SOS Ukrajna!: segítsünk továbbra is a háború sújtotta embertársainknak

SOS Ukrajna!: segítsünk továbbra is a háború sújtotta embertársainknak
Másfél év telt el az Oroszország által Ukrajna ellen indított, a világ szinte minden országa által elítélt inváziója óta. Bár idővel a lelkesedés, a feltétlen tenni akarás, illetve az adakozási vágy jelentősen lankadt, továbbra is vannak olyan magánszemélyek és civil szervezetek, amelyek folytatják az ukrajnai, és a Romániában élő háborús menekültek megsegítését. Ilyen például a Romániai Máltai Szeretetszolgálat, a Magyar Unitárius Egyház égisze alatt működő Gondviselés Segélyszervezet, illetve a Phoneo Egyesület. Az SOS Ukrajna! című beszélgetésen részt vett Vlagyimir Szkalszkij, a tavaly márciustól Kolozsváron élő odesszai háborús menekült, a Gondviselés Segélyszervezet önkéntese.

A Kolozsvári Magyar Napokon (KMN) a Vallásszabadság Házában a korábban említett civil szervezetek képviselői számoltak be az érdeklődőknek a továbbra is Ukrajnában élők, az ország más területein meghúzódók, és a kincses városba menekültek megsegítéséről. A beszélgetésen jelen volt Nagy Béla, a Kárpátaljai Református Egyház főjegyzője, a felekezet diakóniai szolgálatának igazgatója. A kárpátaljai vendég megköszönte a Gondviselés Segélyszervezet által a régióba irányított kilenc segélyszállítmányt, amely többek között tartós élelmiszereket, tisztítószereket, áramfejlesztőket, hálózsákokat, tábori ágyakat, felfújható matracokat, elemlámpákat tartalmazott.

Kárpátaljai vendég„Diakóniai szolgálatunk ökumenikus munkát végez, más felekezetűeknek is segítünk. Korábban a fiatalok gazdasági okokból emigráltak, a háború kirobbanása után pedig elmenekültek. A Gondviselés Segélyszervezet sok alkalommal a segítségünkre sietett, éreztük testvéri szeretetüket, gondoskodásukat. Nagyon hálás vagyok Istennek, hogy keresztezte útjainkat, köszönjük a Magyar Unitárius Egyháznak a testvéri segítségnyújtást” – mondta az igazgató.

Dumitru Anca, a Romániai Máltai Szeretetszolgálat képviselője megjegyezte: tizenötször járt már segélyekkel Ukrajnában, elsősorban egy Csernovic közelében található kisvárosban, ahol nem kevesebb, mint 30 ezer belső menekült él.

Szkalszkij: köszönjük a segítséget!A Moldova Köztársaságban született, de több mint 34 évet Odesszában élő Vlagyimir Szkalszkij köszönetet mondott a kolozsvári magyar és román közösségnek, a Magyar Unitárius Egyháznak, hogy tavaly márciusa óta neki, feleségének és két gyermekének menedéket nyújtott.  

„Az otthon élők folyamatosan jelzik nekem, mire van szükség. A gabonaegyezmény megszűnte óta bombázzák a kikötőket, elsősorban Odesszát. Az emberek nagyon nehéz helyzetben vannak” – mesélte.

Anca Beu rámutatott, a katonai konfliktus eredményezte menekültáradat azonnali összefogást eredményezett Romániában.

„Úgy reagáltunk, mint ahogyan szerettük volna, hogy reagáljon egy másik ország, ha minket kellene háborús menekültként befogadni. Az emberekbe vetett hitem helyreállt. Eddig körülbelül 1 millió euró értékben szállítottunk segélyeket az ukrajnai bajba jutottaknak, kórházaknak. Ennél többet is tettünk: Kolozsváron oktatási központot működtetünk, román-ukrán zenei együttest hoztunk létre. A napokban a Bátorság Arcai címmel az ukrajnai nők érzelmi megsegítésére irányuló projektet indítottunk, a háborús menekültekről fotók készülnek, történeteikkel együtt albumot adunk ki, hogy ezek megmaradjanak az utókor számára” – fogalmazott a Phoneo Egyesület vezetője.

Szabó László, a Gondviselés Segélyszervezet elnöke emlékeztetett: eddig kilenc segélyszállítmányt vittek Kárpátaljára és hatot Dél-Ukrajnába. A Magyar Unitárius Egyház keretében működő szervezet eddig több mint 200 ezer amerikai dollár értékben szállított segélyeket a katonai agressziót ért országba.