol edzeniük, és számukra nem ajánlott az utazás sem.

Az úszóbajnoknő és testvére javában készül a karácsonyra: itteni ismerőseiknek is készítenek kis ajándékcsomagot. Vallja: jókedvűségét annak is köszönheti, hogy sok emberrel tartja a kapcsolatot, tájékozódik a világ dolgairól és sok minden érdekli.