Sokan a” dekrét-nemzedékből” meg sem érik a nyugdíjat?

Sokan a” dekrét-nemzedékből” meg sem érik a nyugdíjat?
Dragoș Damian, az ország legnagyobb gyógyszergyártója, a Kolozsvári Terapia vezérigazgatója arra figyelmeztet: sokan a „dekrét-nemzedék” – az 1966-os abortusztilalom után született generáció - tagjai közül aligha fogják megérni a nyugdíjat. Akik pedig elérik a nyugdíjkorhatárt, azoknak is kérdéses a havi jövedelem biztosítása.

A stiripesurse.ro portálon megjelent kommentárja szerint a gazdasági elemzők, a szaksajtó, illetve a most 30-40 éves nemzedék elég lassan ismeri fel, hogy a nyugdíjrendszer 2032-től fenntarthatatlanná válik. Akkor éri el ugyanis a nyugdíjkorhatárt az a most 45-55 éves generáció, amely a legnagyobb társadalmi rétegnek számít ma Romániában, mintegy 4,5 millióan tagot számlál.

Az államnak nem lesz más választása, mint 70 évre emelni a nyugdíjkorhatárt, hiszen képtelen lesz ennek a 4,5 millió embernek a nyugdíját kifizetni. A várható demográfiai összeomlás ugyanis csökkenti az adófizetők számát, márpedig a Románia által 2019-től felhalmozott adósságokat is valahonnan ki kell fizetni, alig maradnak tehát források a nyugdíjakra.

Damian szerint majd arra fognak hivatkozni, hogy minden EU-tagállamban ezt teszik, azzal a különbséggel azonban, hogy a fejlett nyugati országokban a várható élettartam és az egészségben eltöltött várható élettartam tíz évvel hosszabb, mint hazánkban. Romániában a születéskor várható élettartam 2019-ben 72,5 év volt a férfiaknál és 79,6 év a nőknél az INS szerint. (A születéskor várható élettartam a most született gyermekekre van megállapítva, nem pedig az 55 évvel ezelőtt születetteké – figyelmeztet Damian.) A nők születéskor várható egészségben eltöltött élettartama 60,6 év volt (2019-ben), szemben a 61,9 évvel (2009-ben); 59,9 év a férfiaknál (2019-ben), szemben az 59,6 évvel (2009-ben). A nőknél tehát csökkent ez az időszak, a férfiaknál tíz év alatt nem változott.

Ma még nem foglalkoztatja az embereket, hogy mi lesz a tíz év múlva nyugdíjba vonulókkal, hiszen épp elég gond van a most nyugdíjkorhatárt elérő nemzedék körül is. De bárhogy nézzük, a statisztikák sajnos nagyon kegyetlen igazságot tárnak fel: sokan a dekrét-nemzedékhez tartozók közül aligha fogja élvezni nyugdíjas éveit, függetlenül attól, hogy 65 vagy 70 év lesz a nyugdíjkorhatár – összegez Damian, akit a stiripesusres.ro idéz.