Színházi világnap – nyílt nap a román színházban, incidens a magyarban

Kulisszalátogatás és független társulatok bemutatkozása a kínálatban

Színházi világnap – nyílt nap a román színházban, incidens a magyarban
Egész napos rendezvénnyel készültek a kolozsvári Román Színházban a tegnapi ünneplésre, a színház világnapján kicsik és nagyok egyaránt találtak kedvükre valót a programkínálatban. A gyerekek koncertre mehettek, műhelymunkákon, kézműves foglalkozásokon vehettek részt, a felnőttek pedig beszélgetésekre, nyílt próbákra látogathattak el. A nyílt napon nem csak a színházat ismerhették meg az érdeklődők, független társulatok is lehetőséget kaptak a bemutatkozásra, így az eseményen részt vett a ZUG.zone, a Create.Act.Enjoy, a REACTOR, Colectiv A és az Ecsetgyár Föderáció. A magyar színházban szombaton zajlottak a különböző események –bolhapiac, asztalitenisz, koncert –, pénteken pedig bemutatóra várták a közönséget, amelynek szünetében, a kulisszák mögötti incidens miatt az előadás ügyelője kihívta a rendőrséget. Erről Ilyen a boksz. És a színház milyen? címmel Albert Antal Orsolya írt vezércikket.

A nyílt nap célja, hogy megismerjék az épületet, a színészeket, a munkafolyamatot, lássák, milyen a színház, mondta  Andreea Iacob, a kolozsvári Román Színház munkatársa, a színház vilagnapi rendezvényeinek egyik koordinátora.  A nyolcadik alkalommal megszervezett Nyílt Napról Iacob elmondta, évente nagyjából 3000 ember látogat el ilyenkor a színházba, az állandó közönség tagjai is, akik megnéznék, mi is van a színfalak mögött, de minden évben fel lehet fedezni új arcokat is, akik puszta kíváncsiságból látogatnak el ezekre a rendezvényekre. A koordinátor reméli, ezáltal sikerül közelebb vinni a színházat a közönséghez, és ha az emberek megismerhetik személyesen a színészeket, és akár felmehetnek a színpadra, megkedvelik a színházat.

A Nyitott kapuk napja című program első fele a gyerekekről szólt, a Do Re Mi Start! interaktív koncertjével kezdődött, majd részt vehettek a Puck Bábszínház bábkészítő foglalkozásán, megfesthették saját maszkjaikat, később ezeket büszkén viselve mehettek el a Csodák és tükördarabok című előadára. A Lewis Caroll Alice Csodaországban és Alice Tükörországban műveiből készült produkciót a Babeş–Bolyai Tudományegyetem Színház és Televízio Kar diákjai adták elő.

Az érdeklődők csoportosan járhatták körbe a színházat, bekukkantva az öltözőkbe, nézőtérre, a kulisszák mögé, a sétákat egy színész vezette, részletesen mesélve arról, mi mire való, és általában milyen munka zajlik egy-egy előadás hátterében. Emellett minden résztvevő bemehetett egy filmkabinba, ahol egy kérdező arról érdeklődött, hogy érzik magukat az emberek a színházban, a válaszokból készült rövidfilmet az Éjszaka a színházban rendezvényen vetítik majd le.

A délutánt már a felnőtteknek szóló rendezvények uralták, akik kerekasztal-beszélgetésen, Mihai Măniuțiu Esküvő című előadásának vetítésén vagy a Rómeó és Júlia nyílt próbáján vehettek részt. Az érdeklődők ugyanakkor találkozhattak Oana Pellea színművésszel is, akivel Mihai Măniuțiu beszélgetett.

A Nyitott kapuk napján nem csak a Román Színház mindennapjaiba tekinthettek be az érdeklődők, megismerkedhettek kolozsvári független társulatok munkásságával is, így például a Create.Act.Enjoy élőszobrokkal vett részt az eseményen.

– Vizibilitást adnak és lehetőséget biztosítanak a megmutatkozásra. Szerintünk nagyon jó kezdeményezés: jobban haladunk, jobban tudunk fejlődni, ha összetartunk. Azok az emberek, akik ma megfordulnak a román színházban, valószínüleg nem tudnak rólunk, vagy ha igen, akkor keveset, így a mai nap remek lehetőség a bemutatkozásra – hangsúlyozta Csoma Nóra, a ZUG.Zone – Váróterem Projekt munkatársa.

(Albert Antal Orsolya  Ilyen a boksz. És a színház milyen? című írását a Máskép(p) rovatunkban olvashatják)

(Borítókép: Maszkok, élőszobrok, és számos érdeklődő a nyílt napon. Fotó: Rohonyi D. Iván)